Atlétika: Farkas Petra a vb-n országos csúccsal tenné fel az i-re a pontot

N. R.N. R.
Vágólapra másolva!
2023.07.04. 09:27
null
Farkas Petra az egyéni csúcsa után bízik a világbajnoki kvalifikációban (Fotó: Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc)
A BHSE atlétája, Farkas Petra a hét végén megdöntötte egyéni csúcsát, s hajszálra van a budapesti atlétikai vb-kvalifikációtól. A távolugró az esetleges új országos csúccsal még emlékezetesebbé tenné idei szereplését.

 

Új egyéni csúccsal jelentkezett július első hétvégéjén Farkas Petra, aki a 39. Honvéd-kupán távolugrásban öt centiméterrel felülmúlta eddigi legjobb eredményét, s 677 centinél állt meg. A 24 éves magyar atléta alig marad el a vb-szintet jelentő 685-ös eredménytől, amellyel biztossá tenné szereplését az augusztusi budapesti világversenyen.

„Most kezdek közelíteni a csúcsforma felé – mondta a Nemzeti Sport érdeklődésére Farkas Petra. – Így is terveztük a felkészülést, július elejére, ahogy közelítünk a világbajnoksághoz. Úgy érzem, jó úton járunk. Persze voltak hibák, de bízom benne, hogy ha kijavítjuk őket, még jobb eredményre leszek képes.”

A távolugrót szerencsére sérülés és betegség sem hátráltatta, így nyugodtan készülhetett az idei versenyekre, ez pedig sokat segít a sikeres szereplésben.

„Minden munkát el tudtunk végezni, amit szerettünk volna – folytatta Farkas. – Összességében sokkal jobban teljesítettem az idén, mint az előző években, de így is van bennem hiányérzet. Mindenesetre az olimpiához képest, amikor egy-két hellyel maradtam le a kvalifikációról a ranglistán, jobban állok. Ha jól számolom, a hétvégi versennyel a huszonkilencedik-harmincadik helyre jöhetek fel, s az első harminchat jut ki a vébére.”

Farkas Petra legközelebb a vb helyszínéül szolgáló Nemzeti Atlétikai Központban áll rajthoz, ugyanis július 8–9-én rendezik a főpróbának is tekinthető országos bajnokságot a létesítményben. A sportoló akár már itt kivívhatja az automatikus szereplés jogát, de ha nem sikerülne, még a Gyulai István Memorialon vagy a monacói Diamond League-versenyen is megszerezheti.

„A hétvége után nyilván sokkal bizakodóbb vagyok, ami a szintet illeti. Nem kis feladat elérni, de nem is lehetetlen. Nyilván az lenne a legjobb, ha már a héten meglenne, mert onnantól biztos a szereplés, de ha nem is sikerül elérni, bízom benne, hogy a listáról kijutni nem okoz gondot.”

Ráadásul, ha sikerülne megugrania a 685-öt, már csak egy centire lenne Vaszi Tünde 2001-ben felállított országos csúcsától. „Az lenne a nagy szó, ha a vb-n sikerülne megjavítanom, azzal feltenném az i-re a pontot – mondta Farkas Petra. – Mindenesetre az első lépcsőfok az, hogy kijussak.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik