MTI 2019.05.01 13:29 Frissítve: 2019.05.01 15:43

Atlétika: a CAS elutasította Semenya fellebbezését

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a dél-afrikai Caster Semenya fellebbezését, amelyet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szabályozása miatt adott be.

Semenya tiltakozása nem vezetett eredményre (Fotó: AFP)

 

A CAS indoklásában megállapította, hogy „a szabályozás diszkriminatív”, ugyanakkor a vizsgált dokumentumok és bizonyítékok alapján „erre a diszkriminációra szükség van” ahhoz, hogy a női atlétika érintett versenyszámainak igazságossága megmaradjon.

A 28 éves, kétszeres olimpiai bajnok Semenya tiltakozását az váltotta ki, hogy az IAAF tavaly úgy határozott, a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók – 400 és egy mérföld közötti távokon – csak akkor indulhatnak nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel 5 nanomol/liter alá csökkentik annak mértékét a vérükben.

Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal él, ami azzal jár, hogy szervezetében a férfi hormonok aktivitása a normál mértéken felüli, aminek egyik legjelentősebb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

A 800 méter háromszoros világbajnoka pályafutása kezdete óta támadások kereszttüzében áll férfias adottságai miatt. A 2009-es első vb-győzelme után egy évig nem is versenyezhetett, amíg az IAAF nemi vizsgálatokat végeztetett rajta. Később azonban visszatért, a 2012-es és a 2016-os olimpián megnyerte a kétkörös távot, mint ahogy a legutóbbi két vb-n is.

Több női riválisa arra panaszkodott, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatja Semenyát.

Az IAAF már 2015-ben szabályozni akarta a helyzetet, de akkori kísérletét éppen a CAS hiúsította meg az indiai Dutee Chand fellebbezésének helyt adva. Tavaly márciusban azonban az IAAF tanácsa jóváhagyta az új szabályt, mivel egy 2017-es – az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült – tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteronszintű nők jelentős előnyt élveznek a pályán a riválisokkal szemben.

A mostani ítélet azt jelenti, hogy a magasabb tesztoszteronszintű sportolóknak egy héten belül el kell kezdeniük a gyógyszeres kezelést, ha rajthoz szeretnének állni a szeptemberi dohai világbajnokságon. A későbbiekben még szigorúbb lesz a szabályozás, ugyanis az érintett atléták csak akkor indulhatnak az IAAF versenyein, ha előtte hat hónapig folyamatosan az előírt érték alatt volt a tesztoszteronszintjük. Az idei vb-re a CAS hosszadalmas döntéshozatala miatt különleges engedményt kapnak.

A nemzetközi szövetség közleményben üdvözölte az ítéletet. „Az IAAF örül annak, hogy szükségesnek, észszerűnek és arányosnak találták a szabályozást” – tudatták. A világszervezet hozzátette, a CAS által jóváhagyott előírások egy hét múlva lépnek hatályba.

Semenya Twitter-oldalán csak annyit közölt, hogy „néha az a legjobb reakció, ha nem reagálunk semmit”. 

Később a sportoló és ügyvédei hivatalos közleményben tudatták: megfontolják, hogy fellebbezenek a CAS döntése ellen. Semenya kijelentette: az elmúlt évtizedben az IAAF próbálta őt lelassítani, de ez csak erősebbé tette őt.

„Az ítélet nem fog visszatartani. Ismét felül fogok emelkedni, és továbbra is inspirálni fogom a fiatal nőket és atlétákat Dél-Afrikában és az egész világon” – fogalmazott Semenya. 

Az ítéletet szerdán bejelentő CAS február közepe óta vizsgálta Semenya beadványát, amelyet korábban „az egyik legjelentősebb ügyének” nevezett, ugyanis „a döntésnek széles körű következményei lehetnek nemcsak az atlétika, hanem a sport jövője szempontjából is”.

2020.09.18 23:32:24

Atlétika VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Kármentésbe fordult a szabadtéri szezon, mégis elképesztő eredmények jöttek ki belőle.

2020.09.18 19:22:15

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Sérülések és karantén miatt nem úgy alakult a gátfutó idénye, ahogyan tervezte, de kitartott.

2020.08.19 20:19:42

Atlétika VINCZE SZABOLCS

„Ezzel az idővel már lehet tervezni, még az is elképzelhető, hogy megérkeztem a világelitbe.”

2020.08.14 21:47:50

Atlétika VINCZE SZABOLCS

„Az olimpiát persze nagyon sajnálom, de harmincegy éves vagyok, és nem akartunk annyit várni.”

2020.06.29 19:17:06

Atlétika SZABÓ GÁBOR

Wartburg kombiból élve is másfél száz aranyat nyert már a masters-bajnokságokon.