A bizakodó barcelonaiak a BL-ben javítanának az idénykezdésen

Vágólapra másolva!
2008.09.16. 16:39
A Bajnokok Ligája C-csoportjában a Barcelona, a Sporting, a Sahtar és a Basel csap össze az első két, továbbjutást érő hely megszerzéséért. A névsor alapján a katalán klubnak van erre a legnagyobb esélye a kvartettből. Ezt a spanyol csapatnál is tudják, és nagy önbizalommal készülnek a Sporting elleni, első csoportmérkőzésre.
Guardiola (jobbra) nem aggódik a gyenge idénykezdet és a sok kihagyott helyzet miatt
Fotó: Imago
Guardiola (jobbra) nem aggódik a gyenge idénykezdet és a sok kihagyott helyzet miatt
Guardiola (jobbra) nem aggódik a gyenge idénykezdet és a sok kihagyott helyzet miatt
Fotó: Imago
Guardiola (jobbra) nem aggódik a gyenge idénykezdet és a sok kihagyott helyzet miatt

A helyzet mégsem ilyen egyszerű, mivel a Barcelona a 2008–2009-es idényben eddig korántsem nyújtott meggyőző teljesítményt, már ami a spanyol bajnokságot illeti. Sőt a Numancia elleni vereség és a Racing elleni hazai döntetlen az elmúlt 35 év legrosszabb barcelonai nyitányt jelentette a Primera Divisiónban.

Ennek ellenére Josep Guardiola nem aggódik a Sporting elleni BL-nyitány miatt, habár tisztában van vele, hogy csapata helyzetkihasználásának javulnia kell, ha győzelemmel akarja kezdeni a csoportküzdelmeket.

„Nem igazán aggódom a góllövés miatt, amíg sok helyzetet vagyunk képesek kialakítani – mondta Guardiola. – A gólszerzés technika, kemény munka és szerencse kérdése. Az a lényeg, hogy tudom: jó úton járunk, gyakran kerülünk helyzetbe, így nem aggódom. Nagyszerű érzés a Bajnokok Ligájában vezetni egy csapatot, mert a legnagyobb futballisták és csapatok ellen játszhat az ember.”

A Barcával a kilencvenes években sikert sikerre halmozó tréner, Johan Cruyff, aki egyben a katalán csapat egyik legnagyobb kritikusa szerint sincs nagy gond Guardiola együttesével.

„Nem tapasztalatlan és nem is öngyilkos típus! – védte korábbi játékosát a holland szakember. – Figyel, elemez, és döntést hoz; a második bajnoki meccsen ráadásul rengeteget, ezzel jelentősen javítva a Numancia elleni teljesítményt. Sokaknak talán fel sem tűnt, a Racing ellen az együttes az elmúlt évek legjobb produkcióját nyújtotta. Azok játszottak, akiknek játszaniuk kellett, függetlenül életkortól vagy hírnévtől. Guardiola üzenetét tehát úgy lehetne értelmezni, hogy itt senki sem jobb a másiknál. Hogy szűk a keret? Inkább a lehető legmotiváltabb.”

Paulo Bento, a lisszaboni Sporting vezetőedzője is a Barcelonát tartja a mérkőzés esélyesének, persze a portugál csapat nem feltartott kézzel megy a Camp Nouba.

„Pep nagyszerű futballistája volt a Barcának, és biztos vagyok benne, hogy tudja, hogy építsen ütőképes csapatot – mondta a korábban a Real Oviedóban futballozó portugál tréner. – Biztos vagyok benne, hogy jól fognak játszani a katalánok, és a gólok is jönni fognak, de remélem, hogy nem ellenünk. A Barca nagyszerű csapat, de a Sporting mindig a győzelemért küzd, legyen akárki az ellenfél.”

A C-csoport másik keddi mérkőzésén a Basel az ukrán Sahtarral játszik. A svájci csapatnál tudják, hogy kevés esélyük van a továbbjutásra, de bíznak benne, hogy megtréfálhatják egyik-másik ellenfelüket.

„Tisztában vagyunk vele, hogy ebben a csoportban mi vagyunk a leggyengébbek – mondta a svájci válogatott Benjamin Huggel. – Mindegyik csapat szeretne majd hat pontot szerezni ellenünk, de nagyon remélem, hogy keresztbehúzhatjuk számításaikat.”

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

BARCELONA–SPORTING
Barcelona, Camp Nou, 20.45
Játékvezető: Laurent Duhamel – Stéphane Duhamel, Christoph Capelli (franciák)
BARCELONA: Víctor Valdés – Daniel Alves, Puyol, R. Márquez, Abidal – Xavi, S. Keita, Iniesta – Messi, Eto’o, Henry
SPORTING: Rui Patrício – Abel, Tonel, Caneira, Grimi – Rochemback, Joao Moutinho, Veloso, Izmajlov – Hélder Postiga, Derlei

FC BASEL–SAHTAR
Bázel, St. Jakob Park, 20.45
Játékvezető: Terje Hauge – Jan Petter Randen, Erik Raestad (norvégok)
FC BASEL: Costanzo – Zanni, Abraham, Marque, Safari – Huggel, Stocker, Eduardo, Gjasula – Carlitos, Mustafi
SAHTAR: Pjatov – Ilsinho, Ezerszkij, Iscsenko, Fedeckij – Hübschman, Fernandinho, Jádson, Willian – Brandao, Adriano
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik