Cristiano Ronaldo lepipálta az egész Barcelonát - BL-legek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.27. 11:38
null
Cristiano Ronaldo: egy meg egy megint kettő lett (Fotó: Reuters)
Miben jobb Cristiano Ronaldo, mint a teljes Barcelona? Miben jobb a C. Ronaldo, Karim Benzema, Gareth Bale trió, mint a teljes Manchester United? Miben volt jobb szerdán a Schalke, mint az őt leiskolázó Real Madrid? A labdarúgó Bajnokok Ligája kétmeccses szerdai játéknapja (Schalke–Real Madrid 1–6, Galatasaray–Chelsea 1–1) – vagyis az első mérkőzések körének lezárulta – után összegereblyézett érdekességekből ez is kiderül.

 

A NAP OLAJADAGJA A REAL–BARCA TŰZRE

Egy érdekes, ám a számítás kezdetének önkényes meghatározása miatt kissé szubjektív statisztika: a 2012–2013-as Bajnokok Ligája-idény rajtja óta Cristiano Ronaldo, a Real Madrid aranylabdása kettővel több gólt szerzett az idegenbeli mérkőzéseken, mint a Barcelona összes játékosa együttvéve (15–13). A két csapat viszonylatában az igazság pillanata persze március 23-án érkezik el a madridi el Clásico formájában… A Real portugál klasszisa amúgy a legutóbbi 25 BL-meccsén 31 gólt szerzett, és új BL-rekordot állított fel azzal, hogy három idényben is tíz találat fölé jutott.

ÉS AKKOR EGY ADAG AZ OLD TRAFFORD GYEPÉRE IS
Látván a Real szárnyalását és a Manchester United vergődését, az alkalmi statisztikusok nem maradtak restek, és előbányásztak egy, a fenti párhuzamos tendenciákat érzékeltető adatot: a Real Madrid három játékosa, a szerdán egyaránt duplázó Cristiano Ronaldo (36), Karim Benzema (20) és Gareth Bale (14) hármasban több gólt szerzett az idény tétmérkőzésein, mint a Manchester United összes játékosa együttvéve. A „meccs" állása: 70–68.

A NAP RÁCSODÁLKOZÁSA A REAL EREJÉRE
A bivalyerős kerettel rendelkező Real Madrid igyekszik gyorsan kézbe venni az irányítást: a legutóbbi 18 tétmérkőzésén mindig megszerezte a vezetést. Mérlege ennek megfelelő: 17 győzelem, 1 döntetlen. Ezen a 18 találkozón csupán hat gólt kapott a csapat (a Valencia és a Villarreal 2-2, a Bilbao és a Schalke 1-1 alkalommal talált a kapujába). Az Ancelotti-csapat ellen legutóbb, még december közepén az Osasuna tudott vezetést szerezni, pont lett a jutalma (2–2). A Real amúgy az egymás utáni nyolcadik BL-meccsén szerzett legalább két gólt, e tekintetben csak két spanyol csapat előzi meg: a Sevilla (10 meccs!) és a Barcelona (9).

A NAP LEGHIÁBAVALÓBB DIADALA
A mérkőzés végi statisztikákból kiderült, hogy a Schalke öt futballistája is többet futott a gelsenkircheni mérkőzésen, mint a Real legtöbbet mozgó labdarúgója, Luka Modric. Eszünkbe jut a már serdülőkorban a játékosok fülébe rágott alapvetés: inkább a labdát futtasd...

A Schalke nagy futása
A Schalke nagy futása

 

A NAP HOZZÁJÁRULÁSA A SPANYOL–NÉMET KÖZÖS FUTBALLMÚLTHOZ
Spanyol csapat korábban még sosem szerzett hat gólt német földön, a Real Madrid tehát új fejezetet írt a két ország közös futballkrónikájába. A Real amúgy korábban 24-szer járt Németországban, és csupán egyszer nyert (Leverkusen–Real Madrid 2–3, 2000). Összmérlege a mostani diadallal 2–6–17-re javult.

A NAP NÉMET BUKÁSA
A Schalke megdöntötte a negatív klubrekordot: a gelsenkircheniek a Real Madrid ellen szenvedték el a klubtörténet legsúlyosabb európai kupavereségét. Eddig a Manchester City elleni, 1970-es 1–5 volt a mélypont.

Ramires megszenvedte Isztambult
Ramires megszenvedte Isztambult

A NAP ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSA
Ramires, a Chelsea brazil középpályása azt követően is a pályán maradt, hogy fájdalmas találkozása volt Burak Yilmaz könyökével. Egy sajátos orrtartó volt ebben a segítségére.

A NAP FEKETE ANGOL STATISZTIKÁJA
Az Arsenallal, a Manchester Cityvel és a Manchester Uniteddel ellentétben a Chelsea nem kapott ki, de nem tudta érvényteleníteni az alábbi megállapítást: a nyolcaddöntőbe bekerülő négy angol csapat nyeretlen maradt az első mérkőzések után – ilyesmi először fordult elő velük.

A NAP FÉNYE AZ ANGOL ALAGÚT VÉGÉN
Az angol Premier League csapatai közül szerdáig öt lépett pályára 2014-ben (Arsenal, Manchester City, Manchester United, Swansea, Tottenham), és egyik sem ért el gólt. A jeget a Chelsea támadója, Fernando Torres törte meg. Honfitársa, a szintén spanyol Roberto Soldado (Tottenham) még december 12-én szerezte az angol klubok legutóbbi európai találatát.

A NAP LEGÉRTHETETLENEBB SÁRGA LAPJA
Furcsa jelenet játszódott le az isztambuli mérkőzés első félidejének hajrájában: John Terry azért kapott sárga lapot a 42. percben, mert a törökök bedobtak még egy labdát a pályára, amit ő nem volt hajlandó a vonalon túlra küldeni.

A NAP MÉMJE
José Mourinho, a Chelsea menedzsere, és korábbi játékosa, az időközben a Galatasarayba igazoló Didier Drogba nagy találkozása megihlette a mémgyárosokat.Tarthat az útjuk eltérő irányba, sőt akár keresztezheti is egymást végzetesen, a jelek szerint ezt a kapcsolatot a BL „hullámsírja” sem lesz képes megbontani.

 

EMLÉKEZTETŐ

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK (szerda)
Schalke 04 (német)–Real Madrid (spanyol) 1–6 (0–2)
G: Huntelaar (90.), ill. Benzema (13., 57.), Bale (21., 69.), C. Ronaldo (52., 89.)

GALATASARAY (török)–CHELSEA (angol)1–1 (0–1)
G: Chedjou (64.), ill. F. Torres (9.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik