BL: Zidane először győzheti le Tuchelt – elődöntő, első felvonás

S. Á., K. T. I.S. Á., K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.04.27. 12:53
null
Tuchel és Zidane negyedszer találkozik vezetőedzőként (Fotó: AFP)
Zinédine Zidane még sohasem nyert a londoniaknak új lendületet adó Thomas Tuchel ellen, aki eleinte még azt sem tudta elképzelni, hogy élvonalbeli edző lesz.


Thomas Tuchel másodszor vagy Zinédine Zidane negyedszer? Akár innen is meg lehet közelíteni a Real Madrid és a Chelsea párharcát. A londoniakat irányító német menedzser segítőjével, Lőw Zsolttal együtt másodszor juthat be edzőként a Bajnokok Ligája döntőjébe, igaz, tavaly a Paris Saint-Germainnel elveszítették a Bayern München elleni finálét, miközben francia szakvezető 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban egyedülálló módon sorozatban háromszor nyerte meg a sorozatot a madridiakkal. Arról nem is szólva, hogy 2002-ben játékosként is elhódította a trófeát, ráadásul 1997-ben és 1998-ban a Juventusszal is döntőt játszott.

Ebből is látszik, hogy a két, egyébként azonos korosztályhoz tartozó edző mennyire más utat járt be. Thomas Tuchel 2000-ben már a Stuttgart utánpótláscsapatánál edzősködött, miközben Zidane 2001-ben igazolt a Real Madridhoz, 2006-ban pedig még világbajnoki döntőn lépett pályára.

VÉLEMÉNYEK
„Nagyon várom már a meccset, nem mindennap játszik valaki Bajnokok Ligája-elődöntőt. Sokat készültünk, de a legfontosabb az, hogy élvezzük az összecsapást, és azt, hogy ilyen messzire jutottunk. A Real Madrid erős, nagy múltú klub, nehéz dolgunk lesz, de hiszünk magunkban, hogy mi jutunk be a döntőbe” – idézte az UEFA honlapja a Chelsea-s Christian Pulisicot
„A Chelsea gyors és veszélyes ellenfél, ezért fontos, hogy kevés szabad területet hagyjunk neki, és jól védekezzünk. Ezen a szinten már apróságok döntenek, mindent bele kell adnunk, ha tovább akarunk jutni. Bízunk magunkban, de a kapu előtt mindenképpen hatékonyabbnak kell lennünk” – mondta a Marcának Raphaël Varane.

„Nagyon szerencsés vagyok, hogy edzőként ilyen messzire jutottam, és hálás mindenkinek, aki segített ebben  – idézte az uefa.com az angolokat január óta irányító német edzőt.   – Amikor a Stuttgart utánpótlásánál elkezdtem a karrierem, minden nap ajándék volt, örültem, hogy ott dolgozhatok. Arra pedig nem is gondoltam, hogy valaha a Bundesligában edzősködhetek, ezért is hatalmas szó, hogy ismét a Bajnokok Ligája-elődöntőre készülhetek, és az a minimum, hogy mindent megteszünk a továbbjutásért.”

„A legfontosabb, hogy semmit se gondoljunk túl, bízzunk magunkban és vigyük véghez, amit elterveztünk – készen állunk a csatára. Az elmúlt hetekben több európai élcsapatot is legyőztünk, a Liverpool, a Tottenham, az Atlético Madrid és a Manchester City ellen sem vallottunk szégyent, úgyhogy nincs mitől tartanunk. A lényeg, hogy a Real Madrid ellen is ugyanazon a magas színvonalon futballozzunk, ahogy az említett meccseken.”

Figyelemre méltó, hogy azon az öt találkozón (az Atlético elleni nyolcaddöntő kétmeccses volt) egyetlen gólt sem kapott a Chelsea. A Real Madridnak az sem kedvező előjel, hogy a legutóbbi négy tétmérkőzéséből három alkalommal nem szerzett gólt. A hétvégén a Betis elleni játszott gól nélküli döntetlent a bajnokságban, vagyis a támadók finoman szólva sincsenek kirobbanó formában. Jó hír ugyanakkor a spanyoloknak, hogy Toni Kroos bevethető, s a hírek szerint kezdő lesz, Sergio Ramos, Lucas Vázquez és Federico Valverde azonban biztosan nem játszik a kedd esti meccsen.

Christian Karembeu és Franck Leboeuf a két csapat 1998-as Szuperkupa-meccsén (Fotó: AFP)
Christian Karembeu és Franck Leboeuf a két csapat 1998-as Szuperkupa-meccsén (Fotó: AFP)


Érdekesség: harminchat olyan edző van, akivel Zinédine Zidane legalább 3-szor találkozott ellenfélként, és Thomas Tuchel az egyik, akit még sohasem győzött le, az eddigi négy összecsapásukból három döntetlennel végződött, egyszer pedig a német szakember csapata nyert. (A másik azonos mérlegű mester, „Cuco” Ziganda a Bilbao Athletic élén a harmadosztályban és az Osasunával a La Ligában meccselt Zizou ellen.)

Zidane a Real hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, sem a sérülések, sem egyéb külső tényezők nem zökkenthetik ki a csapatát. „Abszurd, ezért nem is gondolunk arra, hogy ne indulhatnánk a Bajnokok Ligájában a következő idényben – reagált a vezetőedző az UEFA a Szuperliga alapítóit érintő esetleges kizárására. – Rengeteg dolgot beszélnek az emberek. És rengeteg dologról fognak is még. De mivel ezt nem kontrollálhatjuk, nem is foglalkozunk vele: a játékra koncentrálok.”

Fotó: AFP
Fotó: AFP

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
21.00:
Real Madrid (spanyol)–Chelsea (angol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik