Atlétikai vb: hat méter felett a fantasztikus Lavillenie

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.18. 06:47
null
Renaud Lavillenie már tudja: sikerült (Fotó: AFP)
Az amerikai rúdugró, Jennifer Suhr lett a magyar idő szerint péntek hajnalban Portlandben megkezdődő atlétikai fedett pályás világbajnokság első aranyérmese (490 cm). Hamarosan követte őt a szám férfi világcsúcstartója, a francia Renaud Lavillenie, aki szintén új vb-csúccsal diadalmaskodott (602).

Renaud Lavillenie elképesztő fölénnyel nyerte meg a férfi rúdugrást: első kísérletével, a magasan vitt 575 centiméterrel már dobogós eredményt ért el, a másodikkal, a szintén magabiztosan teljesített 590-nel pedig megszerezte az aranyérmet!

A francia sportember nem akarta két ugrással lezárni a vb-szereplést: először is nekifutott a 602 centis vb-rekordnak, és bár rezgett a léc, elsőre fennmaradt. Következett a saját világcsúcs (616) ostroma, amely végül három reménytelen kísérletet hozott 617 centin – a másodikban ott bujkált a súlyos sérülés veszélye is, de szerencsére nem történt baj, Lavillenie még éppen a szivacson landolt, így mosolyogva örülhetett világbajnoki címének.

A házigazda amerikaiak reménysége, Sam Kendricks biztos, ami biztos alapon már 540 centin beszállt, a kezdőmagasságon szerzett magabiztossággal 580-ig mindent elsőre vitt. Az első rontott ugrása 585-ön jött, a következő kettő 590-en – így ezüstéremmel és azzal a tudattal zárt, hogy ő jutott a legközelebb a franciák repülő emberéhez.

A tavaly Pekingben szabadtéri világbajnoki címet szerző Shawn Barber 555 centin szép kísérlettel nyitott, azonban 565-ön és 575-ön csak harmadikra jutott át – igaz, utóbbin az utolsó kísérlete biztató volt a folytatásra nézve.

Ezzel együtt a következő lépcsőfokot már nem lépte meg, így hiába volt sikeres hatméteres kísérlete is az idén, ezúttal lecsúszott a dobogóról – a harmadik hely a lengyel Piotr Liseknek jutott, aki bár rezgő léccel, de elsőre vitte át az 575-öt.

A címvédő Konsztadinosz Filippidisz 565 centivel a hetedik helyen végzett, míg a két évvel ezelőtti bronzérmes, Jan Kudlicka holtversenyben negyedik lett.

A másik ugródombon korábban véget ért a küzdelem: Jennifer Suhr tulajdonképpen szintén könnyedén nyerte meg a női rúdugrást, noha ez volt első olyan vetélkedés (a szabadtéri viadalokat is beleértve), amelyen négy hölgy is túljutott a 480 centiméteres magasság felett.

A világcsúcstartó mindössze négyet ugrott, a 460, a 475 és a 485 után a 490 centi felett is elsőre repült át – utóbbival megdöntötte Jelena Iszinbajeva 2004-ben, Budapesten született vb-rekordját (486) –, és mivel más nem követte a példáját, be is fejezte a versenyt. Megfordult a fejében, hogy megkísérli megjavítani néhány héttel ezelőtt elért világcsúcsát (503), de végül győzött az óvatosság: a vádlija jelzett, olimpiai évben nem érdemes kockáztatni.

MARADTAK MÉG BUDAPESTI VB-REKORDOK
A férfi magasugróknál a kubai Javier Sotomayor 243 centiméteres világbajnoki rekordja még 1989-ben született, akárcsak a nőknél a holland Elly van Hulst 3000-es ideje (8:33.82), míg a hármasugró Tatyjana Lebegyeva (15.36) és az orosz 4x400-as női váltó versenycsúcsa (3:23.88) 2004-es keltezésű. Sotomayor és Lebegyeva budapesti eredménye egyben élő fedett pályás világcsúcs is.

A múlt heti amerikai bajnokságon Suhrt legyőző Sandi Morris szinte végig a tűzzel játszott, de 485-ig mindig akadt egy rezgő léces sikeres kísérlete – később már nem, ezüstérem jutott neki. Ekaterini Sztefanidi 480 centiméterig mindent elsőre, magasan vitt, magabiztosan versenyzett, 485-ön azonban nem sikerült az első kísérlete, az ötcentis emelés sem segített – a dobogóra így is felfért.

A negyedik „négynyolcvanas", az apró termetű Nicole Büchler három magasságon is harmadikra jutott át – a svájci csúcsot jelentő 480 felett úgy, hogy a két rontást 475-ről hozta. Szép ugrás volt, nem is érintette a lécet, öt centit tett hozzá saját országos csúcsához – negyedik lett vele.

Jegyezzük meg a 19 éves Eliza McCartney nevét is: az új-zélandi tinédzser 470-nel ötödik lett élete első felnőtt világversenyén.

A párhuzamosan zajló két rúdugrószámnak szentelt első versenynap után magyar idő szerint péntek este felpörögnek az események – a hattagú magyar delegáció is bemutatkozik, elsőként az ötpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi.

ATLÉTIKAI FEDETT PÁLYÁS VILÁGBAJNOKSÁG, PORTLAND
FÉRFIAK
RÚD

Világbajnok: Renaud Lavillenie (Franciaország) 602, vb-rekord
2. Sam Kendricks (Egyesült Államok) 580
3. Piotr Lisek (Lengyelország) 575
4. Jan Kudlicka (Csehország) 575
Shawnacy Barber (Kanada) 575
6. Robert Sobera (Lengyelország) 565

NŐK
RÚD

Világbajnok: Jennifer Suhr (Egyesült Államok) 490, vb-rekord
2. Sandi Morris (Egyesült Államok) 485
3. Ekateríni Sztefanídi (Görögország) 480
4. Nicole Büchler (Svájc) 480
5. Eliza McCartney (Új-Zéland) 470
6. Nikoléta Kiriakopulu (Görögország) 460
Fabiana Murer (Brazília) 460

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik