Sportrádió: Nagyon ígéretes a jövő a magyar atlétika számára – Seagrave

SZ. T.SZ. T.
Vágólapra másolva!
2023.09.13. 10:04
null
Loren Seagrave, a magyar rövid váltók edzője szerint a remek budapesti eredmények motiválhatják a fiatalokat (Fotó: Sportrádió)
Loren Seagrave volt a hazai rendezésű atlétikai világbajnokságon a magyar rövid váltók edzője, melyek közül mindegyik országos csúcsot futott. A Sportrádió Hazafutás című műsorában Seagrave exkluzív interjút adott Szegő Tibornak, melyben beszélt a budapesti vb-n szerzett tapasztalatairól, a hosszú távú céljairól, a válogatott teljesítményéről és az egyéniben induló atlétáiról is.

 

– Nagyon fontos szerepet játszott a női és férfi 4x100-as váltó felkészítésében a világbajnokságra. Meséljen kicsit arról, hogyan zajlott ez pontosan!
– Én voltam az edzője mindkét 4x100-as váltónak. Úgy gondolom, remekül döntött a Magyar Atlétikai Szövetség, hogy nagy hangsúlyt fektetett a váltók felkészítésére. Számos olyan edzőtáborban vettünk részt, ahol hetente két-három alkalommal tudtuk gyakorolni a váltásokat, ami elengedhetetlen, hiszen ez az egyik legfontosabb része a váltóknak. Láttunk olyan csapatokat, amelyek elejtették a botot, vagy a zónán kívülre esett a váltás, ami automatikus kizárást jelent. A magyar csapat hibátlanul hozta le a váltásokat, ezért is sikerült a női csapatnak magyar csúcsot futnia. Ami azt illeti, immár ötödször javították meg a magyar csúcsot.

– Mennyi munka van ebben akár egyénileg, akár csapatszinten? Mennyit kell foglalkozni kizárólag a váltásokkal?
– A legfontosabb részét a felkészülésnek a sportoló és az edzője végzi, és azt kell mondjam, minden csapattagot dicséret illeti, hiszen sokan egyéni csúcsokat értek el a világbajnokságon. Nagyon jól felkészültek: picit olyan, mintha az atléta lenne a hangszer, az edző pedig a zenész, én meg amolyan karmester voltam. Igyekeztem ügyelni arra, hogy minden megfelelően menjen, de ez nem volt nehéz, mert a csapatok nagyon sok időt szántak arra, hogy sikerüljenek a váltások.

– Mekkora kihívás volt kiválasztani a váltó csapattagjait a vb-re?
– Nagyon nehéz dolgunk volt, mert nemcsak azt kell nézni, kik a leggyorsabbak, hanem azt is figyelembe kell venni, kinek mik az erősségei. Ki az, aki jól tud kezdeni, ki az, aki jól tudja futni a hosszú egyenest, és ki az, aki erős a kanyarban. Ezeket a kvalitásokat és tulajdonságokat kellett mérlegelnünk, amikor összeraktuk a csapatokat. Csak négy ember futhatott, de hét tagja volt a válogatottnak, és a három tartalék készen állt arra, hogy bármelyik pillanatban beugorjon valaki helyére sérülés, vagy betegség esetén. Nem volt egyszerű kiválasztani a négyet, de szerintem jól sikerült összeraknunk az együtteseket.

– Az eredmények ezt igazolják, hiszen a női váltó országos csúcsot futott. Hogyan élte meg ezt?
– Lenyűgöző. Ahogy említettem, több alkalommal is megdöntötték az országos csúcsot, két olyan versenyen álltak mindössze rajthoz, ahol ez nem jött össze. Külön öröm, hogy ez újra sikerült a világbajnokságon is, mert ez volt az év legfontosabb versenye. Azt kell hogy mondjam, még ennél is tudnak gyorsabban futni, és képesek 43 alatti időre is. Balszerencse, hogy az egyes pályát kaptuk, itt a legszűkebb a kör, ez lassít le a legjobban, ám ez sem zavarta a lányokat.

– Hogyan látja, még jobb eredményekre lehetünk képesek, és felzárkózhatunk a hagyományosan sikeresebb csapatokhoz, ha még több hangsúlyt fektetünk a váltásokra?
– Ahhoz, hogy felzárkózzunk Európa legjobb gárdáihoz, továbbra is meg kell lennie ennek a váltó irányú fókusznak és mentalitásnak. Ez nemcsak a fiataloknak lenne jó, hanem a nézőknek is, mert a váltó csapatsport, tehát más, mint a többi versenyszám. A szurkolók mondhatják azt egy váltó után, hogy 'Mi' nyertünk, 'Mi' döntöttük meg az országos csúcsot, 'Mi' vagyunk sikeresek. Így a szurkolók azt éreznék, ők is részesei a dolognak.

– Mennyire volt elégedett a férficsapat teljesítményével?
– Idei legjobbat futottak, ami azt mutatja, ők is remekül hajtották végre a váltásokat. Sajnos a váltó egyik tagja februárban megsérült, pont a vb előtt tért vissza. A fiatal és feltörekvő atlétáink továbbra is fejlődni fognak, megvan az esélyük, hogy beküzdjék magukat a váltóba. Mindenkinek egy picivel gyorsulnia kell ahhoz, hogy az Európa-bajnokságra, a világbajnokságra, vagy akár a következő olimpiára kijussunk, és ott meghatározó szerepünk legyen.

– A férfiaknál is az a közös célkitűzés a Magyar Atlétikai Szövetséggel, hogy új országos csúcsot lássunk?
– Azt hiszem, a MASZ elköteleződött az iránt, hogy minden magyar atlétának meglegyen a lehetősége fejlődni, és folyamatosan előrelépni. Ez megfelelő alapot ad ahhoz, hogy a jövőben a férfiaknál is új 4x100-as magyar csúcsot lássunk.

– Láthattuk a vb-n és előtte is, hogy rengeteg magyar sportoló idén teljesített a legjobban. Mióta itt van Magyarországon, milyen volt látni azt, hogy mennyi fiatal atlétának sikerült szintet lépnie, és jól teljesítenie a vb-n?
– Fantasztikus, hogy már majdnem két éve részese lehetek ennek, és láthatom, hogy az edzők mennyit dolgoznak az atlétáikkal együtt. Nemcsak résztvevők voltak a vb-n a magyar atléták, hanem szuper eredményeket is láthattunk, és Molnár Attila esetében országos csúcsot is. Az, hogy Attila ezzel elődöntőt futott, hatalmas dolog.

– Picit meséljen az egyéniben induló atlétáiról. Ők hogyan teljesítettek a vb-n?
– Jelenleg három atlétával dolgozom: egy MTK-s, egy Ikarusos és egy gödöllői sportolóval. Rapai Fannit edzem Tomhauser Istvánnal együtt. Fanni néhány éve 57 másodpercnél tartott 400-on, most pedig 52 másodperces futó, és egyéni csúcsot is döntött, ráadásul a 4x400-as váltóban is nagyszerűen teljesített. Harmadik ember volt, nagyon szépen előzte meg a dominikai riválisát, és remek pozícióban tudta átadni a botot. Nádházy Evelin a Gödöllő sportolója: ő kezdte a 4x400-at, és megközelítette az idei legjobbját, tehát rá sem lehet panasz. Az MTK-s atlétám, Mohai Regina még csak 20 éves 400 gátas, egész évben döntögette az egyéni csúcsait, és tartalékként került be a magyar keretbe, ami óriási dolog számára.

– Nyilvánvalóan rendkívüli esemény az atlétikai vb. Volt alkalma egy picit szervezési, szurkolói szempontból mérlegelni, milyen volt?
– Mindenki, akivel beszéltem, azt mondta, hogy ez volt az egyik legjobb vb, amin valaha részt vett. A szervezés pompás volt, minden tökéletesen ment, beleértve a díjátadásokat is. A szurkolók is nagy beleéléssel biztattak mindenkit, különösen a magyarokat persze. Néztem a hétpróbát, és fantasztikus volt tapasztalni, hogy mennyire támogatták Krizsán Xéniát és Nemes Ritát. Szerintem ez is hozzájárult ahhoz, hogy ők is nagyszerű teljesítményt tudtak nyújtani. Xéni nagyon kevéssel maradt le a bronzról, de nagyon jól teljesített. Sokan mondták, hogy Tokiónak nehéz dolga lesz 2025-ben, ha überelni akarja a budapesti szervezést.

– A nemzetközi mezőnyből, vagy az amerikai atléták közül volt valaki, aki lenyűgözte?
– A szingapúri Shanti Pereira teljesítménye nagyon tetszett: egyéni csúcsot futott és kvótát szerzett az olimpiára, pedig pár évvel ezelőtt még a közepes kategóriába tartozott. Az edzője, Luis Cunha azok közé tartozik, akiket mentorálok már 1993 óta, és jó látni, hogy milyen remek munkát végzett, mióta együtt dolgozik Shantival. Természetesen sok kiemelkedő sprintteljesítményt láthattunk: Shericka Jackson elképesztően futott 200 méteren, jó lett volna világrekordot látni tőle, nem sok hiányzott.

– Lassan két éve dolgozik itt az MTK-nál, beszéljünk erről is egy picit. Hogyan változott a szerepe a klubnál, mióta itt van Magyarországon?
– Az MTK az egyik legprogresszívebb egyesület Magyarországon, és pazar infrastruktúrával rendelkezik. A Lantos Mihály Sportközpontban például a Mondo rekortán nagyszerű az edzésekre és a versenyekre is, és remekül lehet rajta teljesíteni. Személyesen csak Mohai Reginával dolgozom együtt, de gyakran konzultálok az edzőkkel és az atlétákkal, és támogatom a munkájukat.

– Milyen rövid és hosszú távú céljai vannak még idén akár MTK-s, akár magyar válogatott edzőként?
– Első körben szeretném, ha az egyesület minél több pontot szerezne, és minél előkelőbb helyen végezne a csapatbajnokságon. Az MTK kiemelkedő utánpótlás-fejlesztő műhellyel rendelkezik, rengeteg fiatal atléta van, akik már a felnőttekkel versenyeznek, és érdekes lesz figyelni, hogy ők milyen eredményekre lesznek képesek a jövőben, milyen szintre tudnak eljutni.

– Zárásként, gondolja, hogy a vb alapján fényes jövő előtt áll a magyar atlétika?
– Abszolút, nagyon ígéretes a jövő a magyar atlétika számára. Nemrég arról beszéltünk egy értekezleten, hogy az egyéni versenyek és a váltók sikerei hazai pályán óriási pozitív hatást válthatnak ki, és motiválhatják a fiatalokat arra, hogy ők is ezt a sportot válasszák. A MASZ óriási hangsúlyt fektet arra, hogy megfelelő programokat alakítson ki annak érdekében, hogy felkeltse az érdeklődést a fiatalok körében az atlétika iránt.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik