MTI 2020.07.01 18:13 Frissítve: 2020.07.01 18:23

Atlétika: pénz helyett újabb orosz levél az atléták ügyében

Az orosz atlétikai szövetség (VFLA) sportolói bizottsága után Oleg Maticin orosz sportminiszter fordult levélben megértésért és támogatásért a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) és a sportági világszövetséghez (WA), hogy a tisztán készülő és versenyző orosz atléták legalább semleges színekben ott lehessenek a nagy versenyeken, így a jövő évi tokiói játékokon.

 

Az indulási lehetőség elvesztésének veszélye azért fenyegeti az orosz atlétákat, mert a WA július elsejéig szabott határidőt arra, hogy az VFLA befizesse az előző vezetés doppingmanipulációi miatt korábban kirótt 5 millió dolláros büntetést, márpedig ez nem történt meg. Maticin szerint a VFLA gazdasági helyzete jelentősen romlott a koronavírus-járvány miatt.

„Sajnos a VFLA nagyon nehéz helyzetbe került azért is, mert a jelenlegi vezetés viseli a felelősséget az előző vezetés helytelen lépéseiért. A szövetség ma a dopping ellen küzd, a tiszta sportért folytat harcot” – mondta újságírók előtt levele tartalmát ismertetve a miniszter, aki hangsúlyozta, hogy álláspontja szerint a tiszta orosz sportolóknak lehetőséget kell kapniuk a versenyzésre függetlenül attól, hogy a VFLA megfizette-e a bírságot a WA-nak.

A VFLA sportolói bizottsága múlt hét végi nyílt levelében hasonlóképpen fogalmazott.

„Véleményünk szerint a világszövetségnek nincs joga megtagadni a részvétel lehetőségét a tiszta orosz sportolóktól, akik a legszigorúbb ellenőrzéseken mennek keresztül, és hogy legalább semleges státusban rajthoz állhassanak a nemzetközi versenyeken” – állt a levélben.

A VFLA tagságát a rengeteg orosz doppingeset nyomán 2015-ben felfüggesztette a nemzetközi szövetség, és orosz atléták az utóbbi négy évben - csak külön engedéllyel - kizárólag semleges színekben, az ország zászlajának használata nélkül állhattak rajthoz világversenyeken.

2020.06.29 19:17:06

Atlétika SZABÓ GÁBOR

Wartburg kombiból élve is másfél száz aranyat nyert már a masters-bajnokságokon.

2020.06.22 18:19:20

Atlétika L. PAP ISTVÁN

A Fekete Gazella gyermekbénulással küzdő kislányból lett Amerika ikonja.

2020.05.09 12:30:34

Atlétika L. PAP ISTVÁN

Az örökifjú sprinter karrierjét doppingügye és hazai ellenségei mellett a kor sem tudta megtörni.

2020.05.07 21:15:14

Atlétika PIRCS ANIKÓ

„Minél extrémebben néz ki valaki, annál jobban odafigyelnek rá, mert a különleges külső magabiztosságot sugall.”

2020.04.23 14:53:35

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Februárban egyéni csúcsot futott 800 méteren, így motivációja kitarthat az elhalasztott tokiói olimpiáig.