A Liverpool és az FC Porto is simán bejutott a nyolcaddöntőbe

Vágólapra másolva!
2007.12.11. 22:45
A 2004-es győztes FC Porto végzett az élen az A csoportban a labdarúgó Bajnokok Ligájában, miután hazai pályán, a Sárkány-stadionban nehéz első félidő után Lucho Gonzalez és Ricardo Quaresma góljával 2-0-ra legyőzte a Besiktast. A másik továbbjutó a parádésan hajrázó, Marseille-ben 4-0-s diadalt arató Liverpool, amely az utolsó három mérkőzését megnyerte, nem is akárhogyan: összesen 16 gólt szerzett és csak egyet kapott. A Porto egyébként kilenc mérkőzés óta veretlen hazai pályán a BL-ben. A Liverpool az első angol klub, amely a marseille-i Velodromban győzni tudott a BL-ben. A francia csapat a vereség ellenére az UEFA-kupában folytathatja.
Fernando Torres (balra) a Liverpool második gólját szerezte. A képen Yossi Benayoun köszönti
REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Fernando Torres (balra) a Liverpool második gólját szerezte. A képen Yossi Benayoun köszönti
Fernando Torres (balra) a Liverpool második gólját szerezte. A képen Yossi Benayoun köszönti
REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Fernando Torres (balra) a Liverpool második gólját szerezte. A képen Yossi Benayoun köszönti

OLYMPIQUEN MARSEILLE – LIVERPOOL

Az utolsó játéknap előtt még kérdéses volt mindkét továbbjutó kiléte a csoportban, ugyanis még a negyedik helyezett Besiktas is bejuthatott volna a nyolcaddöntőbe egy esetleges Porto elleni győzelemmel.

A portugálok mellett a Liverpoolnak is elég volt csak a saját eredményére figyelnie, hiszen egy Marseille felett aratott sikerrel egészen biztosan a Bajnokok Ligájában folytathatta volna európai kupaszereplését tavasszal.

A mérkőzés külön pikantériáját jelentette, hogy két exliverpooli is az Olympique csapatát erősíti jelenleg, ám míg Zenden a pályán, addig Cissé a kispadon kezdte a találkozót. A félidőben helyet cseréltek, a francia támadó épp’ a hollandot váltotta.

A két együttes első mérkőzésén Angliában a vendégek hagyhatták el győztesen a játékteret, volt tehát miért visszavágnia a Mersey-partiaknak.

Az összecsapást a „vörösök” kezdték agilisabban, a 4. percben pedig már tizenegyest végezhettek el. Givet buktatta Steven Gerrardot, a sértett büntetőjét azonban Mandanda kiütötte. A kipattanóra a liverpooli játékmester érkezett elsőként, és könnyedén pofozta a hálóba a játékszert.

Nem kellett sokat várnunk az újabb gólra, ezúttal Fernando Torres volt eredményes. Okosan gurított a hosszú sarokba a védők gyűrűjében, és ekkor úgy tűnt, nem képesek a Marseille-iek megállítani a liverpooli hengert.

A kezdeti zavar után rendezték soraikat a hazaiak, mezőnyben többet birtokolták a labdát, de az ellentámadások mindig veszélyt jelentettek Mandanda kapujára. Ennek ellenére nem született újabb találat az első 45 percben, és kétgólos liverpooli előnnyel vonulhattak a felek a szünetre.

A második játékrész elején az elsőhöz hasonlóan az öltözőben maradtak lélekben a hazaiak, az elalvó védők között teljesen szabadon vette át Dirk Kuyt a labdát, és higgadtan emelt a kapuba.

A harmadik találat után úgy tűnt, nem változik az eredmény, ám a hosszabbításban Ryan Babel egyedül törhetett kapura. A holland támadó előbb elpöckölte a labdát a kapus alatt, majd az üres kapuba gurított.

A Liverpool győzelmével a legjobb 16 közé került a legrangosabb európai kupasorozatban, ám csak a csoport második helyére volt elég a három pont, ugyanis a játéknap előtt éllovas Porto sem hibázott.

FC PORTO – BESIKTAS

A sorsdöntő mérkőzést a számok szerint a Porto várhatta pozitívabb előjelekkel. A vendéglátók a legutolsó nyolc Dragao-stadionban lejátszott mérkőzésen nem kaptak ki, sőt, az utolsó 18(!) hazai mérkőzésen mindössze egyszer kaptak ki. A Besiktas ezzel szemben utolsó 11 olyan BL-találkozóján, amikor idegenben szerepelt, kilencszer vereséget szenvedett.

Sokáig úgy tűnt, hogy az első félidőben nem lesz gól. A portugálok mezőnyfölényben játszottak: szögleteket rúgtak, többször próbálkoztak kapuralövéssel. A Besiktas játékosai gyakran csak sportszerűtlenség árán tudták megakasztani a kék-fehérek támadásait (a félidőben 8-1 volt a szabálytalanságok aránya a törökök ”javára”).

A 44. percben mégis meg tudta szerezni a vezetést Lucho González révén a hazai gárda. Ricardo Quaresma szögletét követően alakult ki a helyzet, ami nem is lett volna akkora lehetőség, ha a török védelemből nem hibázik óriásit a lest reklamáló Rüstü Recber kapus. A helyzetet nem hagyta kihasználatlanul Lucho González, aki Sekciui passza után megszerezte harmadik gólját az idei kiírásban (1-0).

A szünetre tehát úgy vonultak a csapatok, hogy szinte biztos volt a két továbbjutó a csoportban (Porto és Liverpool). A törököknek csodát kellett volna tenniük a második félidőben, de a Porto hajtott a csoportelsőségért.

Olyannyira, hogy a 62. percben megduplázták előnyüket. Lisandro López ugratta ki nagyszerű ütemben Quaresmát, aki Rüstü mellett a bal alsó sarokba csavarta a labdát (2-0).

Az eredmény ezután már nem változott, így a Porto megnyerte a csoportot, a Besiktas pedig befejezte idei nemzetközi kupaszereplését.

LABDARÚGÁS, BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR


A KEZDŐCSAPATOK:
MARSEILLE LIVERPOOL
30 Mandanda 25 Reina
24 Bonnart 17 Arbeloa
32 Givet 23 Carragher
4 Rodriguez 4 Hyypiä
3 Taiwo 6 Riise
6 Ziani 11 Benajun
19 Cana 8 Gerrard
7 Cheyrou 20 Mascherano
10 Zenden 7 Kewell
28 Valbuena 18 Kuyt
11 Niang 9 Torres
Vezetőedző: Vezetőedző:
Eric Gerets Rafa Benítez

Gólszerző: Gerrard (4. - tizenegyesből), Torres (12.), Kuyt (48.), Babel (90+1')
Csere: Cheyrou helyett Nasri (33.), Faty helyett Givet (45+3'), Zenden helyett Cissé (a szünetben), ill. Kewell helyett Fabio Aurélio (67.), Torres helyett Babel (77.), Kuyt helyett Leiva (86.)
Sárga lap: Cana (41.), ill. Carragher (28.), Fabio Aurélio (89.)


A KEZDŐCSAPATOK:
PORTO BESIKTAS
1 Helton 1 Rüstü
12 Bosingwa 22 Ali Tandogan
3 Pedro Emanuel 58 Ibrahim Toraman
2 Bruno Alves 8 Baki Mercimek
13 Fucile 19 Ibrahim Üzülmez
8 Lucho González 21 Serdar Özkan
6 Paulo Assuncao 18 Cissé
16 Raul Meireles 14 Tello
17 Sekciui 7 Burak Yilmaz
6 Lisandro 10 Delgado
7 Quaresma 13 Bobo
Vezetőedző: Vezetőedző:
Jesualdo Ferreira Ertugrul Saglam

Gólszerzők: L. González (44.), Quaresma (62.)
Csere: Sekciui h. Hélder Postiga (74.), Fucile h. Cech (75.), L. González h. Bolatti (81.), ill. Burak Yilmaz h. Ibrahim Akin (a szünetben), Tello h. Higuain (84.)
Sárga Lap: Quaresma (23.), ill. Rüstü (44.), Bobo (64.), Ibrahim Akin (87.)

AZ A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. FC Porto 6 3 2 1 8-7 +1 11
2. Liverpool 6 3 1 2 18-5 +13 10
3. Olympique Marseille 6 2 1 3 6-9 -3 7
4. Besiktas 6 2 0 4 4-15 -11 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik