Atlétikai Eb: Gyurátz és Gyürkés bejutott a döntőbe

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2018.08.10. 13:32
null
Gyürkés Viktória középen, zöld mezben a vizesárok felett (Fotó: Szabó Miklós)
A kalapácsvető Gyurátz Réka és a 3000 méteres akadályfutásban induló Gyürkés Viktória a pénteki selejtezőből bejutott versenyszáma vasárnapi döntőjébe a Berlinben zajló atlétikai Európa-bajnokságon. A hétpróbázóknál Krizsán Xénia javított, Zsivoczky-Farkas Györgyi rontott összetettbeli helyezésén. A hétpróbázó Krizsán Xénia a 10., Zsivoczky-Farkas Györgyi a 19. helyről várhatja az utolsó számot.

 

KALAPÁCSVETÉS: GYURÁTZ DÖNTŐS, ORBÁN KIESETT

Szemben az elmúlt napok hőségével, pénteken hűvös, borús időben kezdték meg versenyüket a kalapácsvetők az Olimpiai Stadionban. A döntőhöz szükséges szintet 70 méterben határozták meg – vagy a legjobb 12 kerülhetett a vasárnapi fináléba.

Az első csoportban Orbán Éva szerepelt a két magyar közül, a veszprémi dobó 2013-ban világbajnoki hetedik volt, idén azonban csak 68.14 méterig jutott. A 33 éves atléta két érvénytelen kísérlet után harmadikra 59.16 métert ért el, s az utolsó, 28. helyen végzett.

A junior vb- és Eb-ezüstérmes Gyurátz Réka idén dobta meg 72.52 méteres egyéni csúcsát. A 22 éves versenyző elsőre rontott, másodikra 69.45 méterig hajította a szert. Ezzel a hatodik helyen állt, s mivel az első csoportban ennél csak ketten dobtak nagyobbat, már ekkor biztosnak látszott, hogy finalista lesz, harmadik kísérletét már nem is kellett kihasználnia.

„Bár elsőre kiléptem, meg is nyugodtam, mert tudtam, ha jobban odafigyelek, jönni fog a jó eredmény – nyilatkozott Gyurátz, hozzátéve: már a bemelegítésnél is 69 métert dobott megerőltetés nélkül, úgyhogy számított a döntőbe jutásra. – A döntőben szuper lenne a nyolcba kerülni, s a hatvankilenc méternél nagyobbat dobni.”

3000 M AKADÁLY: GYÜRKÉS ÉPPEN BEFÉRT A FINÁLÉBA

A 25 éves Gyürkés Viktória idén futotta 9:37.09 perces egyéni csúcsát, amellyel kilencedik volt a nevezési listán a 33 induló közül. Az Ikarus BSE versenyzője a táv első felében az élbollyal futott, de aztán az első hat ellépett a többiektől. Gyürkés hetedikként, 9:38.56 perccel ért célba – ezzel éppen befért a fináléba.

„Futottam, amennyire tudtam, az első öttől nem akartam lemaradni, de nem tudtam jól helyezkedni. Nem gondoltam volna, hogy ez az időm csak a tizenötödik lesz, izgalmas volt így nézni a második futamot” – nyilatkozott Gyürkés. Kiemelte: a fő célja a döntőbe jutás volt, ott egyéni csúcsa körül akar futni.

A hosszútávfutó Kácser Zita futamában 14. lett 9:53.36 perces idei legjobbjával, összesítésben a 28. helyen végzett.

„Szerintem nagy dolog, hogy kijutottam az Eb-re, itt a futás már hab a tortán. Elégedett vagyok, bár szerettem volna jobb időt futni, de ez az időjárás nem nekem kedvezett” – értékelt Kácser.

A két futamból az első öt-öt helyezett mellett további öten idővel kerültek be a vasárnapi döntőbe.

Krizsán Xénia (Fotó: Szabó Miklós)
Krizsán Xénia (Fotó: Szabó Miklós)

 

HÉTPRÓBA: KRIZSÁN AZ IDEI LEGJOBBJÁT UGROTTA TÁVOLBAN

Távolugrásban Krizsán Xénia az első próbálkozását elrontotta, másodikra azonban jól jött ki neki a lépés, s 614 centiméterrel idei legjobbját produkálta. Harmadikra még javítani is tudott (624) – két centi hiányzott csak az egyéni csúcsához –, ez 924 pontot ért. Zsivoczky-Farkas Györgyi kétszer belépett, harmadikra 577 centimétert ugrott, ami 780 pontot jelent.

Gerelyhajításban Krizsán legjobbja 45.45 méter volt, ezért 772 pontot kapott. Zsivoczky-Farkas Györgyi sorozatról sorozatra javított (43.51, 44.96 és 45.09 m), s 765 pontot szerzett.

Az utolsó szám előtt vezet az olimpiai és világbajnok belga Nafissatou Thiam (5984), Krizsán a 10. (5367), Zsivoczky-Farkas a 19. (5091) helyen áll. A hétpróbázók 20.20-tól kezdik a 800 méteres futást.

Zsivoczky-Farkas Györgyi (Fotó: Szabó Miklós)
Zsivoczky-Farkas Györgyi (Fotó: Szabó Miklós)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik