Húsz év után játszott újra hazai BL-mérkőzést a PSG-t kiütő Newcastle

RÓTH ZOLTÁNRÓTH ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.10.04. 20:54
null
Dembélé (labdával) és Burn párharcát a francia nyerte meg, de a hazaiak hátvédje egy gólnak és a győzelemnek is örülhetett a lefújás után (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 2. fordulójában a Newcastle United a Paris Saint-Germaint fogadta. Az angolok remekül játszottak, és 4–1-es győzelmet arattak francia riválisuk felett.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
F-CSOPORT
NEWCASTLE UNITED (angol)–PARIS SAINT-GERMAIN (francia) 4–1 (2–0)
Newcastle, St. James' Park. Vezette: Kovács István
NEWCASTLE: Pope – Trippier, Schär, Lascelles, Burn – Longstaff, Guimaraes, Tonali (Elliot Anderson, 65.) – Almirón (J. Murphy, 71.), Isak, Gordon (Targett, 90+3.). Vezetőedző: Eddie Howe
PSG: Donnarumma – Hakimi, Marquinhos, Skriniar, L. Hernandez – Ugarte (Vitinha, 64.), Zaire-Emery – K. Mbappé, G. Ramos, Kolo Muani (Barcola, 58.), Dembélé. Vezetőedző: Luis Enrique
Gólszerző: Almirón (17.), Burn (40.), Longstaff (50.), Schär (90+1.), ill. L. Hernandez (56.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Húsz év után először léphetett pályára hazai közönség előtt a Newcastle United a Bajnokok Ligájában. A szarkák legutóbb 2003-ban szereztek jogot az indulásra, de akkor már a selejtezőben elbuktak a szerb Partizan Beograddal szemben. A St. James' Park közönsége ekkor (2003. szeptember) láthatott utoljára BL-párharcot. Az angolok utolsó csoportkörös mérkőzése 2003 májusában volt, akkor a Barcelona volt az ellenfél, a találkozó a katalánok győzelmével zárult.

A Newcastle mai ellenfele a francia Paris Saint-Germain volt, amely a Dortmund elleni 2–0-s sikerrel indította a csoportkört. Az angolok az első fordulóban Milánóban léptek pályára egy gól nélkül zárult találkozón.

A találkozót – amelyet a nagykárolyi Kovács István vezetett – a párizsiak indították helyzettel, de Mbappé passza után Dembélé a kapu mellé lőtte a labdát. Úgy tűnt, hogy hamar ellőtte az összes puskaporát a félidőre a PSG, hiszen a folytatásban szinte csak hazai lehetőségeket jegyezhettünk fel. Főleg a svéd Isak és a paraguayi Almirón veszélyeztette Donnarumma kapuját. A franciák játékát rengeteg hiba jellemezte, a 17. percben is egy pontatlanságot követően született meg a Newcastle vezető találata. Marquinhos röviden kiemelt labdája Isak elé került, az ő lövését még védte a franciák kapusa, de a kipattanót Almirón kíméletlenül a bal alsóba lőtte. A bekapott gólt követően a PSG távoli lövésekből próbált egyenlíteni, de Pope kapuját rendre elkerülte a labda. A 40. percben ismét kapitulált a párizsi védelem. Donnarumma kétszer is nagyot védett, de a harmadik alkalommal már csak a gólvonal mögül tudta kipiszkálni Burn fejesét.

Azt gondolhattuk volna, hogy a kétgólos hátrány tudatában a párizsiak kezdik majd nagy lendülettel a második félidőt, de az 50. percben már a harmadik gólját szerezte a Newcastle. Trippier remekül ugratta ki Longstaffot, az angol éles szögből kapura lőtt, a labda pedig Donnarumma testéről pattant a kapuba. Hat percen belül azonban már szépítettek is a párizsiak, Zaire-Emery mesterien emelte be a labdát a hazai védelem mögé, a szemfüles Hernandez pedig a bal alsó sarokba fejelt a védőket megelőzve. A hajrában főleg a PSG előtt adódott több lehetőség, de Dembélé lövései vagy kaput tévesztettek, vagy Pope kezében haltak el. A hosszabbításban Schär bombagólja zárta le a találkozót, a svájci hátvéd 21 méterről lőtte ki a kapu bal oldalát. 4–1

A csoport másik mérkőzésen:Borussia Dortmund (német)–Milan (olasz) 0–0

Az állás
1. Newcastle United21104–1+34
2. Paris SG21013–4–13
3. Milan20200–002
4. Borussia Dortmund20110–2–21

 

PERCRŐL PERCRE

90+6. perc: VÉGE! A Newcastle talán kissé meglepő módon, de kiütötte a PSG-t. Köszönjük figyelmüket!

90+3. perc: Cseréltek az angolok, Targett érkezett Gordon helyére.

90+1. perc: GÓÓÓÓÓÓL! MEKKORA BOMBA VOLT! Schar szerzett labdát a francia 16-os előterében, majd Murphyvel kényszerítőzött, végül 21 méterről úgy lőtt a kapu bal oldalába, hogy a lövés közben elcsúszott. 4–1!

90. perc: Öt perc hosszabbítás következik.

88. perc: Pope is besárgult.

86. perc: Mbappé cselezgetett a 16-oson belül, majd miután lőni nem tudott Vitinhához passzolt, a portugál azonban 19 méterről magasan a kapu fölé lőtt.

85. perc: Mbappé 19 méterről célozta meg Pope kapuját, a labda a jobb kapufa mellé szállt.

84. perc: Isak tört be a szélről a 16-os előterébe, majd 17 méterről kapura lőtt, Donnarumma védett.

83. perc: Zaire-Emery kapott sárga lapot.

81. perc: Egy kapu elé ívelt szabadrúgásnál nem működött a párizsiak lesre állítása, Guimares üresen maradt az ötös közelében, de földre fejelt labdáját Donnarumma védeni tudta.

77. perc: Hakimi megint Dembélét találta meg egy jó passzal, a francia egy jó átvétellel becsapta védőjét, majd 13 méterről kapura lőtt, de Pope védeni tudott.

71. perc: Cserélt a Newcastle, az első gólt szerző Almirón egy kisebb sérülés miatt lejött a pályáról, Murphy érkezett a helyére.

70. perc: Gordon buktatta Marquinhost, sárga lap.

69. perc: Hakimi remekül ugratta ki Dembélét, a francia betört a 16-oson belülre, majd Lascelles szorításában a kapu mellé lőtt.

67. perc: Dembélé kapott sárga lapot.

65. perc: A hazaiak is cseréltek Anderson érkezett Tonali helyére.

64. perc: Cserélt a PSG, Vitinha érkezett Ugarte helyére.

58. perc: Cseréltek a párizsiak, Barcola érkezett Kolo Muani helyére.

A videóbíró ezt a gólt is vizsgálta, és bár úgy tűnt Hernandez előrébb volt a passz pillanatában, mint védője, a találat érvényes maradt.

56. perc: GÓÓÓÓÓL! Szépített a PSG! Zaire-Emery kapott jó passzt Dembélétől, majd mesterien emelte be a labdát a hazai védők mögé, az érkező Hernandez pedig a bal alsó sarokba fejelt. 3–1

50. perc: GÓÓÓÓÓL! KIÜTÉS! Almirón szöktette Trippiert, aki kicsit maga mögé kapta a labdát, de ez sem akadályozta meg abban, hogy mesterien ugrassa ki Longstaffot, aki az ötös jobb oldali sarkának közeléből kapura lőtt, Donnarumma vetődött, de a testéről a kapuba pattant a labda. 3–0!

46. perc: Folytatódott a mérkőzés, csere egyik oldalon sem volt a szünetben.

45+8. perc: Vége az első félidőnek! A Newcastle egyértelmű fölényben játszott és kétgólos előnnyel indulhatott az öltöző felé.

45+7. perc: Guimares ütött rá hátulról Ugarte tarkójára, sárga lpap.

45+2. perc: Dembélé élesen kapu elé ívelt szabadrúgására Skriniar érkezett a hosszú saroknál, de Pope jól mozdult ki és tisztázni tudott.

45. perc: Hét perc hosszabbítás következik.

A játékvezető megadta a találatot, Guimares nem volt lesen a gólpasszt jelentő ívelése előtt!

A VAR vizsgálja az esetet, mert a partjelző lest int, így még nem érvényes a találat.

40. perc: GÓÓÓL! Trippier kapu elé ívelt szabadrúgását követően Ugarte kanalazta saját kapuja felé a labdát, Donnarumma nagy bravúrral védett, majd Guimares lövését is védte az olasz. Végül ismét Guimareshez került a labda, a brazil középre ívelt, Burn pedig kapura fejelt, Donnarumma csak a gólvonal mögül tudta kiszedni a labdát. 2–0!

38. perc: Hernandez buktatta Almirónt, sárga lap.

26. perc: Ramos vállalkozott lövésre 17 méterre a kaputól, veszélyes kísérlete megpattant Lascelles térdén, így a labda éppencsak elkerülte a jobb alsó sarkot.

25. perc: Jobb oldalról végzett el szögletet a hazai csapat, Schar elmozgott védőjétől és a legurított labdát kapásból, 12 méterről a bal alsó sarok mellé lőtte.

22. perc: Zaire-Emery vállalkozott lövésre 22 méterről, a labda a bal kapufa mellé szállt.

20 évet kellett várniuk a szarkáknak erre a pillanatra (Fotó: AFP)
20 évet kellett várniuk a szarkáknak erre a pillanatra (Fotó: AFP)

20 év után lőtt újra gólt a Newcastle a Bajnokok Ligájában. A szarkák legutóbbi öt találatát egyaránt Alan Shearer szerezte.

17. perc: GÓÓÓÓÓL!! Marquinhos röviden emelte ki a labdát, amely Isak elé került, a svéd 11 méteres lövését még bravúrral védte Donnarumma, de a kipattanót Almirón már a bal alsóba lőtte. 1–0!

14. perc: Almirón lőtt kapura 18 méterről, a labda a kapu fölé szállt.

8. perc: Egy beívelés után Burn helyezkedett veszélyesen a kapu előtt, de a feje fölött elszált a labda, a hosszún érkező Isak elől pedig Donnarumma tisztázott.

5. perc: Mbappé vezette fel a bal oldalon a labdát, majd átívelt Dembéléhez, aki ballal, kapásból a jobb kapufa mellé lőtt.

3. perc: Gordon szerelte Marquinhost az alapvonal közelében, majd a sikeres mozdulatot követően tüzelte a közönséget. Óriási üdvrivalgás fogadta ezt a lelátóról!

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a párizsiak indították útjára a labdát.

A hazaiak fekete-fehérben, a párizsiak kék-pirosban játszanak majd.

Érkeznek a pályára a csapatok, fantasztikus a hangulat a lelátón.

Köszöntjük Önöket! Hamarosan kezdődik a Newcastle–Paris Saint-Germain összecsapás a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában.

ELŐZMÉNYEK

A Newcastle utoljára 2003. augusztus 27-én játszott Bajnokok Ligája találkozót. Akkor a selejtező harmadik körében a szerb Partizan Beograd 1–0-ra nyerte meg a rendes játékidőt, majd büntetőkkel jutott a csoportkörbe. A szarkák legutóbb a 2002–2003-as idényben jártak utoljára a Bajnokok Ligája csoportkörében, akkor az első csoportkört második helyen zárták, majd a második csoportkörben csoportjuk 3. helyén végeztek és búcsúztak a további küzdelmektől. Az angolok utolsó csoportkörös BL-találkozója 2003. március 19-én volt a Barcelona ellen, a mérkőzés 2–0-s katalán sikerrel zárult.

A PSG már 29 alkalommal játszott angol klubcsapatok ellen, a franciák mérlege 10 győzelem, 8 döntetlen és 11 vereség. Az Angliában lejátszott találkozók mérlege 3 győzelem, 4 döntetlen, 7 vereség. Donnarummáék a 2021–2022-es sorozat csoportkörében, a Manchester City ellen léptek pályára utoljára a szigetországban, a találkozó a City 2–1-s sikerével zárult.

Az angolok eddig 13 alkalommal mérkőztek francia csapatok ellen az európai kupákban, a Newcastle mérlege 3 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség. Hazai pályán 6 mérkőzésen, 2 győzelem, 2 döntetlen és 2 vereség.

A két csapat még sohasem találkozott egymással, a mai lesz az első Newcastle–PSG összecsapás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik