Gólgazdag mérkőzésen verte a Lőw Zsolt vezette Bayern az MU-t a BL-nyitányon

Vágólapra másolva!
2023.09.20. 20:50
null
Örülhettek a bajorok, győzelmet arattak a csoportrangadón (Fotó: AFP)
Lőw Zsolttal a kispadon győzelemmel kezdte a BL-idényt a Bayern München, a hét gólt is hozó, Manchester United elleni összecsapást a müncheniek nyerték meg 4–3-ra.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-CSOPORT
1. FORDULÓ
BAYERN MÜNCHEN (német)–MANCHESTER UNITED (angol) 4–3 (2–0)

München, Allianz Aréna, 75 000 néző. Vezette: Nyberg (svéd)
BAYERN:
Ulreich – Laimer, Upamecano, Kim Min Dzse, A. Davies – Kimmich, Goretzka – L. Sané (M. Tel, 87.), Musiala (Choupo-Moting, 75.), Gnabry (Coman, 63.) – Kane (Th. Müller, 87.).Másodedző:Lőw Zsolt
MAN. UNITED:
A. Onana – Dalot, Lindelöf, Lisandro Martínez, Reguilón – Casemiro, Eriksen (McTominay, 69.) – Pellistri (Garnacho, 81.), B. Fernandes, Rashford – Höjlund (Martial, 81.).Vezetőedző:Erik ten Hag
Gólszerző:
L. Sané (28.), Gnabry (32.), Kane (53. – 11-esből), M. Tel (92.), ill. Höjlund (49.), Casemiro (88., 90+5.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Lőw Zsolt főszerepet kapott a Manchester United elleni Bajnokok Ligája-nyitányon, kollégájával, Anthony Barryvel helyettesítették Thomas Tuchel vezetőedzőt. Utóbbit ugyanis az előző idény negyeddöntős párharcának visszavágóján kiállították, ezért egymérkőzéses eltiltást kapott. Ha a magyar tréner azt javasolta az öltözőben a játékosoknak, lőjenek bátran, meghatározó szerepe volt a sikerben, igaz, Leroy Sané kísérletét egy úttörő kapusnak is védenie kellett volna. André Onana, aki a múlt idényben az olasz Intert a BL-döntőjéig cipelte, olyan ügyetlen mozdulattal nyúlt a labdához, hogy a német játékos nem is tudott felhőtlenül örülni a gólnak. Ilyen szinten ekkora hibát ritkán látni...

Meg is zavarodott a Manchester United (bár az angolok zűrzavarát jelezte, hogy Juventusnak öltöztek ezen a mérkőzésen...), és Jamal Musiala elfutása után a teljesen egyedül hagyott Serge Gnabry gyorsan megduplázta az előnyt.

Kinek hiányzott Thomas Tuchel?

A szünet után gyorsan szépített az angol együttes, majd újabb angol gól született, de ennek nem örültek a vendégek: Harry Kane megszerezte első BL-gólját a német csapatban. Az újabb kétgólos hazai előny a folytatásban tovább nőhetett volna, de André Onana igyekezett javítani az első gólnál elkövetett nagy hibája után, és rendre útját állta a hazai kísérleteknek.

Már-már mindenki elkönyvelte a 3–1-es végeredményt, amikor a 88. percben Casemiro pókfocis góljával ismét szépített a United. Szinte csak másodpercekig villanhatott fel bárkinél is az 1999-es BL-döntő, amelyen az angolok az utolsó percekben tudtak fordítani, hiszen a németek rögvest a középkezdésből kapufáig jutottak, majd egy támadással később a frissen beálló Mathys Tel a léc alá bombázott.

A zárszó az angoloké volt: a lefújás előtt Casemiro második gólját is megszerezte egy szabadrúgást követően. 4–3

A csoport másik mérkőzésén:Galatasaray (török)–Köbenhavn (dán) 2–2

 

PERCRŐL PERCRE

90+5. perc: VÉGE! Hét gól született az Allianz Arénában, a Bayern München 4–3-ra verte a Manchester Unitedet. Köszönjük figyelmüket!

90+5. perc: GÓÓÓÓÓL! Bruno Fernandes a 16-os oldalától végzett el szabadrúgást, a kapu előtt érkezett Casemiro és Ulreich mellett a kapuba fejelt. 4–3!

90+2. perc: GÓÓÓÓÓL! Kimmich emelte be a labdát a 16-oson belülre Telhez, aki egy átvételt követően 10 méterről a léc alá bombázott. 4–2!

90+1. perc: KAPUFA! Kontráztak a hazaiak, a gyorsan felépített támadás végén Müller találta el a bal kapufát.

90. perc: Négy perc hosszabbítás következik.

88. perc: GÓÓÓÓÓL! Fernandes, Rashford, Martial volt a labda útja, majd Casemiro esett-kelt a labdával a 11-es pont magasságában, végül a földön fekve, ballal lőtt a jobb alsó sarokba. 3–2!

87. perc: Kettőt cseréltek a hazaik, Kane helyére Müller, Sané helyére Tel állt be.

84. perc: Rashford ívelt a kapu elé, az ötös sarkánál érkezett Garnacho, de a jobb kapufa mellé lőtt.

83. perc: Choupo-Moting egy átvételt követően szépen kicselezte Martínezt, majd 14 méterről kapura lőtt, Onana védett.

81. perc: Kettőt cserélt a Manchester, Höjlund helyére Martial, Pellistri helyére Garnacho állt be.

80. perc: Sané passza után Coman az ötös sarkának magasságából lőtt kapura, de Onana védeni tudott.

78. perc: Choupo-Moting a 16-os előteréből tűzte kapura a labdát, Onana a levegőben úszva nagyott védett, a labda az alapvonalon keresztül hagyta el a játékteret.

75. perc: Cserélt a Bayern, Choupo-Moting érkezett Musiala helyére.

69. perc: Cserélt a United, McTominay érkezett Eriksen helyére.

63. perc: Cseréltek a hazaiak, Coman érkezett Gnabry helyére.

63. perc: Martínez és Goretzka ugrott egymásnak az oldalvonal mellett, mindketten sárgát kaptak.

62. perc: Musiala rohant át könnyedén a manchesteri középpályán, majd Kanehez passzolt, aki éles szögből lőtt, de Onana védett.

60. perc: Rashford könnyedén futott el Laimer mellett a szélen, majd középre passzolt Reguilonhoz, de a spanyol 11 méterese lövése végül az oldalvonalon keresztül hagyta el a pályát.

56. perc: KAPUFA!! Musiala ugratta ki Sanét, aki az ötös sarkától jobbal kapura lőtt, de a labda a jobb kapufán csattant.

53. perc: GÓÓÓÓÓL! Kane állt a labda mögé és elemi erővel a jobb alsó sarokba lőtt. Hiába érezte Onana az irányt, védeni nem tudott. 3–1!

52. perc: BÜNTETŐ!

51. perc: Upamecano fejese után Eriksen kézfejére pattant a labda a 16-oson belül. A videóbíró vizsgálja az esetet, Nyberg is kimegy megnézni!

49. perc: GÓÓÓÓL! Szépített a United! Villámgyors egyérintő végén Rashford passzolt Höjlundhoz, aki 11 méterről kapura lőtt, a védők lábán megpattanó labda a bal alsó sarokban kötött ki. 2–1

46. perc: Folytatódott a játék, csere egyik csapatban sem volt a szünetben.

45+2. perc: Vége az első félidőnek! Sané és Gnabry góljaival kétgólos előnyben a Bayern!

45. perc: Egy perc hosszabbítás következik.

45. perc: Sané betört a 16-oson belülre, majd két védő mellett jól tekerte el a labdát, de a labda a jobb kapufa mellé szállt.

37. perc: Dalot jobb oldali beadása után Höjlund emelkedett a legmagasabbra a kapu előtt, de fejese a kapu fölé szállt.

36. perc: Lindelöf és Fernandes kényszerítőzött egymással, majd a portugál csúnyán az égbe lőtte a labdát.

Onana nagyot hibázott az első gólnál (Fotó: AFP)
Onana nagyot hibázott az első gólnál (Fotó: AFP)

32. perc: GÓÓÓÓÓL! Musiala tört be a 16-oson belülre, majd az alapvonal közeléből visszapasszolta a labdát Gnabryhoz, aki 7 méterről a bal alsó sarokba lőtt. 2–0

28. perc: GÓÓÓÓÓÓL! Kane és Sané kényszerítője után utóbbi tűzte kapura a labdát 17 méterről, Onana hiába vetődött, csak a kapuba segíteni tudta a labdát. 1–0!

22. perc: Musiala indítása után úgy tűnt, hogy Gnabry egy az egyben törhet kapura, de érkezett Martínez és tisztázni tudott.

20. perc: Gyors egymásutánban a hazaiak is elvégeztek két szögletet, de helyzet ezekből sem alakult ki.

18. perc: Rashford könnyedén verte meg Laimert a bal szélen, majd az alapvonal közeléből kapura lőtt, de Ulreich a rövid saroknál védeni tudott.

9. perc: A második United-szöglet sem okozott komoly zavart a hazai kapu előtt.

4. perc: Ulreich-bravúr! Eriksen passza után Davies tisztázott a berobbanó Pellistri elől, majd Eriksen lőtt éles szögből, Ulreichről a labda szögletre vágódott.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a hazaiak indították útjára a labdát.

A Bayern piros-fehérben, a Manchester zöld-fehérben játszik majd.

Pályán csapatok, zúg a BL-himnusz.

A Bayern pályaválasztása mellett egyetlen alkalommal sem tudott még győzelmet aratni a Manchester United.

A Bayern München angol támadója, Harry Kane 20. alkalommal léphet pályára a Manchester United ellen, igaz a mai lesz azelső alkalom, hogy nem a szigetországon belül csapnak össze a felek tétmérkőzésen. Kane az elmúlt 19 mérkőzésen mindössze ötször talált be a United kapujába.

Ezidáig 11 mérkőzést játszottak egymással a Bajnokok Ligájában. Ezeken négy alkalommal müncheni, két alkalommal manchesteri győzelem született. Öt mérkőzés döntetlen eredménnyel zárult. Bizonyára a két csapat legemlékezetesebb egymás elleni mérkőzését 1999. május 26-án játszották, Barcelonában. A Bajnokok Ligája döntőjében a Bayern Basler korai góljával került előnybe, de a Manchester United a rendes játékidő hosszabbításában kétszer is betalált (Sherinhgam és Solksjaer révén), így elhódította a trófeát.

Köszöntjük Önöket! Hamarosan kezdődik a Bajnokok Ligája szerdai játéknapjának rangadója, melyen a Bayern München a Manchester Unitedet fogadja. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

IGAZI KLASSZIKUS a Bayern München–Manchester United összecsapás a Bajnokok Ligájában, és a két csapat idényrajtja alapján a szerdai játéknap slágermeccse is emlékezetes lehet. Igaz, az elmúlt hetekben mutatott teljesítmény láttán előrevetített kiütéses Bayern-győzelmet szívesen elkerülnék a manchesteriek. Az utóbbi három évben láthattuk, mit művelt a Bayern a darabokra hulló Barcelonával is (8–2 2020-ban, két 3–0 2021-ben, valamint 3–0 és 2–0 2022-ben), márpedig az Erik ten Hag vezette angol csapat minden, csak nem egységes. A Brightontól a hétvégén elszenvedett 3–1-es hazai vereséget követően napvilágot látott a hír, amely szerint Bruno Fernandes Scott McTominayjel, Lisandro Martínez pedig Victor Lindelöffel bonyolódott heves vitába az öltözőben. A klub cáfolta a híreszteléseket, és mindenkit megnyugtatott: a holland menedzser mindent kézben tart.

A csapat játékát egyelőre nem. Az Arsenal, a Tottenham és a Brighton várhatóan a Bajnokok Ligája-helyekért küzd a Premier League-ben, a Manchester United pedig az ellenük lejátszott mindhárom mérkőzését elveszítette, alárendelt szerepet játszva. A Ten Hag-féle letámadást könnyedén átjátsszák a márkásabb ellenfelek, a labdakihozatalok pedig ahelyett, hogy komplexebbé váltak volna az ebben kiváló André Onanával, inkább leegyszerűsödtek úgy, hogy a kapus feljebb lép, és ha megkapja a labdát, kezdjen vele, amit akar. Persze nem érdemes mindent a holland szakvezető nyakába varrni. A klubházban szinte minden fontosabb, mint a futball, a gyenge bajnoki rajtot követően ismét előkerültek az eladásról szóló hírek, valószínűleg figyelemelterelés gyanánt. Ilyen mérgező helyzetben pedig viszonylag nehéz maradandót alkotni a pályán.

Ezzel szemben a Bayern München játékosai kisimult arccal fogadhatják a vendégeket. A jelenlegi forma mellett a legutóbbi két egymás elleni BL-párharc is a bajorok sikerét vetíti előre: 2010-ben az Alex Ferguson irányította Manchester Unitedet Louis van Gaal, míg 2014-ben David Moyes menedzser csapatát Josep Guardiola vezetésével ejtette ki a Bayern. Van Gaal és Guardiola után Lőw Zsoltra – és Thomas Tuchel másik segédedzőjére, Anthony Barryre – hárul a feladat, hogy megleckéztesse az angolokat, Thomas Tuchel ugyanis eltiltását tölti a Manchester City elleni tavaszi kiállítása miatt. Érdekesség, hogy múlt héten pénteken éppen Lőw Zsoltot állították ki a Bayer Leverkusen elleni, drámai véget érő (2–2) bajnoki mérkőzés után, mert a játékvezető szerint indulatosan közelített felé, hogy megkérdőjelezze a döntéseit. A Bayern München egyébként az összes első fordulós BL-csoportmeccsét megnyerte az előző 18 idényben, s bár nem valószínű, hogy ez a statisztika extra terhet ró Lőw Zsoltra, kellemetlen lenne, ha a rossz formában lévő manchesteriek ellen szakadna meg a szép sorozat.

A találkozót megelőző sajtótájékoztatón még Thomas Tuchel nyilatkozott, aki óvatosan kezeli a Manchester Unitedet:

„Nem szabad az eredményeiből kiindulnunk: a villámgyors Bruno Fernandesre, Rasmus Höjlundra és Marcus Rashfordra kell figyelnünk, hiszen a Manchester United veszélyes az átmenetekből, nem becsülhetjük le. Az eltiltásommal kapcsolatban nem teljesen tiszta a kép. Az biztos, hogy a stadionig együtt utazhatok a játékosokkal, de valahol bent el kell válnunk, és csak a mérkőzés után találkozhatunk legközelebb. Páholyból kell figyelnem az eseményeket, ami nem optimális, de igazán erős edzői stábunk van, amely megoldja a feladatot. A lelátóról is igyekszem energiát sugározni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik