Atlétikai Eb: Kerekes elődöntős 100 gáton, Kovács elesett – videó

VINCZE SZABOLCS (Berlin)VINCZE SZABOLCS (Berlin)
Vágólapra másolva!
2018.08.08. 12:41
null
Kerekes Gréta elődöntős női 100 m gáton (Fotó: Szabó Miklós)
A Berlinben zajló atlétikai Európa-bajnokság szerdai versenynapján női 100 méter gáton az előfutamában Kerekes Gréta 13.23-mal a harmadik lett, amivel továbbjutott az elődöntőbe, míg Sorok Klaudia 13.93-mal a nyolcadik helyen zárt a maga futamában, így ő nem lesz ott a következő körben. A női 400 méter negyedik előfutamában Nádházy Evelin 54.34-gyel az utolsó, nyolcadik helyen ért célba. A férfiaknál az 1500 méter előfutamában Kovács Benjamin elesett, miután az egyik ellenfele hátulról rálépett a lábára. Kazi Tamás sem ment tovább a saját futamából. Rivasz-Tóth Norbert kiesett a gerelyhajítás selejtezőjében.

 

A három előfutamból az első három helyezettek mellett a további két leggyorsabb folytathatta az elődöntőben, ahol már biztos volt az első 12 kiemelt, így a nyolcadik nevezési idővel rendelkező Kozák Luca (12.86 mp) helye is.

Kerekes Gréta jól kezdett a futamában, a kiváló rajt után elsőként ért az első gáthoz. A magyar a folytatásban is nagyszerűen teljesített, 13.23-as idejével a harmadik helyen ért célba, amivel automatikusan kvalifikálta magát a következő körbe.

Sorok Klaudia már a startnál beragadt és utolsóként érkezett meg az első gáthoz. Ő 13.93-at futott, a nyolcadik helyen végzett, ami azt jelenti, hogy nem lesz ott az elődöntőben.

„A futás nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, mert ennél jobb időre számítottam magamtól, de jövőre biztosan javítani fogok rajta. Kicsit ajándékként fogom fel ezt az Európa-bajnokságot, mert nekem az első felnőttvilágversenyem, ami óriási élmény. A stadion hangulata eszméletlen, teljesen feltöltött energiával, és még ha nem is nekem szurkoltak, úgy éreztem, mintha a taps és a drukkolás nekem is szólna” – így Sorok Klaudia.

Mindhárom gátas tagja a 4x100-as váltónak, amely vasárnap áll rajthoz.

A női 400 méter negyedik előfutamában Nádházy Evelin volt érdekelt. Nádházy jól kezdett, a táv végére azonban nagyon elfáradt, s a 8. helyen haladt át a célvonalon, ideje 54.34 másodperc, ami nem ért továbbjutást.

A férfiaknál az 1500 méter előfutamában elsőként Kovács Benjamin futott, ám nagyon balszerencsés volt, a táv felénél ugyanis Kovács lába összeakadt a francia futóéval, s Kovács a nagy esés után már nem tudott újra ritmusba kerülni, utolsóként zárt a versenyben, ideje 3:54.29 lett.

„Annyit érzékeltem, hogy sűrűsödik a mezőny, aztán hallottam egy nagy ordítást, a következő pillanatban pedig már a földön is voltam. Bukfenceztem egyet, és a mezőny után eredtem, amely nyilván nem fog megvárni – mondta az esetről Kovács Benjamin. – Egyébként jó versenyen egy jó taktikával akár még a döntő közelébe is kerülhettem volna. Tudtam, hogy nem tempó, hanem taktikai futás lesz, amelynek a vége dönt, de a váratlan esés mindent megváltoztatott.”

0.34-nél az említett eset és Kovács Benjamin esése


Az ezt követő futamban Kazi Tamás volt érdekelt, a továbbjutás viszont neki sem jött össze, az utolsó helyen ért célba ő is, az ideje 3:42.98 lett.

„Amit tudtam, kihoztam ebből a futásból, de tény, nem életem legjobb formájában vagyok, viszont taktikailag jól versenyeztem – értékelt Kazi Tamás. – Elhatároztam, nem állok az élre és nem futok tempót, mert a déli harminchét fokban már ezer méternél fejre álltam volna, és talán célba sem értem volna. Viszont igyekeztem végig jó pozícióban maradni. Lüktető futás volt, néha bele-beleváltott valaki, nekem az utolsó száz méteren ment el, de ilyen ellenfelek ellen a döntő nem volt reális.”

Rivasz-Tóth Norbert kiesett a gerelyhajítás selejtezőjében.

A döntőhöz szükséges szintet 82 méterben határozták meg vagy a legjobb 12 folytathatta. A 22 éves szolnoki versenyző két rontott kísérlete után 69.64 métert ért el, ezzel az utolsó előtti lett a 28 fős mezőnyben. Jócskán elmaradt 80.26 méteres idei legjobbjától, a döntőhöz 79.74 méter kellett volna.

Rivasz-Tóth elmondta, vírusfertőzéssel küzdött, s rendkívül gyengének érezte magát, ezért nem tudott jobb teljesítményt nyújtani.

ALIG TUD JÁRNI A MAGYAR GYALOGLÓ

A világbajnoki hatodik Helebrandt Máté már haza is utazott Nyíregyházára, miután az ötven kilométeres gyaloglás felénél, a második helyen haladva egy pályán lévő vizespalackra lépve bokasérülést szenvedett, így saját hibáján kívül fel kellett adnia a versenyt.

„Most már lelkileg és fizikailag is egy fokkal jobban vagyok. A verseny után nagyon dühös és csalódott voltam, de nagyon jó csapat vesz körül, tartják bennem a lelket, biztatnak és jó tanácsokkal latnak el” – mondta a Nemzeti Sportnak Helebrandt, akit kikísért Berlinbe a felesége, a szülei, az edzője, Pokrovenszki József, a csapatorvos és egy masszőr, valamint három baráti család.

„A lábam kicsit jobban van, kiderült, hogy szerencsére nincs szakadás, csak zúzódás, de így is alig tudok járni vele – fogalmazott a 29 éves versenyző. – Szinte csak bicegni tudok, otthon még vár rám egy röntgenvizsgálat, biztos, ami biztos.”

A versenyen olyan gyorsan történt minden, hogy Helebrandt még most, egy nappal az eset után sem tud pontosan visszaemlékezni arra, hogy maga az esés hogyan történt, sőt, azt sem tudja pontosan, mire lépett rá.

„Azt sem tudom megmondani, a lábfejem befelé vagy kifelé fordult. Egyszer csak a földön feküdtem. Van, aki szerint vizespalackban estem el, más szerint a szétszóródott jégdarabokban a frissítőállomásnál – folytatta Helebrandt. – Úgy tudom, hogy a közvetítésen jól látszik az eset, ezért ha lesz egy kis időm, majd visszanézem, hogy pontosan mi történt, mert nagyon kíváncsi vagyok.”

A versenyző még elmondta, hogy nem beszéltek utána a szervezőkkel, pedig nagyon sok önkéntes dolgozott ott, akinek a feladata lett volna eltakarítani a pályára került és oda nem tartozó dolgokat.

„Ez sajnálatos baleset volt, nem hibáztatok érte senkit” – tette hozzá.

ATLÉTIKA
EURÓPA-BAJNOKSÁG, BERLIN
2. VERSENYNAP
• Délelőtti program
(Tv: Eurosport1, M4 Sport – 13 órától)
09.35:tízpróba, 110 m gát
10.10:női 100 m gát, előfutamok (Kerekes Gréta 13.23-mal, a futamában 3. helyen jutott tovább, Sorok Klaudia 13.93-mal a 8. lett a versenyében, amivel nem ment tovább)
10.20:tízpróba, diszkoszvetés (A-csoport)
10.50:férfi 200 m, előfutamok
11.05:női hármasugrás, selejtező
11.30:női 400 m, előfutamok (Nádházy Evelin 54.34-cel a 8. lett az előfutamában, nem jutott tovább)
11.40:tízpróba, diszkoszvetés (B-csoport)
12.00:tízpróba, rúdugrás (A-csoport)
12.05: férfi 1500 m, előfutamok (Kovács Benjamin bukott, 3:54.29-cel az utolsó helyen ért be, Kazi Tamás 3:42.98-cel nem jutott tovább)
13.00:férfi gerelyhajítás, selejtező, A-csoport
13.15:tízpróba, rúdugrás (B-csoport)
14.25:férfi gerelyhajítás, selejtező, B-csoport (Rivasz-Tóth Norbert 69.64 méterrel a 27. lett)
• Esti program (Tv: Eurosport1, M4 Sport – mindkét csatornán 19 órától)
17.50:
tízpróba, gerelyhajítás (A-csoport)
18.25:női magasugrás, selejtező
19.00:tízpróba, gerelyhajítás (B-csoport)
19.10:női 400 m gát, elődöntő
19.35:férfi 400 m, elődöntő
19.45: férfi távolugrás, döntő
20.00:női 800 m, elődöntő
20.15: női súlylökés, döntő
20.20:férfi 200 m, elődöntő
20.25: férfi diszkoszvetés, döntő
20.40: női 10 000 m, döntő (Papp Krisztina)
21.35: tízpróba, 1500 m

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik