V. SZ. 2019.08.23 10:08 Frissítve: 2019.08.23 10:49

Atlétika: Christian Coleman doppinggyanúba keveredett, lemaradhat az olimpiáról

Hosszú eltiltás várhat a világ jelenlegi leggyorsabb emberére, az amerikai Christian Colemanre, aki háromszor is elfelejtette hollétéről értesíteni a doppinghatóságokat.

Christian Coleman nagy bajba kerülhet (Fotó: AFP)

 

Az amerikai Christian Coleman nevét 2017-ben ismerhette meg a világ, amikor a londoni atlétikai világbajnokságon kétszer is legyőzte a jamaicai sprintlegenda Usain Boltot, az elődöntőben és a döntőben is. Aztán a következő évben ezt tetézte azzal, hogy megdöntötte a világcsúcsot hatvan méteres síkfutásban (6.34) és megnyerte a birminghami fedett pályás világbajnokságot.

Száz méteren 9.79 az egyéni rekordja ugyancsak 2018-ból, idén pedig 9.81-et futott, rajta kívül csupán honfitársa, Justin Gatlin tudott hasonló időt elérni az elmúlt négy évben, ő is csak egyetlenegyszer, 2016-ban. Nem csoda, hogy sokan a következő Usain Boltnak tartják.

„Egyáltalán nem akarok a következő Usain Bolt lenni, én csak Christian Coleman akarok maradni, megvan a saját utam" – mondta tavaly a Nemzeti Sportnak Birminghamben, de az összehasonlításnak annyi alapja azért van, hogy három éve ő a világ leggyorsabb embere, 2017 óta rendre az IAAF éves világranglistájának élén áll. Idén 23 esztendős, fantasztikus karrier áll előtte, ha nem jön közbe semmi.

De közbejött.

Angol sajtóértesülések szerint ugyanis Coleman az elmúlt egy évben háromszor is elfelejtette értesíteni a doppingellenes hatóságokat a hollétéről, ez pedig súlyos hibának számít, ami hosszú eltiltást vonhat maga után. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályai nagyon szigorúak, a sportolóknak minden nap közölniük kell, egy adott órában hol és hogyan érhetők el, ha szúrópróbaszerű ellenőrzésre kerülne sor. Ha valaki ezt háromszor elmulasztja, az doppingvétségnek minősül, amiért akár kétéves eltiltást is kiszabhatnak, Coleman pedig most éppen ezt kockáztatja.

Egyelőre a sportoló ügyvédei azt próbálják bebizonyítani, hogy a háromból az egyik eset a WADA hibája volt, nem az övé, de ha a szervezet bekeményít, arra Colemannek rámehet az idei dohai világbajnokság és a jövő évi tokiói olimpia. Pedig mindkettőn favoritnak számít, egyéniben ráadásul ez lehetne az első olimpiája, hiszen 2016-ban csak a 4x100-as váltóban tették be az előfutamban.

Christian Coleman egyébként idén júliusban a székesfehérvári Gyulai Memorialon is indult, amelyen megnyerte a kétszáz méteres síkfutást.

2019.09.17 19:33:06

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az atlétika krémje most kicsit a kísérleti egér szerepét játssza alig három évvel az ugyancsak Katarban rendezendő labdarúgó-világbajnokság előtt.

2019.09.10 11:32:47

Atlétika L. PAP ISTVÁN

A középtávfutó három olimpián képviselte Nagy-Britanniát.

2019.09.02 15:13:24

Atlétika nemzetisport.hu

Szeptember 27.–október 6.: tíz versenynap, 49 bajnokavatás a katari fővárosban.

2019.08.16 16:58:32

Atlétika VINCZE SZABOLCS, TUMBÁSZ HÉDI

Kerekes Gréta kacskaringós úton jutott el nemzetközi versenyen nyert első érméig, de még többet vár magától.

2019.08.14 20:46:43

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Mintha a jamaicai idol neve által is fémjelzett kort búcsúztatták volna, holott a versenyistállók mögött tevékenykedő boszorkánykonyhákat épp a gladiátorteljesítmények előtt adózó emberi gyarlóság „indokolta”.