Atlétika: magabiztosan jutottak tovább gátfutóink az Eb-n

VINCZE SZABOLCS (Glasgow)VINCZE SZABOLCS (Glasgow)
Vágólapra másolva!
2019.03.02. 14:34
null
Kerekes Gréta (Fotó: MTI)
Remekül kezdték a fedett pályás Európa-bajnokságot a magyar gátfutók, és izgalmas lesz az utolsó nap, miután mindhárman magabiztosan jutottak tovább. Vasárnap a súlylökő Márton Anita is ott lesz a döntőben.

 

A glasgow-i fedett pályás Európa-bajnokságon először volt elvárás a továbbjutás a gátfutó Kerekes Grétával és Kozák Lucával szemben, de jól kezelték a plusz terhet, a hatodik és a hetedik helyen kvalifikálták magukat a vasárnapi elődöntőbe.

„A futambeosztásokat nézve tudatosult bennem, mennyire sűrű a mezőny – mondta a 8.09-cel elődöntős Kerekes Gréta. – Hiába volt második legjobb egyéni csúcsom a futamomban, ott voltak a nyakamon a mögöttem lévők. Mégis jó kedvvel vártam a futamomat, mert éreztem, ez isteni jel, hogy végre legyőzzem a horvát és ukrán riválisaimat.”

Aztán a pálya szélén futva le is győzte őket, második lett a futamában, a következőben pedig Kozák Luca ugyanolyan magabiztosan hozta a kötelezőt, és 8.08-cal harmadikként ért célba.

„Most végre fel tudtam pörögni már az elején, szerintem ez volt a valaha volt leggyorsabb első futásom, és meglepően jól vetten az első három gátat is – vette át a szót Kozák Luca. – Két éve boldog voltam, hogy egyáltalán kijutottam, de most már csalódott lettem volna, ha nem jutok tovább. A délelőtti futás mindig más, rá kell hangolódni, de maradt még bennem.”

Kozák Luca (Fotó: MTI)
Kozák Luca (Fotó: MTI)

 

A magyar férfi gátfutást Baji Balázs távollétében az idén kiegyensúlyozottan teljesítő Szűcs Valdó képviselte, aki remek futással, egyéni csúcsát beállítva (7.69) magabiztosan jutott tovább az elődöntőbe.

SZŰCS VALDÓ – TIZENNÉGY HÓNAP SZÉDÜLÉS
– Régen versenyzett ennyire magabiztosan, mint az előfutamban. Minek volt köszönhető?
– Elsősorban annak, hogy az egész szezonom nagyon kiegyensúlyozott volt, és úgy gondoltam, amit tudok, az elég lesz az elődöntőhöz. Ez a 7.69 kontrollált, laza futás volt, úgy éreztem, nem is volt technikai hibám a gátaknál, viszont a végén kicsit talán közel kerültem hozzájuk, és el is szálltam az utolsó kettőn. De mivel éreztem, hogy elöl vagyok, kicsit el is engedtem a végét.
– Akkor maradt még benne?
– Határozottan igen, de az elődöntőben már biztosan nem lesz ilyen. Ott is ilyen kiegyensúlyozottan szeretnék futni, de nem kiengedni, hanem még rátenni erre egy kis pluszt. Az elődöntőben viszont már nehéz tervezni, ott bármi lehet, a lényeg, hogy saját magamat győzzem le, ami egyéni csúcsot jelent, és meglátjuk, az mire lesz elég.
– Nem érzi egy kicsit otthon magát itt, Nagy-Britanniában?
– De igen, hiszen Angliában élek négy éve, az Európa-bajnokság előtt kicsit úgy is éreztem, mintha hazai lenne ez a verseny, talán ezért is voltam olyan nyugodt.
– Az elmúlt években miért volt csönd ön körül?
– Egészségügyileg nem volt minden rendben velem, hajlítósérüléssel és derékproblémával küzdöttem, azelőtt pedig volt egy fülproblémám, ami miatt tizennégy hónapon keresztül szédültem.
– Ennek mi volt az oka?
– Egy, az egyensúlyozó ideget érintő Vestibularis neuritis nevű vírusfertőzés. De most már jól vagyok, csak a feszítőmet éreztem kicsit, még egy héttel az Európa-bajnokság előtt is, az orvosok azonban rendbe hozták, remélem, nem lesz gond vele Glasgow-ban.
Jobbra Szűcs Valdo (Fotó: MTI)
Jobbra Szűcs Valdo (Fotó: MTI)

 

A nap meglepetése a hatvan méteres előfutamból továbbjutó Sorok Klaudia volt, aki az elődöntőben is remekül futott: éppen elmaradva egyéni csúcsától, 7.39 másodperces idővel a 18.helyen végzett.

„Örömfutás volt, úgy voltam vele, egy életem, egy halálom – értékelt Sorok Klaudia. – Bejött, elsőre sikerült beállítani az egyéni csúcsomat, amivel még mentem egy kört is. Pedig nem számítottam semmire, hiszen a hatvan gát a fő számom, de mivel az országos bajnokságon megfutottam a szintet síkfutásban, úgy döntöttünk, elindulok az Eb-n, mert jó élmény lesz. Tényleg az! Kell a síkforma, de a jövő azért a gáté.”

Sorok Klaudia (Fotó: MTI)
Sorok Klaudia (Fotó: MTI)

 

A távolugrásban első világversenyén induló Nguyen Anasztázia nem jutott a döntőbe.

„Kicsit csalódott vagyok, mert úgy éreztem, az egyéni csúcs bennem volt – mondta Nguyen Anasztázia. – Nehéz két belépéssel jó eredményt elérni, de meg kell tanulnom három kísérletből is nagyot ugrani. A pálya gyors, de én ilyenkor próbálom kizárni a külső körülményeket. Kicsit furcsa, hogy szurkolóként nézem a hatvan métert, de ezt már lerendeztem magamban. Hogy a jövőben mindkét számban indulok-e, az az időrendtől függ.”

Szabó Dániel számára férfi 60 méteren ugyancsak az előfutam jelentette a végállomást, miután 6.88 másodperccel futamában a 6. lett, ami a 45 fős mezőnyben holtversenyben a 33. helyet jelentette.

„Egyáltalán nem vagyok elégedett – mondta Szabó Dániel. – Tele volt a futásom technikai hibákkal, a rajt után az első két lépésnél belerúgtam a földbe, emiatt előre került a testsúlyom, és jött fel a sarkam végig. Próbáltam korrigálni és a sebességet növelni, de emelt sarokkal nem nagyon lehet gyorsítani. Sajnálom, mert a továbbjutó időket nézve úgy érzem, még egy délelőtti futással is képes lettem volna bejutni az elődöntőbe.”

FEDETT PÁLYÁS ATLÉTIKAI EURÓPA-BAJNOKSÁG, GLASGOW
A SZOMBATI EREDNÉNYEK

FÉRFIAK
60 m, előfutam:
33. Szabó Dániel (magyar) 6.88, nem jutott be az elődöntőbe. Európa-bajnok: Ján Volko (Szlovákia) 6.60, 2. Emre Zafer Barnes (Törökország) 6.61, 3. Joris van Gool (Hollandia) 6.62
400 m. Eb: Karsten Warholm (Norvégia) 45.05, 2. Óscar Husillos (Spanyolország) 45.66, 3. Tony van Diepen (Hollandia) 46.13
3000 m. Eb: Jakob Ingebrigtsen (Norvégia) 7:56.15, 2. Chris O'Hare(Nagy-Britannia) 7:57.19, 3. Henrik Ingebrigtsen (Norvégia) 7:57.19
60 m gát, előfutam: 10. Szűcs Valdó (magyar) 7.69, továbbjutott az elődöntőbe
Magas. Eb: Gianmarco Tamberi (Olaszország) 232, 2. Konsztadinosz Baniotisz (Görögország) 226, 3. Andij Procenko (Ukrajna) 226
Rúd. Eb: Pawel Wojciechowski (Lengyelország) 590, 2. Piotr Lisek (Lengyelország) 585, 3. Melker Svärd Jacobsson (Svédország) 575

NŐK
60 m, előfutam:
19. Sorok Klaudia (magyar) 7.37, bejutott az elődöntőbe. Elődöntő: 18. Sorok Klaudia (magyar) 7.39, nem jutott be a döntőbe. Eb: Ewa Swoboda (Lengyelország) 7.09, 2. Dafne Schippers (Hollandia) 7.14, 3. Asha Philip (Nagy-Britannia) 7.15
400 m. Eb: Léa Sprunger (Svájc) 51.61, 2. Cynthia Bolingo Mbongo (Belgium) 51.62, 3. Lisanne de Witte (Hollandia) 52.34
60 m gát, előfutam: 6. Kozák Luca (magyar), 8.08., 7. Kerekes Gréta (magyar) 8.09, mindketten továbbjutottak az elődöntőbe
Távol, selejtező: 17. Nguyen Anasztázia (magyar) 628, nem jutott be a döntőbe

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik