Rossoneri: hetedszer az európai labdarúgás arany trónusán

Vágólapra másolva!
2007.05.23. 22:39
Az AC Milan 2-1-ra megnyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája athéni döntőjét a Liverpool ellen, így története során már hetedszer (1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007) hódította el a kontinentális klubfutball legrangosabb trófeáját. A lombardiai együttes a selejtezőben indult az idei kiírásban, és ez szintén egyedülállóvá teszi az idei sikerét. Az olasz együttes mindkét gólja a korábban mellőzött Filippo Inzaghi nevéhez kötődik, aki az első félidőben Andrea Pirlo szabadrúgásába ért bele, a hajrában viszont klasszikus csatárgólt szerzett. Dirk Kuyt a végén még szépített, de az egyenlítés már nem sikerült. A Milan visszavágott a 2005-ös fináléért, amikor 3-0-s előnyről veszített a „vörösökkel” szemben.
Reuters
Reuters

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA


A KEZDŐCSAPATOK:
AC MILAN LIVERPOOL FC
1 Dida 25 Reina
44 Oddo 3 Finnan
13 Nesta 23 Carragher
3 Maldini 5 Agger
18 Jankulovski 6 Riise
8 Gattuso 16 Pennant
21 Pirlo 14 Xabi Alonso
23 Ambrosini 20 Mascherano
10 Seedorf 32 Zenden
22 Kaká 8 Gerrard
9 F. Inzaghi 18 Kuyt
Vezetőedző: Vezetőedző:
Carlo Ancelotti Rafa Benítez

Gólszerző(k): Inzaghi (45., 82.), Kuyt (89.)
Cserék: Zenden h. Kewell (59.), Mascherano h. Crouch (78.), Jankulovski h. Kaladze (79.), Finnan h. Arbeloa (88.), Inzaghi h. Gilardino (88.), Seedorf h. Favalli (90+1.)
Sárga lap: Gattuso (40.), Jankulovski (54.), Mascherano (58.), Carragher (60.)

Carlo Ancelotti, a Milan edzője nem okozott meglepetést, mikor kihirdette kezdőcsapatát. Az olasz szakember Inzaghit részesítette előnyben Gilardinóval szemben, és a nyolcadik BEK, illetve BL-döntőjét vívó Maldini is bekerült a csapatba.

Rafael Benitez ellenben meglepett mindenkit, ugyanis kihagyta Peter Crouchot, és helyette egy védekező középpályást, Javier Mascheranót nevezett. A sérüléséből felépült Zenden pedig kiszorította Harry Kewellt.

Nem lehet állítani, hogy egymásnak estek a csapatok a mérkőzés elején, komoly helyzetek nem alakultak ki. A kapusoknak egy-egy védenivalójuk volt, Didának egy Pennant-lövést, Reinának pedig egy Kaká-próbálkozást kellett hatástalanítania. Xabi Alonsónak volt még egy veszélyes lövése, de az a kaput nem találta el.

Már majdnem vége volt a félidőnek, amikor egy Xabi Alonso-Kaká összecsapás után szabadrúgást ítélt Fandel játékvezető. Pirlo lőtte el a labdát, amely megpattant Filippo Inzaghi leszorított kezén, és – Reina kapust becsapva – a háló közepébe vágódott. Ez volt a rutinos olasz csatár 37. gólja a BL-ben.

Így született az első gól: Andrea Pirlo elcsavarja a szabadrúgást a sorfal mellett, a kép jobb szélén látható Filippo Inzaghi pedig vállal a kapuba juttatja azt
Reuters
Így született az első gól: Andrea Pirlo elcsavarja a szabadrúgást a sorfal mellett, a kép jobb szélén látható Filippo Inzaghi pedig vállal a kapuba juttatja azt

Benitez nem hozta be a szünetben Crouchot, változatlan összeállításban kezdték a második játékrészt a csapatok. Negyedóra elteltével már cserélt a spanyol szakember, de a Zenden-Kewell váltás nem hozott változást a csapat szerkezetében.

Steven Gerrard viszont az eredményt megváltoztathatta volna, de a csapatkapitány nem tudott élni Gattuso hibájából: hiába állt már csak Didával szemben, lapos gurítása a brazil kapus zsákmánya lett. A 73. percben újra az angolok sztárja került lövőhelyzetbe, de ez a próbálkozás a jobb sarok mellett zúgott el.

Rafael Benitez végül csak a 78. percben hozta be Peter Crouchot, ezzel együtt kivette védekező középpályását, Mascheranót a csapatból.

A 82. percben Filippo Inzaghi végleg eldöntötte a találkozót, Kaká labdájával kiugrott a leshatárról, majd a vetődő Reina alatt a jobb sarokba gurított.

A 89. percben Kuyt közeli fejesével ugyan még szépített a Liverpool, de az egyenlítésre már nem volt ereje. A Milan ezzel hetedszer hódította el a legrangosabb európai kupát.

A MÉRKŐZÉS STATISZTIKÁI

MILAN LIVERPOOL
2 Gólok 1
2 Sárga lapok 2
3 Lövések kapura 4
1 Lövések fölé/mellé 6
15 Szabályalanságok 27
4 Szögletek 6
3 Lesek 3
27' 24'' Labdabirtoklás (idő) 24' 5''
53% Labdabirtoklás (százalék) 47%
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik