Dopping: vb-bronzérmes futóé a legújabb meldoniumos eset

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.04.12. 13:59
A világbajnoki bronzérmes román futónő, Mirela Lavrik bukott meg legújabban a meldonium nevű doppinglistás szerrel, amelynek használatán eddig 140-en vesztettek rajta világszerte.

A 25 éves atlétának a márciusi fedett vb-n levett mintája bizonyult pozitívnak – közölte az orosz hírügynökség kedden a Radio Romaniára hivatkozva. Lavrik a 4x400 méteres váltó tagjaként lett harmadik.

Ion Sandu, a román atlétikai szövetség vezetője a ProSport honlapjának nyilatkozva azt mondta, hogy a sportoló elismerte vétkességét, és súlyos eltiltásra számít.

„Állítása szerint orvosi javaslatra használta a készítményt, utolsó alkalommal a múlt év decemberében” – közölte Sandu, hozzáfűzve, hogy a doppingellenőrzést a nemzetközi szövetség (IAAF) rendelte el. A sportvezető azt is mondta: a román atlétikai szövetség csak március 7-én tudta meg, hogy a meldonium rajta van a tiltott szerek listáján.

Azt már a ProSport tette hozzá: roppant kicsi az esélye, hogy a Lavrikot is felvonultató váltó megtarthatja
bronzérmét.

Ugyancsak keddi hír szerint megszületett az első cseh „meldoniumos” eset is: a birkózó Petr Novak bukott meg a szerrel.

Tőle a nemzeti válogatott januári edzőtáborozásakor vettek mintát, amely pozitív lett. A 75 kilós kötöttfogású Novak 11. volt a 2014-es világbajnokságon.

A WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség hivatalos tilalmi listáján ez év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.

Ezzel a szerrel bukott meg az orosz élsportolók közül például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó.

A TASZSZ szerint eddig legkevesebb 31 orosz sportoló esett áldozatául a meldonium használatának.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik