Két magyar esély Teguban: atlétikai vb, számról számra

Vágólapra másolva!
2011.08.26. 16:36
null
Bolt (balra) ott lesz a vb-n, Powell nem – egy nagy párharccal kevesebb (Fotók: Action Images)
Címkék
A sportok királynője Ázsiába teszi át székhelyét: szombattól kilenc napon át a dél-koreai Teguban rendezik meg a 13. atlétikai világbajnokságot. Beharangozónk első részében a vb-k legendás világcsúcsaival foglalkoztunk, a másodikban számról számra áttekintjük az esélyeseket.

 

FÉRFIAK

100 m

A jamaicai címvédő világrekorder Usain Bolt csupán hatodik az idei világranglistán (9.88), amelyet honfitársa, Asafa Powell 9.78 másodperccel vezet. A listán második (9.79) amerikai Tyson Gay sérülés, a harmadik (9.80) jamaicai Steve Mullings és a negyedik (9.85) amerikai Mike Rodgers pedig doppingvétség miatt hiányzik majd a mezőnyből, Powell pedig a világbajnokság előtt szállt ki a versengésből, ágyéksérülés miatt. Bolt lehet, hogy nincs jó formában, de a legnagyobb riválisai elfogytak...

„Kár érte, vártam a nagy összecsapást. Sokan azt mondják, hogy nincs már nagy ellenfelem, de én nem ringatom ebbe a hitbe magam. Heten lesznek még mellettem, és egyik sem fogja azt mondani, hogy: »Itt jön Usain Bolt, a világ leggyorsabb embere, hagyjuk aranyat nyerni«” – kommentálta a világcsúcstartó a visszalépéseket.

200 m

Nehezen képzelhető el, hogy a félkörös távon legyőzze valaki Usain Boltot. A jamaicai világsztár ezen a távon is címvédő és világcsúcstartó (19.19), közepes formában is jobb riválisainál. Az idén rajta (19.86) kívül csak honfitársa, a 21 éves Nickel Ashmeade ért el 20 másodpercen belüli időt (19.95).

400 m

Az olimpiai és világbajnok LaShawn Merritt kétéves eltiltás után júliusban tért vissza, az amerikai válogatón még nem is rajtolt. Címvédőként indulhat Teguban, az idei ranglistán 44.74-gyel hatodik. Az oszakai győztes amerikai Jeremy Wariner sérülés miatt nem áll rajthoz. A ranglistát a 19 évét csak szeptemberben betöltő granadai Kirani James vezeti 44.61 másodperccel.

800 m

A tavaly kétszer is világcsúcsot (1:41.01) futó kenyai David Rudisha sérülés miatt néhány versenyt kihagyott, utóbbi két fellépése alkalmával azonban 1:43 percen belül futott, biztosan előzte meg legnagyobb riválisát, a szudáni Abubaker Kakit. A címvédő dél-afrikai Mbulaeni Mulaudzi sérülés miatt nem rajtol.

1500 m

Három kenyai vezeti a világranglistát, s mindhárman rajtolnak is a koreai városban. Közülük ketten – Silas Kiplagat (3:30.47) és Asbel Kiprop (3:31.76) – 22 évesek, az idén berobbanó Nixon Chepseba (3:31.42) húszéves. A legtöbb győzelmet Kiplagat könyvelhette el az idén, a Gyémánt Liga-sorozatban mégis az olimpiai bajnok Kiprop áll az élen.

5000 m

A címvédő és olimpiai bajnok Kenenisa Bekele sérülés miatt másfél éve nem versenyez, de Barnard Lagatnak az etióp futó távollétében sem lesz könnyű dolga. A kenyai születésű amerikai négy éve Oszakában 1500 méteren és 5000 méteren is győzött, s annak ellenére, hogy 36 éves, az idei monacói gálán érte el az egyéni csúcsát ötezren (12:53.60). A világranglistát azonban nem ő, hanem az Amerikában készülő brit, Mo Farah vezeti (12:53.11).

10 000 m

Ha úgy ítéli meg, hogy felkészült a versenyre, ezen a távon ott lehet a mezőnyben a címvédő és olimpiai bajnok Bekele. Mivel tízezret egy idényben csak néhányszor vállalnak a futók, nehéz megjósolni bármit is. Az idei világranglista első tíz helyezettje a eugene-i viadalon érte el eredményét, amelyet Farah nyert meg. Egy biztos, rajta kívül csak afrikaiaknak van esélye arra, hogy érmet szerezzenek.

Maratoni

A világbajnokságok egyben világkupák ebben a számban, így országonként öt versenyző indulhat, a három legjobb eredménye számít a csapatversenyben. A világranglista első hét helyét kenyaiak foglalják el, ám közülük csak ketten indulnak Teguban. Nem lesz ott a mezőnyben a listavezető Emmanuel Mutai (2:04:40) és a bostoni lejtős pályán szenzációs időt (2:03:02) elérő Geoffrey Mutai sem.

3000 m akadály

Az első számú esélyes Brimin Kipruto. A kenyai futó 19 évesen második volt Athénban, egy évvel később harmadik lett az oszakai világbajnokságon, két évvel később övé lett a bajnoki cím, aztán győzött Pekingben. Berlinben ugyan „csak" hetedik lett, az idén viszont kis híján a világcsúcsot is megszerezte, Monacóban egyetlen századmásodperccel maradt el a rekordtól (7:53.63).

110 m gát

Eddig hárman futottak 12.90 másodpercen belül, közöttük dőlhet el az aranyérem sorsa. Az idei világranglistát az amerikai David Oliver 12.94 másodperccel vezeti, mögötte az athéni olimpiai bajnok kínai Liu Hsziang 13.00-val áll. A világcsúcstartó, és pekingi bajnok kubai Dayron Robles 13.04-gyel a harmadik. Az idei gálákon körbeverték egymást.

400 m gát

A világ négy idei legjobb eredménye L. J. van Zyl nevéhez fűződik, a listát 47.66 másodperccel vezeti. A dél-afrikai futó eredményeit májusban és korábban érte el, utána újabb felkészülésbe kezdett, kérdés, hogy a világbajnokságra sikerül-e ismét jó formába lendülnie.

Magas

Az olimpiai bajnok Andrej Szilnov hiába ugrott 2011-ben 236 centimétert, ismét nem lesz ott a világbajnokságon, mert hazája válogatóján csak a negyedik helyen végzett. A rendkívül erős orosz mezőnyt hárman képviselik majd, mert sérülés miatt a címvédő Jaroszlav Ribakov visszalépett. Az Alekszandr Susztov, Alekszej Dmitrik, Ivan Uhov hármasnak az amerikai ranglistavezető Jessie Williams (237) és a húszéves bahreini Mutaz Essza Barsim 8235) lesz a fő ellenfele.

Rúd

Az idén csak a francia Renaud Lavbillenie és a lengyel Pawel Wojciechowski jutott át az 590 centiméteren, az olimpiai és világbajnok Steve Hookernek 560 centimétere van. Az ausztrál ugró mégis címvédésre készül, s jó lesz a tervét mindenkinek komolyan vennie, hiszen két évvel ezelőtt Berlinben sérülten mindössze két ugrással győzött. 585-ön kezdett, amit vert, majd 590-et teljesített.

Távol

Meglehetősen tömör az élmezőny, hatan vannak a ranglistán húsz centiméteren belül. A legjobb négy eredmény Michael Watt (854) nevéhez fűződik, és az is az ausztrál mellett szól, hogy ebben az évben csupán egy alkalommal kapott ki.

Hármas

Teddy Tamgho megsérülésével kiesett az egyik nagy esélyes, hiszen a francia ugró 17.91 méterrel vezeti az idei világranglistát. A második helyen a szintén 22 éves Serif El-Serif 17.72 méterrel áll, de az ukrán versenyző a jól elkapott ostravai ugrását nem tudta megismételni. A brit Phillips Idowu megvédheti a címét.

Súly

Ketten dobtak az idén 22 méter fölött, a kanadai Dylan Armstrong (22.21) és a fehérorosz Andrej Mihnevics (22.10). Armstrong, aki tíz évvel ezelőtt még kalapácsvetőként indult a világbajnokságon, egyenletes teljesítményt nyújtott, ha tartja formáját, övé lehet az arany.

Diszkosz

Ez az egyik olyan szám, amelyben esély van arra, hogy megszülessen az első magyar világbajnoki arany. Kővágó Zoltán nehezen kezdte az évet, de július második felében már régi önmagát mutatta. A Gyulai-emlékversenyen 69.50 méterrel, a világ idei legjobbjával lett első, azt követően Londonban és az országos bajnokságon is jól dobott. A mezőny erős, a dobogós helyezés is szép siker.

Kalapács

A másik olyan szám, amelyben megszülethet az első magyar világbajnoki arany. Pars Krisztián magabiztosan versenyzett az évben, 80.63 méterrel harmadik a világranglistán, csak egyszer kapott ki, a listavezető orosz Alekszandr Zagornij sérülés miatt nem indul. A fehérorosz Pavel Krivitszkinek 80.67 métere van, ebben az évben csak hazai versenyen indult.

Gerely

Andreas Thorkildsennek előre oda lehetne adni az aranyérmet. A kétszeres olimpiai bajnok norvég uralja a mezőnyt, 90.61 méterrel ő dobta az idén a legnagyobbat, több mint két méterrel előzi meg a második helyezett lett Vadims Vasilevskist (88.22).

Tízpróba

Eljöhet Ashton Eaton nagy napja. A csupán négy éve többpróbázó 23 éves amerikai fedett pályán kétszer is megjavította a hétpróba világrekordját, szabadban 8729 ponttal nyerte meg az amerikai bajnokságot. Nem lesz könnyű dolga, hiszen honfitársát, a címvédő Trey Hardeet kell megelőznie, aki két éve 8790 ponttal győzött, most pedig remek formában várja a versenyt.

20 km gyaloglás

Orosz-kínai küzdelem várható, a világranglistát a húszéves Zhen Wang vezeti (1:17:16). Az orosz csapatban ott lesz a világbajnoki cím védője, Valerij Borcsin, s a doppingvétség miatt közvetlenül a pekingi olimpia előtt két évre eltiltott világcsúcstartó, Vladimir Kanajkin és Szergej Morozov.

50 km gyaloglás

Szinte lehetetlen jósolni ebben a számban, de valószínű, hogy az oroszok itt is dobogóra állhatnak. Indul a címvédő Szergej Kirdjapkin, a világrekorder Gyenisz Nizsegorodov és a világranglistát vezető Szergej Bakulin. A kínaiak mellett a szlovák Matej Tóthtal kell megküzdeniük.

4x100 m

A jamaicaiaknak nincs más dolga, mint, hogy ügyeljenek a váltásaikra. Minden váltótagjuk jobb idővel büszkélkedik, mint az amerikai riválisok, sohasem voltak ilyen fölényben velük szemben – ráadásul az amerikaiak egyébként Pekingben és Berlinben is elrontották a váltásaikat az előfutamban.

4x400 m

Amerikai győzelem várható, annak ellenére, hogy az athéni bajnok Jeremy Wariner hiányzik majd a csapatból. A második helyért folyhat küzdelem, főként a bahamaiak és a jamaicaiak között.


NŐK

100 m

Két évvel ezelőtt Carmelita Jeter elrontotta a formaidőzítését. A berlini világbajnokságon harmadik lett, egy hónappal később viszont kétszer is megjavította egyéni legjobbját, az örök világranglistán Florence Griffith-Joyner (10.49) mögött a második helyre került (10.64). Az idén jobb eredményekkel várja a versenyt, már most 10.70 másodpercnél tart, s csak egyszer kapott ki, az idény elején Veronica Campbell-Browntól.

200 m

A szám kétszeres olimpiai bajnoka világbajnoki címet szeretne szerezni. A jamaicai Veronica Campbell-Brownnak ehhez négy amerikait kell megelőznie. Közülük ketten – Shalonda Solomon (22.15) és Carmelita Jeter (22.20) – megelőzik a világranglistán (22.26), igaz, az olimpiai bajnok ez évben keveset versenyzett.

400 m

A címvédő amerikai Sanya Richards-Ross tavaly sérült volt, az idén pedig nagyon nehezen lendült formába. Rendre kikapott, de úgy, hogy esélye sem volt a győzelemre. Augusztusra azonban beérett a munkája, Londonban 49.66 másodperccel lett első, ennél rövidebb idő alatt csak az orosz Anasztaszija Kapacsinszkaja (49.35) tette meg az idén az egykörös távot.

800 m

Két éve a dél-afrikai Caster Semenya hatalmas fölénnyel lett első. Ezt követően azonban nem versenyezhetett, várnia kellett a nemi hovatartozását vizsgáló tesztek eredményére. Tavaly zöld utat kapott, ám nem nyerte vissza korábbi formáját, ráadásul hátsérüléssel bajlódik. Az oroszok hazájuk bajnokságán fantasztikusan futottak, akár mindhárom érmet megszerezhetik.

1500 m

Eddig nem születtek világraszóló eredmények, a ranglistát a kétszeres világbajnok Marjam Dzsmal 4:00.33 perccel vezeti. A bahreini futó ennél jobb időre is képes, s ha nem szeretne kellemetlen meglepetést Teguban is iramot kell mennie. Az amerikai Morgen Uceny ugyanis az idei gálákon többször is ügyesen nyerte meg a taktikai versenyt.

A MAGYAR VB-CSAPAT
Férfiak: Pars Krisztián, Németh Kristóf (kalapács), Kővágó Zoltán, Fazekas Róbert (diszkosz), Kürthy Lajos (súly), Baji Balázs (110 m gát), Kazi Tamás (800 m)
Nők: Papp Krisztina (10 000 m), Orbán Éva (kalapács), Márton Anita (súly), Farkas Györgyi (hétpróba), Madarász Viktória (20 km gyaloglás)

5000 m

Kenyai–etióp párharc lesz, a világranglistát a címvédő Vivian Cheruiyot vezeti (14:20.87). A kenyai futó ezúttal többre vállalkozik, mint két évvel ezelőtt, duplázni fog. Kérdés, hogy hat nappal a 10 000 méter után 5000 méteren mire lesz képes.

10 000 m

A 25 körös táv címvédője, Linet Masai honfitársához hasonlóan mindkét számban rajtol, de ő a fő távján fut először. Az idei eredmények alapján szinte lehetetlen megjósolni, hogy kik állhatnak dobogóra, az azonban biztosnak látszik, hogy az érmeken ismét etiópok és kenyaiak osztozkodnak.

Maratoni

A világ idei két legjobb eredményével rendelkező, s Londonban az első két helyet megszerző, kenyai Mary Keitany (2:19:19) és az orosz Lilija Sobuhova (2:20:15) nem vállalta a párás melegben való indulást. Nehéz megjósolni, hogy kihez kerül az aranyérem, főként a kenyaiak, japánok és kínaiak jöhetnek számításba.

3000 m akadály

Az idei teljesítmények alapján Milcah Cheywa a szám nagy esélyese. A kenyai futó hat versenyéből hatot megnyert, a Gyémánt Liga-sorozatban másodszor is diadalmaskodott, a világranglistát 9:12.89 perccel vezeti, de úgy érzi, sokkal jobb eredményre, akár világcsúcsra is képes. A rekordot nem Tegura tervezi. A világcsúcstartó, egyben címvédő orosz Gulnara Galkina nem rajtol Teguban, legerősebb honfitársa, a Berlinben második Julija Zaripova az idén eddig csak az orosz bajnokságon indult.

100 m gát

Az ausztrál Sally Pearson olimpiai ezüst után világbajnoki aranyra vágyik. Jó úton halad, ebben az évben sorozatban nyerte meg versenyeit, egyéni csúcsát 12.48 másodpercre javította, amivel vezeti a világranglistát. Riválisai közül hiányzik majd az amerikai Lolo Jones, akit gerincsérvvel műtöttek.

400 m gát

Kiszámíthatatlan, hogy kik nyerik el ebben a számban az érmeket Teguban. Az idény során az első nagy meglepetést a cseh Zuzana Hejnová okozta, amikor 53.29 másodperces nagy egyéni csúccsal diadalmaskodott Párizsban. Egy hónappal később a jamaicai Kaliese Spencer rajta is túltett, 52.79-cel győzött Londonban, ahol Hejnova csak negyedik lett. Lehet, hogy ő már javában Tegura edzett.

Magas

Blanka Vlasicra ráfért a pihenés. A horvát ugró éveken át télen-nyáron versenyzett, gondolta, hasznos lehet egy kis töltődés. Ám a szünet a várakozással ellentétes eredményt hozott, Vlasic az idén csak egyszer jutott át a két méter felett, igaz, combsérüléssel bajlódott. A szülés után visszatért orosz, Anna Csicserova viszont a bajnokságon remekelt, 207 centit teljesített. Nem csoda, hogy a horvát versenyző a világbajnokság lemondását fontolgatta.

Rúd

A nagy kérdés, hogy mire lesz képes Jelena Iszinbajeva. Az orosz világcsúcstartó (506) és kétszeres olimpiai bajnok azért tartott egyéves szünetet, mert Berlinben érvényes kísérlet nélkül kiesett, majd negyedik lett a fedett pályás világbajnokságon. Visszatérése eddig nem olyan, amilyenre számítottunk, 476 centiméterrel a világranglista harmadik helyén áll.

Távol

A címvédő Britney Reese az első számú esélyes, hiszen az amerikai ugró 719 centiméterrel vezeti a világranglistát, és a Gyémánt Liga-viadalokon is rendre jól szerepelt. Ellenfelei közül leginkább a ranglistán 705 centiméterrel a második helyen álló orosz Darja Klisina okozhat meglepetést, mert egy húszéves versenyző esetében mindig számítani kell a váratlan javulásra.

Hármas

Az idén eddig négyen értek el 14.90 méter fölötti eredményt, mindössze három centiméter választja el a listavezető kubai Yargelis Savignét (14.99) a negyedik helyen álló kazah Olga Ripakovától (14.96). Savigne sorozatban harmadszor győzhet a világbajnokságon. Érdekesség, hogy korábbi honfitársa, Yamilé Aldama végre megkapta a brit állampolgárságot, így a 39 éves ugró kubai és szudáni válogatottság után harmadik nemzet színeiben versenyezhet.

Súly

Az új-zélandi Valerie Adams szintén sorozatban a harmadik aranyát nyerheti meg, bár ehhez a fehérorosz Nagyezsda Osztapcsuknak is lesz egy-két szava. Ők ketten kiemelkednek a mezőnyből, nem valószínű, hogy küzdelmükbe bárki beleszólhatna. Osztapcsuk lökte az idén messzebbre a golyót (20.94), a Gyémánt Liga-versenyeken viszont Adams többször győzött.

Diszkosz

A horvát Sandra Perkovic fantasztikus eredményt, 69.99 méter ért el az idény elején, ám kiderült, hogy doppingszereknek köszönhette teljesítményét, így ez a dobás már nem szerepel a világranglistán. A kínai Yanfeng Li két méterrel kisebb eredménnyel (67.98) áll most az élen, őt majdnem két méterrel lemaradva a német Nadiner Müller (66.05) követi.

Kalapács

Betty Heidler májusban 79.42 méterrel világrekordot ért el, az év következő három eredménye is az ő nevéhez fűződik, március óta veretlen. A német versenyzőnek tehát csak annyi a dolga, hogy hozza önmagát, s akkor a berlini ezüst után újabb világbajnoki aranyat nyerhet.

Gerely

Az idei világranglistát az olimpiai bajnok és világrekorder cseh Barbora Spotáková vezeti (69.45), de a Gyémánt Liga-sorozatot már a befejező állomás előtt megnyerte Christina Obergföll. A német dobó ugyan évek óta a világ egyik legjobbja, de gyűjteményéből hiányzik az aranyérem. Kettejük küzdelmébe az orosz Marija Abakumova szólhat bele.

Hétpróba

A címvédő Jessica Ennis berlini sikere óta nem kapott ki, ezúttal is az aranyéremért utazott Teguba. A brit többpróbázó a tavalyi Európa-bajnokságot 6823 pontos egyéni csúccsal nyerte meg, a világbajnokságon ezt az eredményét szeretné megjavítani.

20 km gyaloglás

Remek időt ért el két orosz versenyző februárban Szocsiban. Vera Sokolova 1:25:08 órás világrekordot gyalogolt, Anaszja Kirdjapkina egyetlen másodperccel maradt le mögötte. Teguban mégis a kétszeres világbajnok, olimpiai bajnok és Európa-bajnok, a szintén orosz Olga Kanyiszkina az esélyes.

4x100 m

Akárcsak a férfiaknál, itt is amerikai, jamaicai összecsapás várható, kérdés, hogy végigmegy-e a pályán a bot. Az amerikaiak Pekingiben és két éve Berlinben is hibáztak, a jamaicaiak az olimpián szintén rontottak, a legutóbbi világbajnokságon azonban győztek.

4x400 m

A hosszabb váltóban inkább az oroszok lesznek veszélyesek az amerikaiakra, de a jamaicaiak is beleszólhatnak a küzdelembe. A nagy kérdés, hogy melyik csapat váltótagjaiból vesznek ki többet az egyéni versenyek.

A PROGRAM
NAPVIII. 27.VIII. 28.
VIII. 29.
VIII. 30.
VIII. 31.
IX.
1.
IX.
2.
IX.
3.
IX.
4.
FÉRFIAK
100 mEf (de.), Kf (du.)Ed (du.), D
(du.)
200 mEf (de.), Ed (du.)D (du.)
400 mEf (de.)Ed (du.)D
(du.)
800 mEf (de.)Ed (du.)D
(du.)
1500 mEf (de.)Ed (du.)D (du.)
5000 mEf
(de.)
D (du.)
10000 mD
(du.)
MaratoniD (de.)
110 m gátEf (de.)Ed (du.), D
(du.)
400 m gátEf (de.)Ed (du.)D (du.)
3000 m akadályEf (de.)D (du.)
4×100 m
váltó
Ef (du.), D (du.)
4×400 m
váltó
Ef (de.)D (du.)
20 km gyaloglásD
(de.)
50 km gyaloglásD (de.)
TávolugrásS (de.)D (du.)
HármasugrásS (de.)D (du.)
MagasugrásS
(de.)
D (du.)
RúdugrásS
(de.)
D
(du.)
SúlylökésS (de.)D (du.)
Diszkosz-
vetés
S
(de.)
D
(du.)
Kalapács-
vetés
S
(du.)
D
(du.)
Gerely-
hajítás
S (de.)D (du.)
TízpróbaD
D
VIII. 27.
VIII. 28.VIII. 29.VIII. 30.VIII. 31.IX.
1.
IX.
2.
IX.
3.
IX.
4.
NŐK
100 mEf (de.)Kf (de.)Ed (du.), D (du.)
200 mEf (de.), Ed (du.)D (du.)
400 mEf (du.)Ed (du.)D
(du.)
800 mEf (de.)Ed (du.)D (du.)
1500 mEf (de.)Ed (du.)D (du.)
5000 mEf (de.)D (du.)
10,000 mD
(du.)
MaratoniD
(de.)
100 m gátEf (de.)Ed (du.), D (du.)
400 m gátEf (de.)Ed (du.)D (du.)
3000 m akadályEf (de.)D
(du.)
4×100 m
váltó
Ef (du.), D (du.)
4×400 m
váltó
Ef (de.)D (du.)
20 km gyaloglásD (de.)
TávolugrásS
(de.)
D
(du.)
HármasugrásS
(de.)
D (du.)
MagasugrásS (de.)D (du.)
RúdugrásS
(de.)
D (du.)
SúlylökésS
(de.)
D
(du.)
Diszkosz-
vetés
S
(de.)
D
(du.)
Kalapács-
vetés
S (de.)D (du.)
Gerely-
hajítás
S (de.)D (du.)
HétpróbaD
D
Selejtező = S
Előfutam = Ef
Középfutam = Kf
Elődöntő = Ed
Döntő = D
Délelőtti program = De.
Délutáni program = Du.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik