Belerohantak a bolgárok a katalánok tőrébe

Vágólapra másolva!
2006.09.13. 11:32
Ötgólos hazai győzelemmel kezdte a Bajnokok Ligája-sorozatot a címvédő FC Barcelona. Persze, olyan nehéz feladat nem várt a katalánokra a nyitányon, hiszen ellenfelük az a bolgár Levszki Szófia volt, amely minden bizonnyal az egyik leggyengébb játékerőt képviseli a csoportkör 32 együttese között.
Az "mészárlást" az aranylabdás Ronaldinho a 93. percben szerzett gólja zárta le a Camp Nouban
Reuters
Az "mészárlást" az aranylabdás Ronaldinho a 93. percben szerzett gólja zárta le a Camp Nouban
Az "mészárlást" az aranylabdás Ronaldinho a 93. percben szerzett gólja zárta le a Camp Nouban
Reuters
Az "mészárlást" az aranylabdás Ronaldinho a 93. percben szerzett gólja zárta le a Camp Nouban

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligáját?

Írja be az itt látható számot!
A katalán és a bolgár gárda egyszer már megmérkőzött egymással a nemzetközi kupaporondon: 1976. márciusában a Barcelona hazai pályán a mostanihoz hasonló kiütéses vereséget mért ellenfelére – 4-0 az UEFA-kupában -, ám a visszavágó már bolgár sikert hozott.

A továbbjutás szempontjából már vajmi keveset jelentő visszavágón 2-2-es félidőt követően végül 5-4-re nyertek a bolgárok. Arra azért nagy összegben ne fogadjon senki, hogy most ősszel a BL-csoportkör visszavágóján is hasonlón eredmény születik. Az teljesen kizárt, hogy a címvédő katalánok öt gólt kapjanak, hiszen ezt már csak presztízsből sem engedheti meg magának a Rijkaard-csapat.

Arról nem is beszélve, amíg harminc éve a továbbjutás szempontjából szinte már-már érdektelen volt a visszavágó végeredménye, addig most a Chelsea-vel való versenyfutásban minden rúgott, illetve kapott gólnak jelentősége lehet a csoportkör végelszámolásánál.

A találkozó hetedik percében Iniesta gólja adta meg az alaphangot, az első félidő hajrájában aztán Giuly is betalált. A második felvonás elején Puyol, kilenc perccel később az elsőszmú Barca-gólszák, Eto'o is beköszönt, a kegyelemdöfést végül az aranyladás Ronaldinho adta meg a hosszabítás perceiben: remek cselek után pazar gólt akasztott a bolgárok hálójába.

„Nagyon jó dolog, ha egy ilyen fontos, hosszú sorozatot hazai győzelemmel kezd egy csapat – mondta Frank Rijkaard a katalánok holland szakvezetője. – A Levszki nem állt be tíz emberrel a saját kapuja elé védekezni, megpróbálkoztak egy nyíltabb, támadóbb szellemű játékkal és ez kedvezett a mi játékstílusunknak. Azt hiszem, a győzelem megszerzésén kívül minden nézőnk elégedett lehetett az eredményességünkkel, valamint a mutatott játékunkkal. A legtöbb játékosom igen fáradtan kezdte meg a klubmunkát a világbajnokságot követően, ezért is külön öröm számomra, hogy már a BL-menetelés első találkozóján ilyen sok helyzetet dolgoztunk ki, ilyen kedvvel játszottunk, ráadásul a helyzetkihasználásunkra sem panaszkodhatok.”

Iniesta (háttal) és Deco ünnepli a Barcelona első találatát
Reuters
Iniesta (háttal) és Deco ünnepli a Barcelona első találatát

Ajándék BL-mobilflash a Képes Sportban!


A szerdán megjelenő Képes Sport mellé extra ajándékként négy, a Bajnokok Ligájában szereplő sztárcsapat címerével -- Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Milan -- ellátott BL-mobilflash is jár. Az olvasóink nem véletlenül jutnak ehhez az ajándékhoz, hiszen a BL-rajttal hat oldalon foglalkozik a KS.
Amíg a katalánoknál mindenki boldog és elégedett, addig a túloldalt azt várnánk, hogy egy roppant csalódott ellenfél kesereg a kiadós vereséget követően, ám erről szó sincs.

„Először is szeretnék gratulálni a Barcelonának, győzelmük még ilyen arányban is teljesen megérdemelt – kezdte Sztanimir Sztoilov. – Teljesen más színvonalat képviselnek, mint mi, sőt… Pillanatnyi kétséget sem adtak arra vonatkozólag, hogy jelenleg ők a világ legjobbjai. Megpróbálkoztunk a támadásokkal, de beleszaladtunk egy nagy vereségbe. Igaz, ennek ilyen taktika mellett mindig fennáll a veszélye. Ez a vereség viszont nem vette el a kedvünket és az ambíciónkat a folytatásra nézve és az elkövetkezendőkben is hasonló taktikával lépünk majd pályára ellenfeleink ellen.”

A BL-sorozatban az idei kiírás csoportkörének első gólját jegyző Andrés Iniesta elsősorban csapata jó játékát emelte ki a lefújást követően nyilatkozatában.

„Nagyon jó egy ilyen győzelemmel kezdeni a sorozatot – monda a spanyol válogatott középpályás -, az pedig számomra külön öröm volt az estére, hogy ebben a rangos sorozatban a csoportmérkőzéseken az én gólom adta meg az alaphangot. Csapattársaimhoz hasonlóan nagyon élveztem a futballt, de ne tévesszen meg senkit a sikerünk: keményen megdolgoztunk az ötgólos győzelemért. Jó rajtot vettünk, a ránk jellemző játékkal győztünk, a folytatásban is ezt az utat kell járnunk, hogy sikeresek legyünk. Mi vagyunk a sorozatban a címvédők, de tisztában vagyunk vele: nagyon nehéz feladat vár ránk, ha meg akarjuk védeni a címünket.”

EMLÉKEZTETŐ – A-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Helyszín: Barcelona, Camp Nou
Nézőszám: 65 000 néző
Játékvezetők: Plautz (osztrák)
Asszisztensek: Mayr, Bareuter (osztrák)
A KEZDŐCSAPATOK:
BARCELONA LEVSZKI SZÓFIA
Valdes G. Petkov
Belletti Milanov
Puyol Topuzakov
Thuram Tomasic
Van Bronckhorst S. Angelov
Motta Boromirov
Giuly Bardon
Iniesta Eromoigbe
Ronaldinho Telkijszki
Deco Jovov
Eto'o E. Angelov
Vezetőedző: Vezetőedző:
Frank Rijkaard Sztanimir Sztoilov
Gólszerzők: Iniesta (7.), Giuly (39.), Puyol (49.), Eto'o (58.), Ronaldinho (93.)
Csere: E. Angelov h. G. Ivanov (46.), Giuly h. Gudjohnsen (63.), Borimirov h. (63.), Jovov h. M. Ivanov (70.), Iniesta h. Xavi (72.), Thuram h. Oleguer (80.)
Sárga lap: G. Ivanov (65.), Milanov (74.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik