Atlétika: „A két órán belüli maratoni olyan, mint a Holdra szállás”

Vágólapra másolva!
2019.10.10. 15:56
Ismét a Holdra szálláshoz hasonlította a két órán belüli maratonit Eliud Kipchoge, aki szombaton Bécsben kísérli meg 120 perces időn belül teljesíteni a klasszikus távot.

A kenyai atléta az esemény helyszínén csütörtökön azt mondta: történelmi tettre készül, szeretné bebizonyítani, hogy nincsenek áttörhetetlen határok.

„Ez nem a pénzről szól, meg akarom mutatni az embereknek, hogy nincs lehetetlen” – fogalmazott a 34 éves olimpiai bajnok hosszútávfutó, aki másodszor próbálkozik meg a rekordkísérlettel.

„Berlinben és Bécsben futni teljesen más. Előbbi helyszínen a győzelem és a világcsúcs volt a tét, a mostani kísérlet olyan lesz, mint a Holdra szállás” – jelentette ki a kenyai versenyző, aki tavaly szeptemberben 2:01:39 órás világcsúcsot állított fel a német fővárosban.

A szombati helyszínnel – a bécsi Práterrel kapcsolatban – kifejtette, a pálya gyors és sík, már futott rajta, ő maga pedig nagyon jól érzi magát, készen áll a kihívásra.

Kipchoge 2017-ben a Nike Breaking2 projektben a monzai Forma-1-es versenypályán 2:00:25 óra alatt teljesítette a maratonit.

Az olimpiai bajnokot ezúttal negyvenegy iramfutó segíti, a Práterben kialakított pályán egy kör 9.6 kilométer lesz, a kanyarokat pedig kissé bedöntötték, hogy a 34 éves kenyai ezzel is spórolhasson egy kis energiát – a számítások szerint ez a kis segítség körülbelül 13 másodpercet jelent majd a végelszámolásnál.

A rajt pontos időpontját – amely reggel 5 és 9 óra között lesz – csak a rekordkísérlet előestéjén jelölik ki. Az eseményt támogató brit Ineos szakértői szerint 7 és 11 fok közötti hőmérséklet és csekély légmozgás lenne az ideális.

Ha Kipchogének sikerül a tavalyi, Berlinben elért világrekordjánál gyorsabban futni, akkor sem születik új világcsúcs, mivel ezúttal az iramfutók rendszeresen cserélődni fognak, ez pedig nem egyezik a nemzetközi szövetség szabályaival.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik