FTC: Eldar Civic nem foglalkozik Cristian Ramírez érkezésével

Vágólapra másolva!
2023.07.18. 07:53
null
Eldar Civicnek hatékonyan kell futballozna, hiszen riválist is kapott, de a védőt ez inkább motiválja (Fotó: Török attila)
A bosnyák hátvéd nem foglalkozik a vele azonos poszton szereplő Cristian Ramírez érkezésével, neki csak az a fontos, hogy szerdán a Bajnokok Ligája-selejtező első körének visszavágóján túljussanak a feröeri Klaksvíkon.

 

Feröeren hideg volt, Budapesten meleg lesz. Az első összecsapáson műfüvön, idehaza kifogástalan talajon és valódi füvön lehet futballozni. Az 1100 néző helyett majd’ 20 ezer ferencvárosi fanatikus előtt találkoznak a csapatok. Ráadásul az utazásra sem kellett időt és energiát fordítania a Ferencvárosnak, a visszavágón csupán egy feladat van: bárhogyan is, de legyőzni a Klaksvíkot!

Eldar Civic, a zöld-fehérek bosnyák védője múlt héten először járt Feröeren, úgy érezte magát, mintha másik bolygón lenne, a táj gyönyörű volt, de az időjárás…

„Engem az zavart leginkább, hogy éjszaka is világos volt – mondta lapunknak a 27 esztendős válogatott védő. – Úgy mentünk aludni, hogy odakint még derült volt az ég. Szerencse, hogy a szállodai szobában jól be lehetett sötétíteni, de igazából így sem aludtam valami jól. Valahogy furcsán éreztem magamat. De nem szeretnénk erre fogni semmit, az első mérkőzésen kemény küzdelem volt, a feröeri bajnok bizonyította, véletlenül sem szabad félvállról venni.”

A budapesti visszavágón teljesen más klíma vár a futballistákra. Szerdán 18 órára 30 fokot jósolnak a meteorológusok, Eldar Civic sem szeret kánikulában futballozni – ahogy ő fogalmazott, ez a meleg legfeljebb a strandon elviselhető –, de a Klaksvík labdarúgóit még inkább megvisel(het)i a magyarországi hőség.

„Hallottam, hogy az első mérkőzés másnapján Dániába utaztak, hogy próbáljanak akklimatizálódni a melegebb időjáráshoz – folytatta a bosnyák hátvéd. – Nem tudom, Dániában az elmúlt napokban hány fok volt, de itt, Budapesten piszkosul meleg. Nem hinném, hogy a forróság nekik kedvezne, mi a magunk részéről mindenesetre felkészültünk, készen állunk a visszavágóra. Tiszteljük ellenfelünket, de hazai pályán győznünk kell!”

A feröeri aranyérmes az első mérkőzésen alaposan kitett magáért, a fjordok és hegyek között meghúzódó ministadionjában igazi harcosként küzdött, és nagy gólszerzési lehetőségeket alakított ki. A Ferencváros azonban nem kapott gólt és döntetlennel várhatja a folytatást – Eldar Civic pedig kíváncsi rá, milyen taktikával próbálkozik a Klaksvík a szerdai összecsapáson.

„Az első találkozón próbáltak ránk jönni, ránk erőltetni az akaratukat. Nem hinném, hogy a visszavágón is ebben a szellemben futballoznának, sokkal valószínűbb, hogy kivárásra játszanak. A Groupama Arénában azonban sokkal több területünk lesz, remélhetőleg szét tudjuk húzni a védelmüket. Azt azonban ne gondolja senki, hogy a szerdai könnyű mérkőzés lesz. Biztos vagyok benne, meg kell izzadnunk a továbbjutásért.”

Sztanyiszlav Csercseszov jól mondta, hogy neki a Bajnokok Ligájában minden egyes perc számít (Fotó: Kovács Péter)
Sztanyiszlav Csercseszov jól mondta, hogy neki a Bajnokok Ligájában minden egyes perc számít (Fotó: Kovács Péter)

 

A ferencvárosi játékosoknak nagy segítséget jelent, hogy közel húszezren is lehetnek a Groupama Arénában, a fergeteges hangulat hozzájárulhat a feröeri labdarúgók elbizonytalanításához (is). Eldar Civic 2019 nyarán érkezett a Ferencvárosba, számtalan mérkőzést játszott hazai pályán, de a stadion hangulata a mai napig lenyűgözi.

Ami a motivációt, a reményeket illeti, Sztanyiszlav Csercseszov a közelmúltban az egyik népligeti edzést követően úgy fogalmazott: „A második évben a Bajnokok Ligájába kell jutnunk! Nektek talán még van húsz évetek, hogy ezt elérjétek, de nekem nincsen, minden perc számít.”

A bosnyák hátvéd karrierje során egyszer jutott el a Bajnokok Ligája csoportköréig, a Fradival felejthetetlen mérkőzéseken szerepelhetett. A Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev elleni találkozó örök emlék neki, és mindennél jobban vágyik rá, hogy ez a siker újra összejöjjön: „Szerintem minden labdarúgó arról álmodik, hogy a legjobbak között szerepeljen. A Ferencvárossal ez egyszer már összejött, mindent megteszünk, hogy újra átélhessük.”

Eldar Civic alapember a Ferencvárosban, Szerhij Rebrovnál, Peter Stögernél és most Sztanyiszlav Csercseszovnál is ő számít első számú balhátvédnek. Csakhogy a napokban Cristian Ramírez visszatért az Üllői útra, a 2015 és 2017 között a zöld-fehéreknél szereplő ecuadori védőnek ugyancsak ez a posztja, és akkor ott van még Pászka Lóránd is az öltözőben.

„Nem foglalkozom ezzel – zárta a témát rövidre Eldar Civic. – Örülök Cristian Ramírez visszatérésének, egyértelműen sokat erősödtünk vele. Továbbra is teszem a dolgomat, a szakmai stáb pedig eldönti, ki kezd a védelem bal oldalán.”

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

Július 19., szerda
18.00:
Ferencváros–KÍ Klaksvík (feröeri), Groupama Aréna(Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Groupama Aréna. V.: Smajc
(szlovén)
Az első mérkőzésen: 0–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik