Atlétikai vb: Herczeg nem jutott be a gerelyhajítás döntőjébe

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.08.25. 12:33
Herczeg György közel 80 métert dobott (Fotó: Árvai Károly, archív)
Nem sikerült a döntőbe jutás Herczeg Györgynek a Budapesten zajló atlétikai világbajnokságon: a fiatal magyar gerelyhajító 76.18 méterig jutott a versenyszám pénteki selejtezőjében, és összesítésben a 23. helyen zárt.

Herczeg György a B-csoport első dobójaként 72.31 méteres dobással köszönt be, 76.18-cal folytatta. Harmadikra nyolcvan méter fölé, de legalábbis nagyon a közelébe kellett volna kerülni a remény életben tartásához, de a gyakorlat nem sikerült, Herczeg érvénytelen kísérlettel fejezte be a világbajnokságot.

A karrierje elején járó, 19 éves magyar atléta – a gerelyhajítás vb-mezőnyének legfiatalabbja – eddigi legjobbja 84.98 méter, az idén nyáron érte el. Ezt most nem tudta megközelíteni, és összesítésben a 23. helyen végzett.

HERCZEG LEGJOBB PÉNTEKI DOBÁSA

„Nem úgy sikerült a verseny, ahogy szerettem volna – kezdte értékelését az MTI-nek Herczeg György. – Szép lassan jöttem fel, de sajnos az utolsóra kicsit elveszítettem a magabiztosságomat, és kizökkentem az egyensúlyi helyzetemből, ezért nem sikerült a harmadik dobás.”

Hozzátette, hogy elsőre mindenképpen nagyobbat szeretett volna dobni, és a bemelegítő dobásai alapján azt várta, hogy már elsőre 75 méter felé jut.

„A vb-szereplésre az edzőm már év elején gondolt, bennem viszont csak a nyári szezon közben merült fel. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehettem és köszönöm a szabadkártya lehetőségét, mert ranglistáról éppen, egy hellyel lemaradtam volna.”

A B-csoportot, amelyben heten jutottak nyolcvan méter fölé, az egyéni idénycsúcsot dobó pakisztáni Arsad Nadim (86.79) nyerte meg a cseh Jakub Vadlejch (83.50) és a litván Edis Matusevicius (82.35) előtt.

Az A-csoportban csak az indiai Neeraj Chopra dobta meg az automatikusan döntőt érő 83 métert – első kísérletére idénye legjobbját dobta (88.77), ezzel péntekre be is fejezte –, de a német Julian Weber (82.39), az indiai D. P. Manu (81.31) és a lengyel Dawid Wegner (81.25) is közel járt hozzá.

Nyolcvan méter alatti dobással egyedül a moldovai Andrian Mardare (79.78) jutott be a fináléba.

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik