A szemfüles Leandro döntött Tallinnban: 1–0-ra nyert a DVSC-TEVA

2009.07.29. 17:53
Minimális, 1–0-s győzelemmel abszolválta az észtországi túrát a magyar bajnokcsapat: a DVSC-TEVA BL-selejtezőn Leandro találatával nyert a Levadia Tallinn otthonában. Az első félidőben nagyon gyengén játszó Loki a szünetet követően feljavult, és megérdemelten szerezte meg a győzelmet a kőkeményen küzdő zöld-fehérekkel szemben. Óriási így esély a negyedik körbe jutásra, amely már főtáblát biztosít – kérdés, hogy a BL-ben, vagy az Európa-ligában.
Leandro gólja döntött a tallinni mérkőzésen
Leandro gólja döntött a tallinni mérkőzésen
Leandro gólja döntött a tallinni mérkőzésen
Leandro gólja döntött a tallinni mérkőzésen
A két csapat az előzetesen megadott összeállításban vehette fel a harcot, tehát vállalta a játékot a hétfői edzést kihagyó Rudolf Gergely és Vukasin Polekszics is. A fehérben játszó DVSC néhány percnyi ismerkedés után szélről belőtt labdákkal kísérletezett, de ezeket nem meglepő módon hárítani tudta a Levadia hátsó alakzata.

Az észtek első támadása után a 6. percben S. Puri ívelt be balról, a labda elszállt a jó ütemben beinduló Gussev és Andrejev előtt is. A következő ijedelmet ismét egy bal oldalról belőtt labda okozta, de Teniste ívelése lesen találta a hosszú oldalon emelkedő Andrejevet, így elhárult a veszély. Az első tíz percben mindenesetre jól látszott, mindkét csapat nagyon ügyel arra, hogy ne lehessen gyorsan lekontrázni, így a nyitány gyakorlatilag óvatoskodással telt.

A kifejezetten veszélyesen mozgó Andrejev hamarosan újabb lehetőséget alakított ki magának, de lepattanó lövése veszélytelenül Polekszics kezébe csorgott, viszont az orosz játékos alaposan megizzasztotta hátul Komlósiékat.

Az első negyedóra végén aztán felmehetett a magyarok pulzusa: Nahk 22 méterről megcélozta a jobb alsót, Polekszics hiába vetődött, de a labda a jobb kapufa tövéről a mezőnybe pattant. A magyar bajnok támadójátékának erős kritikája, hogy húsz perc alatt sem kidolgozott akcióig, sem lövésig nem jutott.

A vendégek kispadja egyre komorabban szemlélte az eseményeket, mikor Andrejev tesztelte Polekszicset, majd a Debrecen első lehetőségénél Rudolf tüzelt ballal, a kapusnak ez nem jelentett problémát. Annál inkább megdolgoztatta Polekszicset Nahk, újabb hatalmas bombáját remek mozdulattal tolta ki a montenegrói kapuvédő.

A 31. percben végre igazán veszélyeztetett a magyar bajnokcsapat, egy szögletkombináció után Czvitkovics becsavart labdáját tornázta ki Kaalma. Leandro begyűjtötte a meccs első sárga lapját, majd Malov lőtt helyzetből nagyon csúnyán fölé, eltörve a labdát. A kifejezetten idegesen reklamáló Herczeg Andrást figyelmeztette a játékvezető: még egy húzása van, aztán felülhet a lelátóra.

A védelemben továbbra sem volt rendben minden, Kiss labdavesztése után lövésig játszották az észtek az akciót, de Gussev gyengén a jobb alsó mellé lőtt, elég sokkal. Négy perccel a félidő vége előtt az előrehúzódó Kiss okozott kisebb káoszt, de beadása után csak egy kimaradt (fél)lehetőséget lehetett feljegyezni. A félidő slusszpoénját Czvitkovics Péter szolgáltathatta volna, de rüszttel megküldött szabadrúgása elszállt a léc felett.

Félidőre maradt a patthelyzet, a Debrecennek mind a támadó-, mind a védőjátéka hagyott maga után kívánnivalót, az észtek pedig becsülettel daráltak.


2. FÉLIDŐ

A Debrecen egyből hatalmas helyzettel kezdett. Rudolf vitte le balra a labdát, majd visszafelé cselezett, a hosszúra ívelt, az érkező Czvitkovics bólintása viszont elpattogott a gólvonal előtt keresztbe – az első igazán jó Loki-akció!

A DVSC aktívabbá vált, és átvette az irányítást, akcióit azonban nem kísérte siker, míg a másik oldalon továbbra is Andrejev próbálkozott kitartóan. Herczeg András magasította a csatársort, a gyengén játszó, teljesen észrevehetetlen Szilágyi helyére behozta a szenegáli-francia Coulibalyt. A Levadia első nagy helyzetét fordulás után Malov hagyta ki, miután nem tudta Mészáros mellett lövéssel befejezni a zöld-fehérek jobb oldali támadását.

A Loki feljavult támadójátékával több szabadrúgást és szögletet is kiharcolt, sajnos eredménytelenül. Utóbbiak a védők könnyű zsákmányai lettek, a legjobb szabadrúgás-lehetőséget pedig Rudolf Kaalma ölébe küldte. Egy hatalmas kavarodást csak óriási mázlival úsztak meg a házigazdát, majd egy ívelés megtalálta Coulibaly fejét (a Rudolf-Szilágyi duónak korábban nem volt sok értelme ívelgetni...), de a légiós rosszul bólintott.

A 70. percben aztán megszerezte a vezetést a magyar csapat: egy remek labdával Coulibaly lépett ki, lövése Kaalmáról kipattant, de épp Leandro elé, a támadást jól kísérő balhátvéd pedig az üres kapuba passzolt (0–1).

A TALÁLKOZÓ ÖSSZEFOGLALÓJA



A góltól kicsit megrendült hazaiakat hiába buzdította a közönség, a Levadia nem tudott ziccert kidolgozni a magyar kapu előtt. A DVSC szakmai stábja Szűcs becserélésével jelezte, az elsődleges feladat a minimális előny megtartása. A 90. percben Polekszics még egyszer elhárította a debreceni kapu előtti „légi veszélyt”, nem hagyta fejeshez jutni a magas észt játékosokat. Az utolsó pillanatban a Levadia még egy óriási lehetőséghez jutott, de a tizenhatoson belül megítélt szabadrúgást elrontották: a Debrecen 1–0-ra győzött.

Egy félidő gyenge és egy félidő jobb játék elég volt, a játéktudásban meglevő különbség alapján a magyar bajnoknak hazai pályán be kell jutnia a 4. selejtezőkörbe.

BL-SELEJTEZŐ


Nézőszám: 4400
Játékvezető: Bruno Paixao (portugál)
Asszisztensek: José Ramalho, Serafim Baia Nogueira (portugálok)

A KEZDŐCSAPATOK
LEVADIA TALLINN DVSC-TEVA
30 Kaalma 1 Polekszics
7 Sisov 22 Bernáth
2 Kalimullin 16 Komlósi
4 Morozov 17 Mészáros
27 Teniste 4 Leandro
14 Malov 77 Czvitkovics
8 Nahk 81 Katona A.
10 Ivanov 30 Kiss Z.
22 S. Puri 55 Szakály P.
9 Guszev 14 Rudolf
18 Andrejev 23 Szilágyi P.
Vezetőedző: Igor Prins Klubmenedzser: Herczeg András

Gólszerző: Leandro (70.)
Csere: Malov h. Leitan (73.), Guszev h. Zelinski (85.), S. Puri h. E. Puri (88.), ill. Szilágyi h. Coulibaly (58.), Katona h. Dombi (67.), Szakály h. Szűcs I. (84.)
Sárga lap: Nahk (43.), Malov (59.), Andrejev (81.), ill. Leandro (33.), Coulibaly (73.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik