Atlétikai vb: orosz győztesek magasugrásban

Vágólapra másolva!
2018.03.01. 21:56
null
A női magasugrást megnyerő Marija Laszickene a léc felett (Fotó: AFP)
A férfi és a női magasugrást is orosz atléta nyerte meg a birminghami fedett pályás világbajnokság első napján.

 

A nőknél a szabadtéren és fedett pályán is kétszeres világbajnok Marija Laszickene bizonyult a legjobbnak. Már azzal győzött, hogy elsőre átjutott az 196-os magasságon, de aztán a 201-et is sikerrel teljesítette a második kísérletével. Végül 207-re tetette a lécet, ám az már nem jött össze neki. A címvédő amerikai Vashti Cunningham második lett.

A férfiaknál Danyil Liszenko győzött 236 centivel, amelyet harmadik kísérletére vitt át. Hozzá hasonlóan elsőre ugrotta az addigi magasságokat a tavalyi év legjobb férfi atlétájává választott, első számú esélyes katari Mutaz Essza Barsim is, ő azonban 236-on már nem járt sikerrel. Tavaly szabadtéren Barsim nyert és Liszenko lett a második Londonban.

A férfi magasugrást megnyerő Danyil Liszenko (középen) valamint a két további érmes, Mutaz Essza Barsim (balra) és Mateusz Przybylko (Fotó: AFP)
A férfi magasugrást megnyerő Danyil Liszenko (középen) valamint a két további érmes, Mutaz Essza Barsim (balra) és Mateusz Przybylko (Fotó: AFP)

 

Az orosz versenyzők semlegesként, a nemzetközi szövetség (IAAF) engedélyével indulnak ANA jelöléssel. A 2018-as évre huszonegyen kaptak rajtengedélyt, közülük nyolcan vannak ott a fedett vb-n. Az oroszoknak azért kellett külön kérelemmel fordulniuk az IAAF-hez, mert az országukat érintő doppingbotrány miatt a nemzetközi szövetség 2015 novemberében felfüggesztette az orosz szövetséget, így az nem indíthat atlétákat a nemzetközi viadalokon.

A csütörtöki programban három döntő szerepelt, a férfi és női magasugrás újításként párhuzamosan zajlott két szőnyegen. Az első napot a nők 3000 méteres futószáma zárta, melyben a várakozásnak megfelelően az etióp Genzebe Dibaba diadalmaskodott, aki a harmadik vb-címét gyűjtötte be ezen a távon fedett pályán.

Genzebe Dibaba a célba érkezéskor (Fotó: AFP)
Genzebe Dibaba a célba érkezéskor (Fotó: AFP)



A vb-n öt magyar szerepel, közülük négyen – Krizsán Xénia (ötpróba), Kerekes Gréta és Kozák Luca (60 m gát), valamint Márton Anita (súlylökés) – pénteken már versenyeznek.

FEDETT PÁLYÁS ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG
FÉRFI MAGASUGRÁS

1. Danyil Liszenko (ANA) 236 cm
2. Mutaz Essza Barsim (Katar) 233
3. Mateusz Przybylko (Németország) 229

NŐI 3000 M
1. Genzebe Dibaba (Etiópia) 8:45.05 p
2. Sifan Hassan (Hollandia) 8:45.68
3. Laura Muir (Nagy-Britannia) 8:45.78

NŐI MAGASUGRÁS
1. Marija Laszickene (ANA) 201 cm
2. Vashti Cunningham (Egyesült Államok) 193
3. Alessia Trost (Olaszország) 193

A vb összdíjazása 2.464 millió dollár, az aranyérmesek 40 ezer, a második helyezettek 20 ezer, a harmadikok 10 ezer dollárt kapnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik