A brit sprinterek is megismerhetik a yamgyökér és a lekvár titkát

Vágólapra másolva!
2008.09.02. 18:26
Azt már a remek pekingi szereplés is mutatta, hogy a brit csapat szisztematikusan készül a 2012-es londoni olimpiára, most pedig pénzt, paripát, fegyvert nem sajnálva Jamaicába mennek, hogy segítséget kérjenek meglehetősen leszereplő sprintereiknek. A Brit Atlétikai Szövetség Usain Bolt edzőjét, Glen Millst akarja felkérni, hogy segítsen felkészülni a futóknak. Ha a megegyezés létrejön, a brit sprinterek is megismerhetik az elhíresült yamgyökér, no meg a házi lekvár titkát…
Utána fut a világ: Usain Bolt titkát most a brit sprinterek is eltanulnák
Fotó: MTI/EPA
Utána fut a világ: Usain Bolt titkát most a brit sprinterek is eltanulnák
Utána fut a világ: Usain Bolt titkát most a brit sprinterek is eltanulnák
Fotó: MTI/EPA
Utána fut a világ: Usain Bolt titkát most a brit sprinterek is eltanulnák

GLEN MILLS

A világ egyik legjobb, jelenleg mindenképpen a legkeresettebb sprinter-edzője, a jamaicai olimpiai atlétikai csapat főnöke. A hetvenes évek óta elismert edző, jamaicai és karibi atlétákkal egyaránt dolgozott, többek között a világbajnok Kim Collins trénere is volt. 2004 óta irányítja Usain Bolt felkészülését, úgy véli, a Pekingben három aranyat nyerő klasszis akár 9.52-t is futhat.
A 2012-es felkészülés jegyében komoly változásokat tervez a brit atlétikai élet irányítója, a UK Athletics (UKA). Az UKA némileg elégedetlen a pekingi szerepléssel – öt helyett csak négy érmet nyertek az atléták –, és hosszú távú programjuknak megfelelően a legjobb külföldi szakemberekhez fordulnak segítségért.

A teljesítményigazgató Dave Collins hétfőn megkapta az „elbocsátó szép üzenetet”, megürülő posztjára pedig vezetőedzőként pedig a holland Charles van Commenee kerülhet.

„Dave nagyon jó munkát végzett a szervezeti felépítés megváltoztatásában, de a szervezet önmagában nem nyer érmeket. Január óta mondom, hogy a teljesítményigazgató pozíciója túl átfogó, inkább egy kitűnő vezetőedző kellene az atléták mellé” – nyilatkozta Niels de Vos, a UKA főnöke.

Nem ez lesz az egyetlen változás: a sprinterek szereplésével elégedetlen britek Glen Millshez, Usain Bolt edzőjéhez akarnak fordulni, és arra is hajlandóak, hogy Kingstonba küldjenek fiatal futókat.

Jamaica nagy hangsúlyt fektet a trénerek képzésére – a St. Catherine-i Foster College az egyik legjobb szakmai műhelyük –, és a britek úgy gondolják, ha Mills Usain Boltból csodafutót tudott faragni, az ő sprintereiket is éremesélyessé teheti.

A UKA tisztségviselői már tárgyaltak is a jamaicaiakkal, és a Guardian információi szerint edzők és atléták egyaránt hosszabb időre Kingstonba mehetnek, hogy ott csiszolják tudásukat.

Ami azt illeti, van min javítani: olimpiai döntőben utoljára 2000-ben voltak brit sprinterek, éremre pedig Linford Christie 1992-es aranya óta hiába várnak.

Ki tudja? Lehet, hogy a yamgyökér nekik is segít.

A DICSŐ MÚLT… (BRIT ÉRMESEK FÉRFI 100 MÉTEREN)

1900 3. Stanley Royley
1908 1. Reggie Walker
1920 3. Harry Edward
1928 2. Jack London
1952 3. Emmanuel McDonald Bailey
1960 3. Peter Radford
1980 1. Alan Wells
1988 2. Linford Christie
1992 1. Linford Christie

…ÉS A JELEN

1996 8. Linford Christie (kizárták)
2000 4. Dwain Chambers
2004 két elődöntős
2008 egy elődöntős
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik