Atlétika: Nagyon nagy ugrás kell távolban – Krizsán Xénia

VINCZE SZABOLCS (BIRMINGHAM)VINCZE SZABOLCS (BIRMINGHAM)
Vágólapra másolva!
2018.03.02. 16:09
null
Krizsán Xénia nem elégedett a részeredménnyel (Fotó: AFP)
Az ötpróbázó Krizsán Xénia magasugrásban 182 centiméteres egyéni csúcsot ért el a birminghami fedett pályás atlétikai világbajnokság második versenynapján. Krizsán súlylökésben nyolcadik lett, így három szám után az 5. helyen áll a 12 fős mezőnyben.

A 2015-ben U23-as Európa-bajnok Krizsán a 60 méteres gátfutásban a pénteki második, azaz erősebb futamban 8.38 másodperccel ért célba, egy századot faragva ez évi legjobbjából.

Az MTK versenyzője magasugrásban 164 centiméteren kezdett, s ezt elsőre vitte, akárcsak a 170-et, a 173-at és a 176-ot. Az idei legjobbját jelentő 179 centiméteren harmadszorra jutott túl, majd ugyanígy teljesítette a 182-t, egy centit javítva eddigi egyéni rekordján. A 185 cm már nem sikerült. Krizsán a csoportjában, azaz a gyengébb eredménnyel rendelkező ugrók között a legjobbnak bizonyult, s 1003 pontot gyűjtött.

Súlylökésben 13.88 méteres kísérlettel kezdett, ezen második (13.50 m) és harmadik (13.40 m) kísérletre sem tudott javítani.

– Hogy érzi, jól vagy rosszul kezdte a világbajnokságot?
– Kicsit elégedetlen vagyok, mert a gátfutásomban több is lehetett volna, akár egyéni csúcs is. Persze nem hangzik rosszul, hogy az idei legjobb eredményem, ám az eleje nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. A végére azért összeraktam a mozgást, de próbáltam elfelejteni, és a magasugrása koncentrálni – válaszolta Krizsán Xénia a Nemzeti Sportnak.

– Ami sikerült is, hiszen 182-es egyéni rekorddal nyerte a csoportját. Ez mennyire dobja fel a folytatásra?
– Nagyon, mert önbizalmat ad, egyrészt a későbbiekben a magasugrásban, de jobb kedvre derít magán a mostani versenyen is a tudat, hogy már sikerült összehoznom egy egyéni csúcsot.

– Ilyenkor figyeli a többi versenyzőt is közben?
– Mivel a magasugrásnál a két csoport párhuzamosan versenyzett, nem nagyon tudtam figyelni, de nagyjából azért tisztában vagyok vele, ki mekkorát ugrott. Közben azonban csak magamra próbáltam koncentrálni.

– Ötödik helyen kezdi a délutánt. Elégedett?
– Rettentően szoros a mezőny, az előttem és utánam álló között például csak pár pont a különbség. Nagyon nagy ugrás kell távolban, és nyolcszázon is jól kell futnom. Utóbbin tavaly óriási szabadtéri egyéni csúcsot futottam, de azért nem olyan könnyű újra két perc tíz másodpercen belülre kerülni. Lelkileg nagyon ott kell lennem, és el kell hinnem, hogy itt is tudok jó időt futni.

– Jó alap volt ez a délelőtt a két zárószámra?
– Végül is nem rossz, a súlylökés azonban sajnos nem sikerült jól, nem szoktam világversenyen ilyen rosszul lökni, de egyszerűen nem éreztem rá a mozgásra. Örültem volna, ha jobban fejezem be, most viszont már csak a délutánra koncentrálok.

Az ötpróbázók 19 órától a távolugrással folytatják.

FEDETT PÁLYÁS ATLÉTIKAI VB
AZ ÖTPRÓBA ÁLLÁSA HÁROM SZÁM UTÁN

1. Yorgelis Rodríguez (Kuba) 2886 pont
2. Katarina Johnson-Thompson (Nagy-Britannia) 2873 pont
3. Ivona Dadic (Ausztria) 2872 pont
4. Erica Bougard (Egyesült Államok) 2836 pont
5. KRIZSÁN XÉNIA (MAGYARORSZÁG) 2833 pont
6. Eliska Klucinová (Csehország) 2832 pont
7. Antoinette Nana Djimou (Franciaország) 2815 pont
8. Caroline Agnou (Svájc) 2751 pont
9. Lecabela Quaresma (Portugália) 2745 pont
10. Alina Suh (Ukrajna) 2743 pont
11. Kendell Williams (Egyesült Államok) 2709 pont
12. Katerina Cachová (Csehország) 2612 pont

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik