NAGY PÉTER 2019.09.15 10:08 Frissítve: 2019.09.15 12:00

Atlétika: Remélem, a bűnösök egyszer elnyerik méltó büntetésüket – Iszinbajeva

A rúdugrás királynőjével, az orosz Jelena Iszinbajevával beszélgettünk pályafutásáról, világcsúcsairól, aki bízik a sportág megtisztulásában, s reméli, a doppingolók elnyerik méltó büntetésüket.

 

Jelena Iszinbajeva a mai napig fel tudja idézni az összes világcsúcsának történetét (Fotó: Dömötör Csaba)

– Emlékszik, hol volt 2004. március 6-án?
– Itt, Budapesten, ahol fedett pályás világbajnokságot nyertem – vágja rá a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában a World Urban Games sztárvendégeként a magyar fővárosban tartózkodó Jelena Iszinbajeva, az első nő, aki rúdugróként túlszárnyalta az 5 méteres álomhatárt. A kétszeres olimpia bajnok, háromszoros vb-győztes és Európa-bajnok orosz atléta 2009-ben elért 506 cm-es világrekordja a mai napig áll.

 NÉVJEGY: JELENA GADZSIJEVNA ISZINBAJEVA
Született: 1982. június 3., Volgográd (Szovjetunió, ma Oroszország)
Magassága/súlya: 174 cm/65 kg
Sportága: atlétika
Versenyszáma: rúdugrás
Klubja: CSZKA Moszkva
Edzői: Jevgenyij Trofimov, Vitalij Petrov 
Egyéni legjobbjai: szabadtéren 506 cm (2009, világcsúcs), fedett pályán 501 (2012, Európa-csúcs)
Legjobb eredményei: 2x olimpiai bajnok (2004, 2008), olimpiai 3. (2012), 3x világbajnok (2005, 2007, 2013), vb-3. (2003), Európa-bajnok (2006), Eb-2. (2002), 4x fedett pályás világbajnok (2004, 2006, 2008, 2012), fedett pályás vb-2. (2003), fedett pályás Európa-bajnok (2005), világkupagyőztes (2006), U23-as Európa-bajnok (2003), junior-világbajnok (2000), junior Európa-bajnok (2001), ifjúsági világbajnok (1999)
Elismerései: 3x az Év női atlétája (2004, 2005, 2008), 2x Laureus-díjas (2007, 2009), Asztúria hercege-díjas (2009) 

– Azt is fel tudja idézni, mekkorát ugrott?
– Négyszáznyolcvanhat centimétert. Emlékezetes időszak volt az, három hét leforgása alatt három világcsúcsot sikerült megdöntenem.

– Jó memóriája lehet, hiszen pályafutása során huszonnyolc alkalommal állított fel világcsúcsot.
– A 2004-es év mégis különleges, az első olimpiámon szerepelhettem Athénban, ahol végül aranyérmet szereztem. Még mielőtt megkérdezné, az összes világcsúcsomat fel tudom idézni, ha akarja, be is tudom bizonyítani: elég egy fotó, s én megmondom hol, mekkorát ugrottam.

– Az idei szabadtéri atlétikai világbajnokságot Dohában rendezik, a katari fővárosról nem őrizhet kellemes emlékeket.
– Na látja, ezzel most megfogott, hirtelen azt sem tudnám megmondani, melyik évben voltam ott.

– Segítek: 2010-ben.
– Ne szépítsük, kikaptam fedett pályán, ezzel bizonyítva, hogy én is emberből vagyok. Nem voltam jó formában, de a körülményekre nem foghattam: jó volt a rendezés, biztos vagyok benne, hogy most is az lesz. Ahogy a győzelmekből, úgy a vereségekből is tanultam valamit, ez Dohában sem volt másképp.

– Amikor egyszer azt nyilatkozta, képesnek érzi magát, hogy akár az öt méter húsz centit is átugorja, komolyan gondolta?
– Teljesen. Kétezertizenhatban, a riói olimpia előtt két hónappal rendezték az orosz nemzeti bajnokságot, ahol 4.90-et ugrottam. Tudtam, sőt biztos voltam benne, hogy abban az évben megfelelő körülmények között legalább 5.15-ig jutok majd. Kár, hogy már sohasem fogjuk megtudni, vajon igazam volt-e.

– Az orosz sportolókat érintő doppingbotrány miatt nem indulhatott Brazíliában, a fellebbezés elutasítása után egyből bejelentette visszavonulását. Nem bánja, hogy így lett vége?
– Nagyon bosszantott, hogy a felelősök helyett kollektíven büntettek mindenkit, úgy éreztem, nem maradt más választásom, ezért is döntöttem a visszavonulás mellett. A többség „tisztán” versenyzett, de hiába tiltakoztunk minden lehetséges fórumon, a nemzetközi szövetség hajthatatlan maradt. Nagyon sajnálom azokat a fiatal orosz atlétákat, akiknek ez lett volna az első olimpiájuk és akiknek esélyt sem adtak arra, hogy megmutathassák magukat a nagyvilágnak. Ez egyáltalán nem volt fair, remélem, a bűnösök egyszer elnyerik méltó büntetésüket.

(Fotó: AFP)

– Azóta mennyiben változott honfitársai nemzetközi megítélése?
– Lavinát indított el az ügy, ami egyrészt a sportág megtisztulásához is vezetett Oroszországban, másrészt összekovácsolt minket. Sokan rájöttek, nem lehet mindent a szőnyeg alá seperni, sokkal többen – köztük én is – mernek beszélni a problémákról, és keresnek segítséget. Aki profi sportoló szeretne lenni, annak be kell tartani a szabályokat: ha az éjszaka közepén kopogtatnak be a doppingellenőrök, akkor sem lehet azt mondani, hogy „bocs, most nem érek rá”.

JELENA ISZINBAJEVA A WORLD URBAN GAMESRŐL

„Barátom és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál kollégám, Gyurta Dániel, valamint Fürjes Balázs kormánybiztos meghívására érkeztem erre a csodálatos eseményre. Sokadszor járok már önöknél, legutóbb a vívó-világbajnokságon voltam itt. Pezseg a sportélet, nem véletlenül választották Budapestet Európa sportfővárosának.”

Fürjes Balázs: A világjátékok nem lehetnének jobb helyen

– Kétezernégy és kétezerkilenc között szinte verhetetlen volt a nagy versenyeken. Öt év hosszú idő, mi volt a titka?
– Nem tudok semmilyen hangzatos válasszal szolgálni, egyszerűen imádtam versenyezni. Sokat dolgoztam a sikerért, a szurkolók talán látták bennem az alázatot, elszántságot, s talán ezért is szerettek. Én meg élveztem a győzelem minden pillanatát. Egy percig sem féltem attól, hogy kikaphatok, de amikor megvertek, utána kettőzött erővel dolgoztam, hogy ismét én legyek a legjobb.

– A magánéletben is ilyen kiegyensúlyozott?
– A sportnak köszönhetően beutaztam a világot, mindent megnyertem, amit csak lehetett, rengeteg barátot szereztem, csodálatos családom, két gyermekem van – mi többet kérhet még az ember az élettől? Élvezem az új életem, mert világszerte a hazámat képviselhetem, és ezért nagyon hálás vagyok.

– Olyannyira, hogy még az orosz hadseregbe is belépett.
– Nem civilként, sportolóként. Katonacsapatban versenyeztem pályafutásom során, majd a visszavonulásom után a klub egyik edzője lettem, így jelenleg is állományban vagyok.

– Úgy hallottam, rajong a delfinekért.
– Jók az információi, gyerekkorom óta gyűjtök mindent, ami ezekkel a csodálatos állatokkal kapcsolatos. Erről Orbán Viktor miniszterelnök úr és Fürjes Balázs államtitkár úr is értesült, és amikor a karmelita kolostorban vendégül láttak, kaptam is egy kis ajándékot tőlük.

(NS-grafika/Dancsák András)

 

2019.10.16 22:24:16

Atlétika MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A BSI három legnagyobb versenye 2.32 milliárd forintot tett hozzá 2015-ben a GDP-hez. Tavaly a 20 ezernél több külföldi látogató 70 ezernél több vendégéjszakát töltött el nálunk, ráadásul több mint 70 százalékuk öt éven belül vissza is akar térni, így nem túlzás futóturizmus kialakulásáról beszélni.

2019.10.12 22:32:01

Atlétika THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A csúcsok azért vannak, hogy megdöntsék őket.

2019.10.06 21:45:48

Atlétika DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Budapesttel, a 2023-as atlétikai vb-vel kapcsolatban biztosabb a sejtésünk: nem lesz gond!

2019.10.06 21:48:23

Atlétika MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Teljesen ellentmond a ma divatos alapállásnak, amely szerint gladiátorok küzdenek egymással életre-halálra, és vae victis – jaj a legyőzötteknek!

2019.10.02 20:44:43

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Shelly-Ann Fraser-Pryce becenevet kapott, ami önmagában is az elismerés egyik fajtája; a Zsebrakéta telitalálat, egyszerre utal a futó termetére és elképesztő robbanékonyságára.