Atlétika: újabb kenyai doppingeset, immár az 54.

Vágólapra másolva!
2023.03.31. 12:09
null
Macharia mintájában tesztoszteron jelenlétét mutatták ki (Fotó: AFP)
Pozitív doppingteszt miatt  ideiglenesen felfüggesztették a versenyengedélyét Esther Macharia kenyai maratoni futónak, akinek mintájában tesztoszteron jelenlétét mutatták ki – írta az insidethegames.biz portál.

A 35 éves Macharia lebukásával az 54. doppingesetet produkálta a kenyai atlétika, ennél több pozitív teszttel csak két ország, Oroszország (92) és India (65) szolgált a sportág tisztasága felett őrködő testület (AIU) adatai szerint. Az AIU december 31-i doppinglistáján 473 sportoló vagy az őt tiltott szerrel segítő személy neve szerepel.

A kenyai atléta a 2011-es grazi maratonin aratott győzelmével szerzett nemzetközi hírnevet, s tavaly 2:27:15 órás egyéni csúcsot futott, amikor negyedikként ért célba a duluthi hagyományos viadalon. Korábbi rekordját 2021-ben érte el, amikor hatodik lett a fokvárosi maratonin 2:29:17 órás idővel. Sikerlistáján szerepel még 2014-es elsősége a Dublin Maratonon, míg a 2021 decemberében rendezett tajpeji nemzetközi versenyen másodikként végzett.

A portál beszámolója szerint a héten az afrikai országban járt az AIU vezetője, Brett Clothier, aki kijelentette: a kenyai kormánynak a sportág megtisztítását célzó ötmillió dolláros befektetése révén „helyreállítható a kenyai atlétika hírneve, és legyőzhető a doppingveszély”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik