Oroszország: 250 dollár az éremszerző „semleges” atlétáknak

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.06.05. 11:32
Az Orosz Atlétikai-szövetség (VFLA) fejenként 250 dolláros kompenzációt szavazott meg azoknak a sportolóknak, akik semleges státuszú indulóként szereznek érmet világversenyen.

Az összeg egyfajta költségtérítés, mivel az orosz atléták csak hosszú adminisztrációs folyamat végén kaphatnak részvételi engedélyt, hogy nemzetközi versenyen rajthoz állhassanak.

A Nemzetközi Atlétikai-szövetség (WA, korábban IAAF) 2015 novemberében tiltotta el az oroszokat a nemzetközi viadaloktól, mivel kiderült, az országban rendszerszintű doppingolás folyt. A versenyzőknek ugyanakkor – a VFLA azóta is tartó felfüggesztése ellenére – a WA lehetőséget adott, hogy külön, egyedi engedéllyel, semleges státuszban ott lehessenek az eljövendő világversenyeken, köztük a 2020-ról 2021 nyarára halasztott tokiói ötkarikás játékokon.

A nemzetközi szövetség a semleges státusra irányuló kérelmeket csak a VFLA és az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) csatolt hivatalos leveleivel együtt veszi figyelembe, amelyek a tiszta felkészülést igazoló információkat tartalmaznak a sportolóról.

A kérelmezők közül odahaza eddig 62 orosz atléta kapott zöld jelzést, a támogató levél azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy a WA is rábólint az érintettek indulására.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik