Bayern, Barca, Arsenal, netán Galata? Lesz-e idén triplázás?

Vágólapra másolva!
2014.02.18. 16:51
null
Vajon az idén is háromszor ünnepelhet a Bayern a szezon végén? (Fotó: Action Images – archív)
A futballban a triplázás fogalma nem ritka esemény, ugyanakkor nem is olyan egyszerű összehozni. Mesterhármast szerezni egy városi derbin, sorozatban három bajnoki címet nyerni vagy harmadszor is kiérdemelni a legjobb játékosnak járó Aranylabda-díjat egyáltalán nem kis feladat. Pláne egy idényen belül három rangos trófeát – Bajnokok Ligáját, bajnoki címet és hazai kupát – bezsebelni még nagyobb tett, még a legmagasabban jegyzett egyesületek számára is. A Bajnokok Ligája 1992-es átszervezése óta azért pár csapatnak sikerült már, szám szerint négynek. Kérdés, az idén – közvetlenül a Bayern München 2013-as menetelése után – is összejön-e valamelyik együttesnek a három serleg begyűjtése. Vagy netán a nemzetközi porond miatt nem marad erő az „otthoni” serlegekre? Vagy fordítva? Ebben a versenyben már csak nyolc klub van életben a BL egyenes kieséses szakaszába jutó tizenhat közül.

 

TRIPLÁZÓ BL-GYŐZTESEK
1999 – Manchester United
2009 – Barcelona
2010 – Internazionale
2013 – Bayern München

Amióta Bajnokok Ligájának hívják a legrangosabb európai kupasorozatot, huszonegy idény alatt négy különböző együttes tudta BL-serleggel megkoronázni a kiváló hazai szereplését. Elsőként 1999-ben Sir Alex Ferguson Manchester Unitedje ünnepelhetett triplázást a Bayern München elleni emlékezetes finálét követően. Tíz évvel később a Pep Guardiola nevével fémjelzett korszakos FC Barcelona volt a BL, a spanyol bajnokság és a Király-kupa legjobbja. Rögtön az ezt követő idényben José Mourinho jelentkezett triplázással az olasz Interrel, legutóbb pedig tavaly, a Bayern München ült fel bajnokként és Német Kupa-győztesként a kontinens trónjára.

Az idén nyolc gárdának van még esélye a fenti négy klub korábbi kiváló teljesítményének lemásolására – ráadásul a Barcelona és a Bayern München esetében akár ismétlésről is szó lehet. Nézzük, melyik csapatok is vannak még versenyben!

BAYERN MÜNCHEN, BORUSSIA DORTMUND (Németország)

Címvédőhöz méltóan szerepel ebben az évadban az immár Pep Guardiola által dirigált bajor együttes a nemzetközi és a hazai színpadon egyaránt. A Bayernre a legjobb tizenhat között az Arsenal vár, amelyet tavaly már sikerült kiejtenie a tavasszal. Németországban a München toronymagasan vezeti a bajnokságot, a kupában a másodosztályú Kaiserslauternen kell átverekednie magát, hogy a döntő résztvevője legyen.

A Dortmundnak a bajnokságban tizenhét pontos hátránya van a Bayernnel szemben, így triplázásról jó eséllyel már csak matematikai értelemben beszélhetünk. Jürgen Klopp csapata ugyanakkor talán cseppet sem bánná, ha a bajnoki cím helyett egy BL-serleg és/vagy egy Német Kupa-trófea kerülne a vitrinbe. A Dortmundnak az orosz Zenit lesz az első ellenfele a nyolcaddöntőben, a kupában pedig a Wolfsburg vár rá a legjobb négy között.

BARCELONA, REAL MADRID (Spanyolország)

Barcelonában 2009 óta várnak arra, hogy ismét három rangos címnek örvendhessenek egyszerre a szurkolók. Erre a tavasszal egyelőre még bőven van esélye a katalán társulatnak – viszont ellenfelei roppant erősnek tűnnek. A BL-ben az egyre jobb formába lendülő Manchester City, a spanyol Király-kupa fináléjában a Real Madrid, míg a bajnokságban szintén a Real, illetve az Atlético Madrid jelenti a legnagyobb veszélyt Gerardo Martino legénységére.

A katalánokkal évek óta kiélezett csatát vívó Real Madrid Carlo Ancelottival a kispadon még mindhárom sorozatban érdekelt. A királyiak a bajnokságban azonos pontszámmal állnak a Barcával (és az Atléticóval), a kupában is a katalánokkal kell megmérkőzniük a döntőben, a BL-ben pedig a papíron gyengébb, Szalai Ádámot is foglalkoztató német Schalke lesz az ellenfelük.

ARSENAL, MANCHESTER CITY (Anglia)

Bár az angol élvonalban listavezető Chelsea már kiesett az FA-kupából, a kiélezett versenynek köszönhetően két Premier League-csapat is hajt még a triplázásra. A február az utóbbi években rendre vízválasztónak bizonyult az Arsenal számára. Arsene Wenger gondosan építgetett csapata az idén a bajnoki címre is esélyes, az FA-kupában már bejutott a legjobb nyolc közé, a BL-ben pedig a címvédő Bayern ellen bravúrra készül.

A Manchester Citynél is még nyugodtan bízhatnak a tökéletes szezonban, sőt Manuel Pellegriniék még egy Ligakupa-aranyat is hozzácsaphatnak az esetleges történelmi triplázáshoz. A City már kedd este, a Barcelona ellen bizonyíthatja, hogy méltó-e története első BL-serlegére.

GALATASARAY (Törökország), OLYMPIAKOSZ (Görögország)

A Galata és a Megyeri Balázst is soraiban tudó Olympiakosz is elsősorban fanatikus szurkolóiról híres, mintsem a BL-ben aratott dicsőségeiről. Az élcsapatokhoz képest szerényebb körülmények között dolgozó csapatoknál már a legjobb tizenhat közé jutás is szép teljesítmény volt. Az isztambuliak és a pireusziak is elődöntősök saját nemzeti kupájukban, saját bajnokságukban pedig még bőven versenyben vannak. A görög együttes olyannyira, hogy húsz ponttal vezet kilenc fordulóval a vége előtt. A törököknek pedig hat pont a hátrányuk az éllovas Fenerbahce mögött.

A fogadóirodáknál nem véletlenül adnak több pénzt e két együttes végső BL-győzelmére, de a futballtörténelemben nem egyszer láthattunk már csodával felérő meneteléseket, így a Galatasarayt és az Olympiakoszt sem lenne ildomos már most leírni – mielőtt még a Chelsea-vel, illetve a Manchester Uniteddel megmérkőznének.

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
02.18 KEDD

20.45: Manchester City (angol)–Barcelona (spanyol) (Tv: Sport1)
20.45: Leverkusen (német)PSG (francia) (Tv: Digi Sport 1)
02.19 SZERDA
20.45: Milan (olasz)–Atlético Madrid (spanyol) (Tv: Digi Sport 2)
20.45: Arsenal (angol)–Bayern München (német) (Tv: Digi Sport 1)
02.25 KEDD
18.00: Zenit (orosz)–Borussia Dortmund (német) (Tv: Digi Sport 1)
20.45: Olympiakosz (görög)–Manchester United (angol) (Tv: Sport 1)
02.26 SZERDA
20.45: Galatasaray (török)–Chelsea (angol) (Tv: Digi Sport)
20.45: Schalke (német)–Real Madrid (spanyol) (Tv: Digi Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik