VINCZE SZABOLCS 2020.08.03 10:16

Tokió 2020: a plusz év még jól is jöhet a magyar atlétikának

A 2016-os riói olimpián 19 magyar atléta képviselte hazánkat, és legalább ennyien utaztak volna idén Japánba – illetve reményeink szerint jövőre mennek is.

Halász Bence egyre közelebb van a nyolcvan méterhez, nem lenne meglepetés, ha még az olimpia előtt megdobná
(Fotó: Szabó Miklós)

 

Jelenleg öt atlétánk teljesítette az olimpiai szintet: Rio de Janeiro bronzérmese, a súlylökő Márton Anita, a hétpróbázó Krizsán Xénia, a kalapácsvető Gyurátz Réka és Halász Bence, valamint Kácser Zita 3000 méteres akadályfutásban. Ahhoz képest, hogy már zajlana az olimpia, és számos selejtezőn, előfutamon, elődöntőn s döntőn lennénk túl, ötkarikás szempontból éppen teljes a holt szezon. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség a koronavírus-járvány miatt április 6-án úgy döntött, december elsejéig felfüggeszti a szintteljesítést, vagyis az előttünk álló négy hónap eredményei nem számítanak bele a kvalifikációba, pedig mindenki erre az időszakra időzíti a csúcsformáját.

BAJI BALÁZS: ÁTÁLLÍTOTTAM MAGAMBAN AZ IDŐT
„Nem szoktam azon gondolkodni, hogy most lenne az olimpia, mert miután elhalasztották, átállítottam magamban az időt, és eltoltam a terveket – mondta Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó. – A sérülésem miatt ez a második év, amely nagy verseny nélkül telik el, de nem biztos, hogy olyan rossz, ha erre rájön még egy esztendő. Kicsit persze sajnálom, hogy elhalasztották az olimpiát, de elengedtem ezt az évet, sőt, olyan szempontból jól is jött, hogy több időm van teljesen felépülni, felkészülni és visszatérni. Kíváncsi vagyok, normál esetben mire lettem volna képes, mert teljesen másképp nézett volna ki a tavaszom. A londoni világbajnoki bronz után reálisnak gondoltam az olimpiai döntőt, sőt, ideális esetben az érmet is, de a sérülésem mindent áthúzott. Az első idei versenyem nem sikerült jól, de nem keseredtem el, a második sokkal jobb volt, és az a lényeg, hogy az idény végén legyek magammal elégedett. Talán sosem leszek már olyan, mint 2017-ben voltam, de nem adom fel!”

Egy olimpiai érem megszerzésével sosem lehet biztosan számolni, de a magyar atlétika sok szempontból jobb eredményeket érhet el Tokióban, mint Rióban. Márton Anitában mindig benne van egy érem, és ezúttal Halász Bencében is, akinek 22 évesen már van világbajnoki és Európa-bajnoki bronz­érme, és a 80 métert ostromolja, Krizsán Xénia pedig tavaly óriásit lépett előre az országos csúcs megdöntésével.

„Örülök, hogy jól mennek a dobások, és idén már stabilan hozom a hetvennyolc méter feletti eredményeket. Ha ebben az évben lett volna olimpia, még ennél is jobb formában lennék  – mondta Halász Bence. – Máshogy készülnénk, nem kellett volna tartalék üzemmódra kapcsolnunk, és biztosan nem csinálnánk végig a formába hozás időszaka helyett egy kemény alapozást. Nem titok, a célom egy érem a tokiói olimpián, és már nem foglalkozom azzal, hogy a versenyt eltolták egy évvel, inkább remélem, hogy jövőre megtartják. Idén augusztus közepére várható a csúcsformám, most kezdtem el rápihenni. Érzem, hogy bennem van a nagy dobás, de az se baj, ha csak jövőre, Tokióban jön ki a nyolcvan méter feletti eredmény. Jó eséllyel az már egy érem lenne!”

Gátfutásban nagyot léptünk előre az elmúlt években, Kozák Luca és Kerekes Gréta révén a nők, Baji Balázs és Szűcs Valdó révén a férfiak is jó eredményt érhetnek el egy év múlva, egy kis szerencsével valamelyikük döntőbe jutása sem lehetetlen. De van miért reménykedni 400 méter gáton (Koroknai Tibor és Máté), női távolugrásban (Nguyen Anasztázia, Farkas Petra és Lesti Diana), gerelyhajításban (Rivasz-Tóth Norbert) és az egyik olyan versenyszámban, amelyben óriási a nemzetközi konkurencia: 800 méteres síkfutásban Vindics Balázs az elmúlt években óriásit fejlődött, jelenleg második helyen áll az európai ranglistán.

Az olimpia elhalasztása persze szomorú, de mindent összevetve nem biztos, hogy a magyar atlétikának rosszul jött ez a plusz egy év.

MÁRTON ANITA ÁLMÁBAN LEKÉSI A GÉPET
– Csütörtökön lett volna a női súlylökés olimpiai selejtezője, szombaton pedig a döntő. Lehet, hogy már meglenne a húsz méter...
– A sérülésem után végig tudtam csinálni egy rendes alapozást, és végre százszázalékos állapotban kezdtem az évet – kezdte Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő. – Januárban egyéni csúcsokat döntöttem a különböző gyakorlatokban, jól sikerült a fedett pályás idény, a világbajnokság közeledtével egyre jobb formába lendültem. Erre februárban eltörölték, amivel kicsit a motiváció is elveszett, ezt látni lehetett az eredményeken is. Aztán amikor elhalasztották az olimpiát, szerintem mindenkinek széthullottak a tervei. Sajnálom, mert egy ilyen fedett pályás szezon után szerintem nagyon jó lett volna a szabadtéri is, Tokióra, azaz mostanra pedig csúcsformában teljesítenék.

– Ehelyett visszavettek a tempóból. Jól jött az extra pihenő?
– Úgy voltunk vele, hogy nincs értelme túlságosan hajtani, mert nincs olyan verseny, amelyen oda kellene tennem magam, így átálltunk a napi egy edzésre. Néha valóban jó volt, hogy minden nyugodtabb, több időm van másra, valamelyik nap például nyugodtan nekiálltam bablevest csinálni, ami három-négy óra. Ez korábban elképzelhetetlen lett volna. De van bennem hiányérzet, mert úgy érzem, alig telnek a napok, nincs az a nagy rohanás és pörgés, ami hosszú évek óta az életem része.

– Szokott gondolni arra, hogy most lenne az olimpia?
– Rendszeresen eszünkbe jutott edzésen, hogy most már kint lennénk Tokióban, akklimatizálódnánk, most lenne a selejtező... Sőt, rendszeresen szoktam arról álmodni, hogy Tokióba kell utaznom, de valamiért nem tudok rendesen összepakolni, és nem érem el a repülőgépet. De volt már olyan is, hogy álmomban végigcsináltam egy kemény edzést. Érdekes, a halasztással van, aki kapott még egy esélyt, de van, aki elvesztette az utolsót. Nekem szerencsére megvan az olimpiai szintem, és Tokió továbbra is a céljaim között szerepel.

 

2020.09.18 23:32:24

Atlétika VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Kármentésbe fordult a szabadtéri szezon, mégis elképesztő eredmények jöttek ki belőle.

2020.09.18 19:22:15

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Sérülések és karantén miatt nem úgy alakult a gátfutó idénye, ahogyan tervezte, de kitartott.

2020.08.19 20:19:42

Atlétika VINCZE SZABOLCS

„Ezzel az idővel már lehet tervezni, még az is elképzelhető, hogy megérkeztem a világelitbe.”

2020.08.14 21:47:50

Atlétika VINCZE SZABOLCS

„Az olimpiát persze nagyon sajnálom, de harmincegy éves vagyok, és nem akartunk annyit várni.”

2020.06.29 19:17:06

Atlétika SZABÓ GÁBOR

Wartburg kombiból élve is másfél száz aranyat nyert már a masters-bajnokságokon.