nemzetisport.hu 2018.04.10 16:51 Frissítve: 2018.04.10 18:38

Atlétika: Pars megbukott a doppingteszten, jövő júliusig eltiltották

Jövő év júliusáig mindennemű sporttevékenységtől eltiltották az olimpiai bajnok kalapácsvető Pars Krisztiánt – értesült az SzPress Hírszolgálat.

Pars Krisztián nehéz pillanatban hozott rossz döntést (Fotó: Szabó Miklós, archív)

 

A sportoló szervezetében ez év január 13-án, egy szombathelyi ellenőrzésen tiltott szert találtak. Az illetékes bizottság a keddi ülésén elfogadta a sportoló érvelését, mely szerint a tiltólistán található, teljesítményfokozásra viszont nem alkalmas anyag a versenyidőszakon kívül került a szervezetébe, továbbá bizonyítottan nem alkalmas arra, hogy pozitívan befolyásolja a sportteljesítményét. 

Miután a sportoló vizeletében talált nem teljesítményfokozó szer kizárólag versenyidőszakban minősül tiltottnak, a bizottság 2019 júliusáig tiltotta el Pars Krisztiánt mindennemű sporttevékenységtől.

BÁTRAN KIÁLLT

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője:

„Én is csak megerősíteni tudom, amit Pars Krisztián mondott, a doppingvétség ténye egyértelmű, bár az azért nem teljesen igaz, hogy a szervezetében talált szer ne lenne alkalmas teljesítménynövelésre, hiszen ha tényleg így lenne, akkor nem is lenne ott a tiltólistán. A szert pontosan ismerjük, hiszen a vizsgálat kimutatta, de egyrészt a sportoló maga kérheti, hogy ne nevezzék meg, másrészt a bizottságot sem kötelezi erre semmi. A sportoló egyébként bátran kiállt a sajtó elé, vállalta, amit tett, és mindent elmondott, amit el szeretett volna mondani.”

„Rettenetesen szégyellem, ami történt. Sportolói pályafutásomnak, de valójában az egész életemnek egy nagyon nehéz pillanatában hoztam egy rossz döntést, amit soha nem tudok megbocsátani magamnak – mondta Pars a keddi doppingfegyelmi tárgyalást követően. – Elnézést kell kérnem a családomtól, az edzőmtől és mindenkitől, aki mellettem állt az évek során. A rám váró másfél éves kényszerpihenő alatt sportolóként kötelességemnek érzem, hogy kiköszörüljem a csorbát és aztán megmutassam, hogy mire vagyok még mindig képes. Mindezt a nyilvánosság elkerülésével szeretném tenni, ezért tisztelettel kérem a média képviselőit, hogy ezt tegyék lehetővé nekem.”

„Szomorú nap ez a magyar atlétika történetében, ugyanakkor meggyőződésem, hogy Pars Krisztián már most tanult a hibájából és az előtte álló időszakban újra be fogja bizonyítani, mekkora az akaratereje és a küzdeni tudása – kommentálta a történteket Gyulai Márton, a MASZ főtitkára. – A szövetség bízik abban, hogy Krisztián esete intő példa lesz minden magyar sportoló számára, tanulva abból, hogy a legnagyobb bajnokok is hibázhatnak. Bár most egy időre el kell engednünk a kezét, de várjuk, hogy jövő nyáron újra dobókörbe lépjen, mert tudjuk, hogy van még jó néhány nagy dobása.”

2019.12.13 19:53:47

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Még versenyzőtársai is a Nemzetközi Atlétikai Szövetség új szabályát kritizálták.

2019.12.13 15:51:39

Atlétika SZABÓ GÁBOR

Második európai és első magyar atlétaként röppent át a két méter felett.

2019.12.06 19:25:22

Atlétika VINCZE SZABOLCS

BOLT-SOROZAT, 4. RÉSZ: Usain Bolt autóbaleset, négyszázas és távolugró-kísérlet, valamint medvefuttatás után.

2019.11.29 19:50:36

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Először 2007 júliusában futott százat versenyen, 2008 augusztusában a táv olimpiai bajnoka és világcsúcstartója volt.

2019.11.22 18:52:36

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Tarolt a juniorok között is, kétszázas világcsúcsát azóta sem közelítették meg.