Nemzetisport.hu 2011.05.16 09:03 Frissítve: 2015.03.16 01:13

Mélybe zuhant és elhunyt az olimpiai bajnok kenyai maratonista

Egy családi vitát követően kizuhant háza erkélyéről, és belehalt sérüléseibe Samuel Wanjiru, a pekingi olimpia maratoni futóversenyének győztese. 24 éves volt.

A 24 éves Samuel Wanjiru az első kenyai volt, aki olimpiai bajnok lett a maratoni távon (Fotó: Action Images)

A kenyai rendőrség szóvivője elmondta, nem zárható ki az öngyilkosság, de még tart az ügy kivizsgálása. A 2008-as pekingi játékokon olimpiai rekorddal diadalmaskodó első kenyai maratoni bajnok viharos magánélete országszerte ismert volt.

Tavaly decemberben letartóztatta a rendőrség, miután engedély nélkül tartott AK-47-es fegyverével megfenyegette a feleségét, Triza Njerit. Az asszony azonban rögtön a történtek után visszavonta feljelentését, mondván kibékült Wanjiruval.

A vasárnap éjszakai tragédia is a házastársak közötti veszekedéssel kezdődött. Az ittas Wanjirut felesége, Triza Njeri egy másik nővel találta otthonuk hálószobájában, majd rájuk zárta a szoba ajtaját, és elrohant. A hosszútávfutó nagy valószínűséggel neje után akart menni, ezért ugrott ki hat méter magasról.

Amint a helyi rendőrfőnök, Jaspher Ombati kiemelte: Wanjiru az ugrás után olyan súlyos megsérült, hogy a kórházba szállítás közben elhunyt, hiába próbálták megmenteni az életét. Azt is tudni lehetett, hogy magánélete válságba jutott, emiatt pedig gyakran volt stresszes állapotban.

A tragédia után Wanjiru özvegyét, valamint hölgyismerősét kihallgatták, majd mindkettőjüket hazaengedték.

A BBC helyszíni tudósítójának beszámolója szerint a helyiek szerint Wanjiru házasságának megromlása, és az ebből következő tragikus eset is a közelmúltban nyert komoly pénzdíjaknak köszönhető hirtelen meggazdagodásra vezethető vissza, amit a futó nem tudott megfelelően kezelni.

Wanjiru az utóbbi idők egyik legjobb maratonistájának számított, ő volt az első, aki fiatal kora ellenére négyszer győzött a legnagyobb viadalokon: 2008-ban megnyerte az olimpiát, egy évvel később a londoni versenyt, Chicagóban pedig kétszer – tavaly és tavaly előtt – is első lett. A pekingi játékokon mindössze 21 évesen 2:06:32 órás olimpiai rekorddal nyert.

 Az eset annyira megrázta az országot, hogy még Raila Odinga miniszterelnök is megszólalt az ügyben: „Wanjiru halála nemcsak a család és a barátok számára veszteség, hanem Kenyának és a világ atlétikájának is. Kenya, mint atlétikai nemzet nagy reménnyel várta a londoni olimpiát, és Wanjiru az egyik aranyvárományosnak számított, de halálával szertefoszlott egy álom.”

2020.09.18 23:32:24

Atlétika VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Kármentésbe fordult a szabadtéri szezon, mégis elképesztő eredmények jöttek ki belőle.

2020.09.18 19:22:15

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Sérülések és karantén miatt nem úgy alakult a gátfutó idénye, ahogyan tervezte, de kitartott.

2020.08.19 20:19:42

Atlétika VINCZE SZABOLCS

„Ezzel az idővel már lehet tervezni, még az is elképzelhető, hogy megérkeztem a világelitbe.”

2020.08.14 21:47:50

Atlétika VINCZE SZABOLCS

„Az olimpiát persze nagyon sajnálom, de harmincegy éves vagyok, és nem akartunk annyit várni.”

2020.06.29 19:17:06

Atlétika SZABÓ GÁBOR

Wartburg kombiból élve is másfél száz aranyat nyert már a masters-bajnokságokon.