Nemzetisport.hu 2011.05.16 09:03 Frissítve: 2015.03.16 01:13

Mélybe zuhant és elhunyt az olimpiai bajnok kenyai maratonista

Egy családi vitát követően kizuhant háza erkélyéről, és belehalt sérüléseibe Samuel Wanjiru, a pekingi olimpia maratoni futóversenyének győztese. 24 éves volt.

A 24 éves Samuel Wanjiru az első kenyai volt, aki olimpiai bajnok lett a maratoni távon (Fotó: Action Images)

A kenyai rendőrség szóvivője elmondta, nem zárható ki az öngyilkosság, de még tart az ügy kivizsgálása. A 2008-as pekingi játékokon olimpiai rekorddal diadalmaskodó első kenyai maratoni bajnok viharos magánélete országszerte ismert volt.

Tavaly decemberben letartóztatta a rendőrség, miután engedély nélkül tartott AK-47-es fegyverével megfenyegette a feleségét, Triza Njerit. Az asszony azonban rögtön a történtek után visszavonta feljelentését, mondván kibékült Wanjiruval.

A vasárnap éjszakai tragédia is a házastársak közötti veszekedéssel kezdődött. Az ittas Wanjirut felesége, Triza Njeri egy másik nővel találta otthonuk hálószobájában, majd rájuk zárta a szoba ajtaját, és elrohant. A hosszútávfutó nagy valószínűséggel neje után akart menni, ezért ugrott ki hat méter magasról.

Amint a helyi rendőrfőnök, Jaspher Ombati kiemelte: Wanjiru az ugrás után olyan súlyos megsérült, hogy a kórházba szállítás közben elhunyt, hiába próbálták megmenteni az életét. Azt is tudni lehetett, hogy magánélete válságba jutott, emiatt pedig gyakran volt stresszes állapotban.

A tragédia után Wanjiru özvegyét, valamint hölgyismerősét kihallgatták, majd mindkettőjüket hazaengedték.

A BBC helyszíni tudósítójának beszámolója szerint a helyiek szerint Wanjiru házasságának megromlása, és az ebből következő tragikus eset is a közelmúltban nyert komoly pénzdíjaknak köszönhető hirtelen meggazdagodásra vezethető vissza, amit a futó nem tudott megfelelően kezelni.

Wanjiru az utóbbi idők egyik legjobb maratonistájának számított, ő volt az első, aki fiatal kora ellenére négyszer győzött a legnagyobb viadalokon: 2008-ban megnyerte az olimpiát, egy évvel később a londoni versenyt, Chicagóban pedig kétszer – tavaly és tavaly előtt – is első lett. A pekingi játékokon mindössze 21 évesen 2:06:32 órás olimpiai rekorddal nyert.

 Az eset annyira megrázta az országot, hogy még Raila Odinga miniszterelnök is megszólalt az ügyben: „Wanjiru halála nemcsak a család és a barátok számára veszteség, hanem Kenyának és a világ atlétikájának is. Kenya, mint atlétikai nemzet nagy reménnyel várta a londoni olimpiát, és Wanjiru az egyik aranyvárományosnak számított, de halálával szertefoszlott egy álom.”

2020.01.02 00:51:29

Atlétika nemzetisport.hu

Olimpia • Fedett pályás vb • Szabadtéri Eb • Gyulai Memorial • Gyémánt Liga • Utcai futóversenyek.

2020.01.01 18:57:51

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Az egyedülálló tripla tripla története, és a szurkolók kedvéért vállalt levezetés.

2019.12.20 20:23:20

Atlétika VINCZE SZABOLCS

A média mindent bevetett, hogy Usain Bolt és Justin Gatlin ellentétét kiélezze.

2019.12.17 20:56:27

Atlétika S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Tényleg a sport szégyenpadra ültetése vezetne a prosperáló szép új világba?

2019.12.13 19:53:47

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Még versenyzőtársai is a Nemzetközi Atlétikai Szövetség új szabályát kritizálták.