Atlétika: Nem érzem úgy, hogy bármi is hiányozna – Kerekes

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.06.26. 09:33
null
Kerekes Gréta állóképessége sokat javult az elmúlt hónapokban (Fotó: Tumbász Hédi)
A gátfutó Kerekes Gréta Belek helyett Debrecenben tréningezett, de igyekezett a legtöbbet kihozni belőle.

 

KIHOZTÁK A LEGJOBBAT

 

Kiss Dániel, Kerekes Gréta erőnléti edzője:
„Kihoztuk a legjobbat a kényszerű szünetből, Grétának a karantén abból a szempontból nem is jött rosszul, hogy el tudott menni Debrecenbe, ahol kemény edzésprogramot csinált végig az elmúlt hónapokban. Jót tett neki a környezetváltozás, mert nemhogy visszaesett volna, hanem előrelépett: nemrég tartottunk egy testösszetétel-mérést, amelyen kiderült, hogy egy kiló izmot szedett fel. A nyers fizikumot tekintve nagyon jó állapotban van, ezt az erőt a speciális edzésekbe kell áttranszformálni, a gyorsaságba és a gátmunkába, így nem veszik el a befektetett rengeteg munka.”

Bár válogatott atlétáinknak a koronavírus-járvány miatti szünetben két melegövi edzőtáboruk is elmaradt – egy Törökországban, egy Spanyolországban –, a gátfutó Kerekes Gréta igyekezett ebből a helyzetből is kihozni, amit csak lehet. A karantén idejére a fővárosból hazaköltözött a családi fészekbe, Debrecenbe, ahol élete leghosszabb „edzőtáborozásán” vett részt: hét és fél hétig alig mozdult ki otthonról.

„Ezt nem csak úgy mondom, tényleg olyan volt, mint egy edzőtábor  –  árulta el a DSC-SI 27 éves sportolója. – Tudtam edzeni a klub atlétikai pályáján, onnan egyből hazamentem, ahol anyukám ebéddel várt, úgyhogy semmi mással nem kellett foglalkoznom, csak magammal és az edzéssel. Mivel minden program csúszik, úgy döntöttünk, nem gyorsasági munkát végzünk, inkább rámegyünk az erő és az állóképesség fejlesztésére, ami sosem volt az erősségem, mert gyorsan savasodom. Aztán a gátmunkát is csiszoltuk egy kicsit.”

Edzőivel, ifjabb Tomhauser Istvánnal és Kiss Dániellel virtuálisan tartotta a kapcsolatot, ami annyit tesz, hogy Gréta párja felvette videóra az edzéseit, amit utána elküldtek a trénereknek, és együtt elemezték.

„Szerintem jól megoldottuk a helyzetet, tulajdonképpen ez egy huszonegyedik századi edzőtáborozás volt, aminek meg is volt az eredménye: látszik és érzem is magamon. Sosem voltam az a nádszálvékony típus, de mindig mondogattuk, hogy némi pluszizom azért jól jönne. Hát az most megvan – fogalmazott Kerekes Gréta, aki szerint minden rosszban van valami jó, hiszen ha nincs a karantén, és nem kellett volna önkéntes otthoni edzőtáborba vonulnia, biztosan nem erősödött volna meg ennyire. – Nem érzem úgy, hogy bármi is hiányozna, remek állapotban érzem magam. És nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is, otthon volt időm pihenni, testileg-lelkileg feltöltődni, átgondolni az elmúlt időszakot.”

Kerekes május elején jött vissza Budapestre, ami kicsit furcsa volt, főleg azért, mert saját bevallása szerint újra megszokta az otthon minden kényelmét, hosszú idő után volt ideje a családjára, ehhez képest a nyüzsgő Budapesten visszatért a feszültség is, sokkal stresszesebb lett minden. Visszatérni a hétköznapokba jóformán ugyanolyan éles váltás volt, mint amikor márciusban leállt a sportélet, a helyzetet azonban némileg megkönnyíti, hogy a csúszás a tervezésben is visszaköszön.

„Általában májusban már versenyezni szoktunk, most azonban nehéz főversenyről beszélni, augusztusra, az országos bajnokság és a Gyulai Memorial idejére tervezzük a csúcsformát – tette hozzá Kerekes. – Ebben a helyzetben igazából mindegy, mikor futok először, nem sietünk sehová. A lényeg, hogy a következő fedett pályás szezonra legyek jó állapotban, mert a 2021-es év nagyon sűrű lesz. Ha ilyen szempontból nézzük, még jó is, hogy előre tudtunk dolgozni, mert ugyan a fő cél jövőre az olimpia, de olyan gyorsan jön minden egymás után, hogy valószínűleg nem lesz annyi időnk belefogni egy nagyobb munkába.”

Kerekes Gréta nagyon szeretne, de a bizonytalanság miatt még nem tudja, hogy a hazai versenyek mellett elindulhat-e külföldi viadalokon az idei, csúsztatott szabadtéri szezonban. Ami már biztos, hogy július 16-án egy debreceni felkészülési versenyen áll először rajthoz, és az elkövetkező hónapokban a 12.84 másodperces olimpiai szintet célozzák meg, aminek teljesítésére 2021. június 29-ig van lehetősége.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik