Atlétikai vb: nagyszerű siker, Márton Anita ezüstérmes!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.20. 02:52
null
Márton Anita az egyik kísérlete előtti pillanatokban a portlandi világbajnokságon (Fotó: AFP)
A súlylökő Márton Anita a második helyen végzett a Portlandben zajló atlétikai világbajnokságon, 17 esztendő után fedett pályás vb-érmet szerezve a magyar atlétikának.

 

Márton Anita a hatodik sorozatban elért 19.33 méteres országos csúccsal átvette a vezetést, a címvédő új-zélandi Valerie Adamset maga mögött is tartotta, csakhogy az amerikai Michelle Carter a verseny utolsó gyakorlatával (20.21) megelőzte.

Márton 17.99 méterrel tette le a névjegyét Portlandben, és az első sorozat után a harmadik helyen állt Adams és az amerikai Jillian Camarena-Williams (18.17) mögött.

Másodikra 18.38-at lökött, feljött a második helyre, majd a harmadik sorozatban 19.01 méterrel rövid időre átvette a vezetést. Adams 19.25-tel visszaelőzte, sőt a lassacskán belelendülő Carter 19.31-gyel mindkettejüket „átugrotta”.

A negyedik sorozat csendben telt el – Márton 18.71-gyel nem javított, de két nagy vetélytársa sem lépett előrébb. Ötödikre viszont minden addigi kísérleténél nagyobbat lökött a magyar (19.08), és ekkor már érezhető volt, hogy meglesz a dobogó.

És immár biztos dobogósként következett az a bizonyos első helyre ugrást jelentő országos csúcs, a 19.33, amelyre Adams nem tudott válaszolni, Carter azonban, ahogy fent megírtuk, igen – hatalmas lökésével (20.21), a világ idei legjobbjával megérdemelten szerezte meg az aranyérmet. A mi versenyzőnknek a szintén nagyon értékes, idehaza régen várt ezüst jutott.

Még nem igazán tudtam feldolgozni, hogy ezüstérmes vagyok. Három héttel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy dobogóra állok, aztán az utolsó időszakban már voltak biztató jelek. Edzőm, idősebb Eperjesi László sokkal optimistább volt, mint én, de ő kívülről jobban rá lát a dolgokra. Igazából eleinte nem volt vébés hangulatom, talán a selejtező hiányzott. Nem túl nagy ez a fedett pálya, érzésre kissé egy gálaversenyre hajazott. Köszönöm a sok gratulációt; a telefonom teljesen lemerült, jelenleg is töltőn van, szinte be sem merem kapcsolni..." – idézi Márton Anitát a magyar szövetség honlapja.

AZ A BIZONYOS EZÜSTÉRMET ÉRŐ KÍSÉRLET


 

A mai estét megelőzően legutóbb 1999-ben, Maebasiban szerzett világbajnoki érmet magyar atléta: Czingler Zsolt hármasugrásban, Szabó Zsuzsanna rúdugrásban harmadik lett.

Az említettek mellett a 400-as Forgács Judit lett még bronzérmes (1987), míg az első, az 1985-ös „nulladik” vb-kiadás a gátas Siska Xéniának aranyat, a távolugró Pálóczi Gyulának ezüstérmet hozott – utóbbi eredményéhez csatlakozott most Márton Anita.

A portlandi dobogósok balról: Márton Anita (ezüst), Michelle Carter (arany), Valerie Adams (bronz). Fotó: Reuters
A portlandi dobogósok balról: Márton Anita (ezüst), Michelle Carter (arany), Valerie Adams (bronz). Fotó: Reuters

 

ATLÉTIKAI FEDETT PÁLYÁS VILÁGBAJNOKSÁG, PORTLAND
HARMADIK VERSENYNAP

NŐI SÚLYLÖKÉS
Világbajnok: Michelle Carter (Egyesült Államok) 20.21, a világ idei legjobbja

2. Márton Anita (Magyarország) 19.33, országos csúcs
3. Valerie Adams (Új-Zéland) 19.25
4. Cleopatra Borel (Trinidad és Tobago) 18.38
5. Jillian Camarena-Williams (Egyesült Államok) 18.17
6. Radoszlava Mavrodieva (Bulgária) 18.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik