Sylvinho (Silvinho), Sylvio Mendes Campo Junior

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2005.04.07. 16:56
Címkék
nemzetisége:
brazil-portugál-spanyol
6/0
születési hely:
Sao Paulo
ideje:
1974.04.12.
pozíció:
balhátvéd, bal oldali védekező középpályás
magassága:
173 cm
súlya:
66 kg
korábbi klubjai:
Corinthians, Arsenal, Celta Vigo
sikerei:
Brazil Kupa-győztes (1995), brazil bajnok (1998, 1999), Sao Paulo állam bajnoka (1995, 1997, 1998), KEK-döntős (2000), spanyol bajnok (2005, 2006), BL-győztes (2006), spanyol Szuperkupa-győztes (2005, 2006), a Klubvilágbajnokság ezüstérmese (2006)

Sylvinho egyike az egyik legtehetségesebb brazil középpályásoknak, nem véletlen, hogy három topligában, a brazilban, az angolban és a spanyolban is megállta helyét. Rijkaard őt szemelte ki Giovanni van Bronckhorst helyettesének - hogy miért? A brazil futballista a Celtában a La Liga egyik legjobb védelmében sokszorosan bizonyított, ráadásul univerzális játékos: a védelem minden posztján képes játszani, bár a legjobban balhátvédként és bal oldali középpályásként érzi jól magát.

1994-ben kezdte profi karrierjét a nyomor és a fény fővárosában, Sao Paulóban. Elég nehezen kapott főszerepet a nagyok között, ritka, ha arrafelé valakinek tehetsége dacára is csak 24 éves korára sikerül stabil első osztályú játékossá válnia - kárpótlásul Mario Zagallo 1997-ben Oroszország ellen behívta a válogatottba is. Akárcsak Roberto Carlos, ő is nagyon apró termetű, de roppant gyors, jól cselez és átlagon felüli erőnléte is. A Cor akkoriban, az extravagáns Wanderley Luxemburgo kezei alatt sokszoros állami és országos bajnok volt, s egyszer majdnem a Libertadores Kupát is Brazíliába vitték. A zseniális tehetséggel és kiállhatatlan természettel megáldott játékmester, Marcelinho Carioca köré egy kőkemény, európai stílusú gárdát épített Lux olyan játékosokkal, mint az "Állat" Edmundo, a világbajnok négyes: Luizao, Vampeta, Ricardinho, Dida; a gólkirály Edílson, aki tömegverekedést robbantott ki egy bajnoki döntőben; a védő Cris, Zago, André Luis, a paraguayi Gamarra, a kolumbiai Fredy Rincón és Kléber.

1999-ben figyelt fel hősünkre az Arsenal, s le is igazolták a mokány brazilt, aki két szép évet töltött el kezdőemberként Angliában...míg egy szép napon ki nem derült, hogy EU-s portugál útlevele hamis. Wenger hiába dühöngött ("Jó az útlevél, rossz az útlevél? Mindig ezzel utazott és soha semmi baj nem volt vele. Amikor Eduval együtt megérkeztek, Edut fordították vissza a határról. Ha Sylvinhónak is rossz útlevele van, akkor ők hibáztak! El kell adnunk őt, de Ashley Cole-lal pótolni tudjuk, mindketten nagyszerű játékosok."), az Angol Labdarúgó Szövetség visszavonta játékengedélyét, így az ágyúsoknak meg kellett válniuk tőle. A Corinthians jelentkezett be érte s már csak az aláírások hiányoztak a 4 millió fontos átigazolási lapról, amikor váratlanul egymillióval a brazilokra licitált a spanyol Celta Vigo, így ők kötöttek üzletet az ágyúsokkal. A keltáknál a spanyol válogatott Juanfrant szorította beljebb a balhátvéd posztjáról, s (Pinto kapus előtt) a Sylvinho-Cáceres-Juanfran-Berizzo-kvartett a bajnokságban két idényben is a legkevesebb gólt kapó védelem lett! 2003-ban óriási meglepetésre a 4. helyen végeztek, így beleszagolhatott a BL légkörébe is. Balszerencséjére a válogatottban debütálása után már csak ötször játszhatott - na ja, Roberto Carlost kellett volna kiszorítania onnan. A Celtával a BL-ben továbbjutottak a csoportból, a nyolcaddöntőben viszont éppen az Arsenal búcsúztatta őket - majd tavasszal óriási meglepetésre kiestek az első osztályból...

Az egykor rettegett tengerkék armadát süllyedése után szétszedték a nagycsapatok, őt mindössze 2 millió euróért a Barcelona igazolta le, akik kétéves szerződést kötöttek vele. Pechjére útlevél-mizériája ide is elkísérte, mert majdnem kikerült a keretből mint létszámfeletti nem-EU-s játékos, de végül sikerült "honosítania" magát - portugál útlevelet szerzett ottani ősei után. Szeptemberben két alkalommal is játéklehetőséget kapott, ám súlyos térdsérülést szenvedett, így csak télen térhetett vissza a futballpályákra. Rijkaard alatt folyamatosan játéklehetőséghez jutott a bajnoki aranyat termő szezonban, igaz, általában csak csereként léphetett gyepre. A következő idényben, ha csak egyetlen fellépéssel háta mögött is, de BL-győztes lett, ám a válogatottba nem került vissza - igaz, Gio van Bronckhorst miatt a Barca kezdőjében sincs helye. 2007 elején ennek ellenére meghosszabbították szerződését 2008 nyaráig - amit a bekk egy komoly sérüléssel ünnepelt meg.


93-93 
Corinthians  
94-94 
Corinthians  
95-95 
Corinthians  
12 
96-96 
Corinthians  
20 
97-97 
Corinthians  
17 
98-98 
Corinthians  
30 
99-99 
Corinthians  
28 
99-00 
Arsenal
30 
BL+UEFA 
1+8 
0+0 
00-01 
Arsenal
24 
BL 
01-02 
Celta Vigo
23 
UEFA 
02-03 
Celta Vigo
32 
UEFA 
03-04 
Celta Vigo
29 
BL 
04-05 
FC Barcelona
21 
BL
05-06 
FC Barcelona
26 
BL
06-07 
FC Barcelona
13 
BL
07-08 
FC Barcelona
14 
BL

A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma és az elért bajnoki átlag.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik