Atlétika: a 800-as olimpiai bajnokból kapitány lett

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.02.06. 18:28
Jurij Borzakovszkijt, a 800 méteres síkfutás 2004-es olimpiai bajnokát bízták meg ideiglenesen az orosz atlétikai válogatott vezetésével.

Elődje, Valentyin Maszlakov két hete mondott le posztjáról a közelmúltban napvilágra került doppingesetek következményeként.

Az orosz szövetség pénteken jelentette be a tavaly visszavonult, de a február elsejei moszkvai versenyre még visszatért, 33 éves Borzakovszkij kapitányi kinevezését. A korábbi atléta több mint tíz éven át tartozott a 800 méter legjobbjai közé. Fedettpályán világ- (2001) és Európa-bajnokságot (2000, 2009), szabadtéren pedig Eb-t (2012) nyert, míg szabadtéri vb-n kétszer volt ezüst- és kétszer bronzérmes.

A 70 éves Maszlakov 2007 óta felügyelte a válogatott szakmai munkáját. Az orosz szövetség elnöke, Valentyin Balahnyicsev szerint Maszlakov nemes döntést hozott, ugyanakkor a szövetségi elöljáró a lemondást nem hozta összefüggésbe a doppingesetekkel.

Két és fél hete a londoni olimpián 50 kilométeren győztes Szergej Kirgyapkint, a 2008-as pekingi olimpián egyformán 20 kilométeren bajnok Valerij Borcsint és Olga Kanyiskinát, valamint a 2011-ben 50 kilométeren világbajnok Szergej Bakulint, illetve az ugyanott 20 kilométeren ezüstérmes Vlagyimir Kanajkint eltiltotta az Orosz Doppingellenes Ügynökség az érintettek biológiai útleveleiben talált, évekre visszavezethető abnormális véreredmények miatt. Kanajkint örökre, Borcsint nyolc évre, Kanyiskinát, Kirgyapkint és Bakulint pedig egyformán három év két hónapra büntették.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) az üggyel kapcsolatban jelezte, hogy a biológiai útlevélre épülő ellenőrzési rendszerben kimutatott szabálytalanságok miatt a mostani öttel együtt eddig összesen 37 atlétát szankcionáltak 2009 óta, közülük 23 orosz versenyző volt. Ehhez kapcsolódva azt is kiemelte, hogy a nemzetközi szövetségnek komoly aggodalmat okoz az orosz atléták körében tapasztalt doppingesetek nagy száma, ezért a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel közösen jelenleg is vizsgálja az orosz szövetségre vonatkozó központi doppingolás vádját.

Az ARD december 3-án mutatta be az Eltitkolt dopping - így készülnek az orosz győztesek című dokumentumfilmet. A részben titokban rögzített kép- és hangfelvételek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik