Atlétika: Baji megkönnyezte a visszatérését – videó

PUSZTAI VIOLA, VINCZE SZABOLCSPUSZTAI VIOLA, VINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.02.15. 15:53
Baji Balázs több mint egyéves kihagyás után, két műtéttel a háta mögött tért vissza a futópályára a BOK-csarnokban zajló nyílt fedett pályás versenyen. Világbajnoki bronzérmes, Eb-ezüstérmes gátfutónk a könnyeivel küszködve fogadta a gratulációkat a futama megnyerése után.



Világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutónk, Baji Balázs súlyos sérülése és az azt követő műtétek és a hosszan tartó felépülés miatt több mint egy évet hagyott ki. Szombaton tért vissza a BOK-csarnokban a Magyar Atlétikai Szövetség által szervezett fedett pályás versenyen, és 7.91-es eredménnyel nyerte meg a 60 méteres gátfutást.

VÉLEMÉNY

IFJ. TOMHAUSER István, Baji Balázs edzője: „Az elmúlt két hétben kicsit hullámzó volt az edzésmunka, amit el tudtunk végezni Balázs makacs csonthártyagyulladása miatt, amire ráment a január. Az előzmények alapján nehezen lehetett volna megjósolni, mire számíthatunk, nem tehettünk mást, mint rápihentünk, így néhány edzésből futotta ezt a 7.91-et. Azt vártam tőle, hogy érzésre össze tudja rakni a mozgást, ami sikerült, visszajött a régi ösztön, sőt, idén ilyen jól még nem mozgott edzésen sem. A versenyszituáció kihozta belőle azt a kis pluszt, ami kell. A fokozatosság miatt nem is bánom, hogy most csak egy futam volt, ami tulajdonképpen versenyszerű edzésnek is felfogható, az eredmény pedig reális, és nagyon jól jött a jövő heti országos bajnokság előtt.”

„Nagyon megkönnyebbültem, óriási kő esett le a szívemről – mondta a Nemzeti Sportnak a Bp. Honvéd harmincéves sportolója, akiből kiszakadtak az érzelmek a célba érés után. – Nagyon hosszú év áll mögöttem rengeteg küzdelemmel, fájdalommal, szenvedéssel, néha kilátástalansággal, de főleg kitartással és akarattal! Ennek a lezárását jelentette számomra, hogy egy év után újra rajthoz állhattam versenyen is. Az pedig külön jól esik, hogy ennyien szurkoltak nekem, ezek olyan visszajelzések, amelyekért megéri küzdeni.”

A sportoló és edzői, ifj. Tomhauser István és Kiss Dániel alapvetően elégedettek voltak az időeredménnyel, de még ennél is jobban a mozgással, bár azt Baji is elismerte, már menet közben is érezte, bőven lesz még mit csiszolni rajta, még rengeteg feladat vár rájuk, hogy visszanyerje a régi formáját.

„Nehéz volt bármire is számítani, hiszen idén még edzésen is csak egyszer futottam végig a hatvan métert, akkor is könnyített felállással, mert közelebb húztuk egymáshoz a gátakat” – fogalmazott. Ennek fő oka az volt, hogy december és januárban egy makacs csonthártya-sérülés miatt nem tudott érdemi futómunkát végezni, amelynek hiányát most is érzi, az állóképessége még nem az igazi. – Bevallom, egy pillanatra sem emlékszem a mostani futásból. Annyira ösztönből, akarattal és koncentráltan futottam, hogy nem tudnám visszaidézni. Ez a futás szerintem lehetett volna akár 7.90 alatt is, de már annak is nagyon örülök, hogy egyáltalán itt lehetek! Remélem, májusra minden a helyére kerül.”

A sprinter elmondta, ezek a hibák az egy hét múlva sorra kerülő országos bajnokságig az idő rövidsége miatt valószínűleg nem fognak változni, de nem is ez a lényeg, mert az első futás önbizalmat adott neki, feltöltötte energiával és motiválja, hogy elérje a céljait, a 13.32-es olimpiai szint teljesítését 110 gáton.

„Könnyű edzésekkel és pihenőkkel fog eltelni az előttünk álló egy hét, legfeljebb egy érdemi edzéssel, nem akarom feszegetni a határaimat, a legfontosabb a mozgás összerakása és a frissesség megőrzése – tette hozzá Baji Balázs. – Szűcs Valdó elképesztő formában van, nem is az a célom, hogy őt legyőzzem az országos bajnokságon, sokkal inkább az, hogy minél közelebb kerüljek hozzá és faragjak az időmből.”

A gátfutó elmondta, kisebb problémái azért még vannak a lábával, még nem állíthatja azt, hogy tökéletes és panaszmentes lenne, de a mostani verseny is jól mutatja, hogy már terhelhető és tud vele gyorsan futni. Az országos bajnokság után elképzelhető, hogy Baji egy fedett pályás verseny erejéig kipróbálja magát a nemzetközi mezőnyben, Belgrádban, de csak a jövő héten dől el, indul-e, mert nem akarják túlfeszíteni a húrt. Még a versenyzésnél is fontosabb, hogy egészséges maradjon, ugyanis a májusban induló szabadtéri szezon az, ami 2020-ban igazán fontos a számára.

A szombati budapesti fedett pályás versennyel kapcsolatban még érdemes megemlíteni Vindics Balázs eredményét 800 méteren, aki óriás egyéni csúcsot futva 1:46.73-mal nyert, huszonhat századra megközelítve Korányi Balázs 1999-ben felállított, 1:46.47-es országos csúcsát.

MASZ nyílt fedett pályás verseny, BOK-csarnok
1. nap. Férfiak.
60 m: 1. Szabó Dániel (Arak Up Akadémia) 6.75. 800 m: 1. Vindics Balázs (UTE) 1:46.73. 60 m gát: 1. Baji Balázs (Bp. Honvéd) 7.91. Nők. 60 m: Takács Boglárka (Arak Up Akadémia) 7.57. 200 m: Molnár Janka (Budafoki MTE) 24.62. Súly: 1. Márton Anita (Békéscsabai AC) 18.70

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik