Duplantis, a rúdugrás új királya: Tudtam, hogy bennem van

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.02.10. 08:54
null
Armand Duplantis három-négy éves kora óta arra várt, hogy a világcsúcs megdöntése után ünnepeljék<br />(Fotók: Imago Images/Bildbyran)
Megtörtént, amire egy ideje mindenki várt: a húszéves Armand Duplantis megdöntötte a rúdugrás világcsúcsát, és a jövőben új szintre emelheti a versenyszámot.

Egy hasonlóság már biztosan van Szergej Bubka és Armand Duplantis között: mindketten húszévesen döntöttek először világcsúcsot rúdugrásban, igaz, harmincöt és fél év különbséggel. A szovjet (később ukrán) színekben versenyző világklasszis 1984-ben, az Egyesült Államokban született svéd pedig két nappal ezelőtt. Bubka aztán egy évtizeden át uralta a versenyszámot, Duplantisról pedig azt tartják, hasonló szerepet tölthet be a jövőben, mert óriási lehetőség rejlik benne, hogy új szintre emelje a férfi rúdugrást.

Duplantisról már évekkel ezelőtt tudni lehetett, hogy hatalmas tehetség, rendre megnyerte vagy kiemelkedően szerepelt a korosztályos világversenyeken úgy, hogy általában nála idősebbeket győzött le. A felnőttmezőnyben 2017-ben tette le a névjegyét, még tizennyolc éves sem volt, amikor 590 centivel felnőtt svéd országos rekordot ugrott, a következő évben pedig megnyerte a felnőtt atlétikai Európa-bajnokságot 605 centivel a nagy példakép és világcsúcstartó francia Renaud Lavillenie előtt. Tavaly pedig a dohai világbajnokságon az amerikai Sam Kendricks csak kevesebb kísérletének köszönhetően győzte le a döntőben, de tizenkilenc évesen azért szépen csillog a vb-ezüst is.

2020. február 8-án reggel, amikor „Mondo” Duplantis felébredt a lengyelországi Torunban, a World Tour sorozat negyedik állomásán, elolvasta a telefonján a nála tizenhárom évvel idősebb Lavillenie üzenetét: „Legyen jó napod, öreg. De azért ne TÚL jó.”

Aztán fél nappal később megtörtént, amit mindenki várt: a fiatal svéd második kísérletére átvitte a 617 centit, ezzel megdöntötte a világrekordot, egy centivel túlugrotta a francia 2014-es csúcsát. Fedett pályán, de 2000 óta a rúdugrás rekordjainál nem számít, fedett pályán vagy szabadtéren érték-e el, mert a kettőt összevonták.

„Három-négy éves korom óta az volt a célom, hogy megnyerjem az összes lehetséges aranyérmet, de a legnagyobb álom a világrekord megdöntése volt – mondta a friss csúcstartó. – Minden, amit eddig tettem, erre a pillanatra épült, nem is tudom felfogni. Mindenki várta már, mikor döntöm meg a csúcsot, és én is tudtam, hogy bennem van. Már Düsseldorfban is majdnem sikerült, de az ember sosem tudhatja, mikor lesz újra olyan formában, hogy megjavítsa a világcsúcsot. Most már az első kísérletem után éreztem, hogy meglehet.”

A VILÁGCSÚCSOT HOZÓ UGRÁS

A stadion szinte felrobbant, ő pedig rohant megölelni az édesanyját. Amikor a siker okairól kérdezték, Duplantis az erőnléte javulását emelte ki, az idény előtti felkészülési időszakban ugyanis rengeteget dolgozott azon, hogy erősebb legyen.

Határ a csillagos ég, és Duplantis elmúlt éveit, kiegyensúlyozottságát és jelenlegi formáját tekintve nem lenne meglepetés tőle az olimpiai aranyérem Tokióban.

APJA FIA
Armand Duplantis gyerekkora óta arra készült, hogy egyszer világklasszis rúdugró legyen, amihez tökéletes alapot szolgáltatott a szülői háttér. Édesanyja, Helena hétpróbázó és röplabdázó, édesapja (egyben edzője), Greg Duplantis pedig nemzetközi szintű rúdugró volt, akinek egyéni rekordja 580 centiméter. Sőt, utánpótlásszinten mindkét bátyja, Andreas és Antoine is próbálkozott a versenyszámmal. Armand négyéves (!) korában kezdte el a rúdugrást, és onnantól kezdve évekkel a korosztálya előtt járt, a mai napig ő tartja valamennyi korosztályos világcsúcsot hét és tizenkét év között.
ARMAND DUPLANTIS NÉVJEGYE
Született: 1999. november 10., Lafayette, Egyesült Államok
Nemzetisége: svéd
Magassága/testsúlya: 181 cm/79 kg
Sportága: atlétika
Versenyszáma: rúdugrás
Edzője: Greg Duplantis
Egyéni legjobbja: 617 (2020, világcsúcs, fedett pálya), 605 (2018, U20-as világcsúcs, szabadtér)
Legjobb eredményei: világbajnoki 2. (2019), Európa-bajnok (2018), junior- világbajnok (2018), junior-vb-3. (2016), junior Európa-bajnok (2017), ifjúsági világbajnok (2015)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik