Van Gaal uralkodóból mester lett, ám új padavanok is kellenek

Vágólapra másolva!
2016.01.11. 16:20
null
Adnan Januzaj (piros mezben) dortmundi kölcsönadásból tért vissza az MU-hoz (Fotó: Reuters)
Minden rosszban van valami jó: ismét tárt karokkal vár bennünket munkahelyünk, ismét kinyitották hívogató kapuikat az iskolák, ismét váratlanul érte a tél a közlekedőket, ismét feleannyiba kerül a karácsony előtt megvett bármi, mint amennyiért ránk sózták, ismét közeledik a félév, az adóbevallás és a csekkfizetési határidő, megőrülésünk és nyugdíjazásunk egymással versengő időpontja – ellenben újfent egy hónapig rághatjuk körmeinket tövig amiatt, hogy vajon kedvenc csapatunk mely labdarúgókkal erősít a tavaszi idényre. Téli transzfersorozatunk második körét is az angliai eseményekkel kezdjük.


Mégpedig bővebben a MANCHESTER UNITED viselt dolgaival foglalkozva, amelynél Louis van Gaal már maga is elismeri, hogy ételidegen dolgok kerültek a palacsintába. Pontosabban a gyémántárú palacsintába, ugyanis a holland negyedmilliárd euróért megerősített csapata a legszerényebb várakozásokat is alulmúlja, olyannyira, hogy a fejére hamut ritkán szóró mester képes volt még azt is elismerni, hogy némi része neki is van a kudarcban – majd nagy dérrel-dúrral bejelentette, hogy az öltözőben az önkényuralmat felváltja a néphatalom.

„Megváltoztattuk azt, hogyan közelítünk a játékosokhoz, hogy könnyebb legyen felelősséget vállalni is. Rávezettem őket, hogy a futballra összpontosítsanak. A labdarúgás észjáték. Most már ők is velem gondolkodnak. Meg kell néznünk, ez hogy válik be” – szólt a verdikt.

A nagy közös elmélkedésben részt vesz ezentúl a dortmundi vendégjátékán 12 fellépésen 3 kanadai pontig, pontosabban három gólpasszig jutó Adnan Januzaj, ugyanakkor a vele együtt kölcsönből visszatért nyolc fiatal aligha kap sok lehetőséget a bizonyításra (kivéve talán a támadó Will Keane-t).

A kapusposzttal nincs gond, a védősorral annál inkább, ennek erősítésére kiszemelt német források szerint a Wolfsburgot kinövő balbekk, Ricardo Rodríguez, akiért klubja minimum 30 milliót kér – ennyit kapni is fog, tekintve a Real Madrid érdeklődését. Még ennél is többet kaszálhat az Everton a felkapott John Stonesért, akire Európa gigászainak fáj a foga, is fájni is fog nekik a vétel, meglehetősen sokba. Talán ide kapcsolódik, hogy Ashley Young bejelentette, azt szeretné, inkább szélsőként, mint szélső védőként tartsák őt számon.

A középpályán sem tolonganak a bombaformában lévő Van Gaal-fiúk, viszont ebbe a sorba meglehetősen kevés a kiszemelt a sajtó szerint: említsük meg azért az Everton tartalékjai közül kiszúrt 19 éves Joe Williamst, az atléticós Saúl Níguezt (akinek 24 millióra rúg a kivásárlási ára, és egyre több cikk jelenik meg róla és a Manchesterről) és a benficás Renato Sanchest. Eden Hazard leigazolása ügyében is jókat rugóznak (a fórumokon és egymás idegein) a szurkolók, de tény: az MU bőkezű szponzorainak hála tényleg képes a hírek szerinti 87 milliós eurós vételi ár és az évi 24 milliós fizetés finanszírozására.

Sokkal több név vetődött fel a bővebben vett támadósor megerősítésére: Gareth Bale megvétele most lehetetlennek látszik, Felipe Andersonért sem lenne tanácsos kiadni 30 milliót sem, nemhogy 50-et (maga a Lazio sportigazgatója, Igli Tare jelentette be, hogy elutasították az angolok első hallásra bizony őrületes kacsának hangzó félszáz milliós ajánlatát, maga a brazil pedig egy nyilatkozatában nem zárkózott el a januári váltástól). Főleg a másik, azaz jobb oldalon bevethető az olasz Federico Bernardeschi, aki ebben az idényben már négy gólpasszig jutott a Fiorentinában, érthető, hogy olasz források szerint felfigyelt rá az MU – mint ahogyan Van Gaal „előéletét” figyelembe véve nem lenne rossz ötlet átigazolni a 31 éves Wesley Sneijdert, miként az még decemberben felvetődött. Csak éppen már hosszú távra egyikükkel sem mernek tervezni a vezetők, és itt jegyeznénk meg, hogy Van Gaal legújabb két utódjelöltje Mauricio Pochettino és Laurent Blanc.

Felvetődtek ismeretlenebb szélsők is (Goncalo Guedes – Benfica), de az igazi tobzódás a csatársorban figyelhető meg – már ami a tényleges vagy csak hírbe hozott tárgyalásokat, kezdeményezéseket, megfigyeléseket illeti.

KI MEGY MA?

Érdekes, hogy távozókról csak elvétve hallani: Marouane Fellaini bőven 20 millión felüli ára elriasztott minden jelentkezőt, az AC Milan meg kosarat kapott kölcsönvételi ajánlatára, és meglepő módon még mindig a keret tagja Víctor Valdés.

 

A legmeglepőbb felvetés a törökországi légiós Mario Gómez és a Lokomotiv Moszkva Oumar Niasséje, míg a legkézenfekvőbb választás a Jamie Vardy, Saido Berahino, Romelu Lukaku trióból történne. Meglepő lenne januárban, ha valakit kihagynának a Moussa Dembele-sagából, az MU sem kerülhette el sorsát, és sokan esküsznek rá,hogy a nagy téli ékérkező a southamptonos Sadio Mané lesz, aki klubjával már összerúgta a port egy késés miatt, viszont ettől eltekintve remek futballista: ebben az idényben már 15 kanadai pontnál jár a „szentek” színeiben.

Kapós a mainzi japán csatár, Muto Josinori is, akit a németek a nyáron alig 2.5 millió euróért vettek. A bajnokságban némi akklimatizálódás után már 11 kanadai pontnál jár az ázsiai játékos, és mellette szól, hogy maga Sir Alex Ferguson ajánlotta őt a csapat figyelmébe, ráadásul nagyságrendekkel olcsóbb, mint a fenti PL-es négyes.

A Hazard-féle nagy álom ebben a csapatrészben Robert Lewandowski, aki ha tényleg váltana a nyáron, mint azt a The Independent felvetette, berobbantaná az átigazolási piacot – ám a télen aligha lehet egy ekkora kaliberű üzletet nyélbe ütni, maga Van Gaal sem hiszi, hogy tudnak topjátékost szerezni januárban, sokak szerint pedig hiába is távozna Münchenből a lengyel zseni, nem valószínű, hogy éppen a Unitedet preferálná.

Mi inkább úgy fordítanánk le ezt a hírt transzferről magyarra: ha Lewa távozna a Bayerntől, tényleg átigazolási csúcsot döntene, és szerfölött valószínű, hogy vinné a Chelsea, a Manchester City, a Real Madrid és a Barcelona is.

Egyszerűbb lenne Van Gaalnak megszereznie a remek formában lévő Odion Ighalót a Watfordtól, a csatár biztosan nem sokat variálna szerződése aláírásával, hiszen ő maga nyilatkozta azt, hogy nagy álma az MU-ban futballozni.

A szurkolók meg arról álmodoznak, hogy az MU elkezd végre futballozni...

EKÖZBEN A PIACON...

... a mostanában hiperaktív Norwich City 3.7 (plusz egy bónusz) milliót volt képes áldozni egy nemzetközi vizeken teljesen ismeretlen portugál jobbhátvédért, igaz, a 26 éves Ivo Pinto volt már kerettag a felnőttválogatottban is; az Everton egyből négymilliót utalt a svájci liga egyik felfedezettjéért, a középcsatár Shani Tarashajért, ám egyből kölcsön is adta őt a feladónak, és ugyanezt tette a Liverpool a hétmillióba kerülő szerb támadó középpályással, a szintén üstökösként berobbanó Marko Grujiccsal. Bár azt vártuk, hogy a jó öreg Joe Cole még utoljára megmutatja magát a PL-ben, nem vállalta már a harcot, és az Aston Villa elengedte őt a Coventryhez, a tulajdonképpeni harmadik osztályba. A legnagyobbat a Bournemouth húzta, amely elképesztően sok pénzt mozgósított a Wolverhamptonban kivirágzó csatár, az amúgy Wenger-nevelés Benik Afobe megszerzéséért, a legokosabbat pedig talán a Sunderland, amely néhány kabátgombért és lyukas sportszárért megkapta a Bayern Münchentől a legjobb korban lévő, igen motivált Jan Kirchhoffot. A védő 2013-ban érkezett a bajorokhoz a Mainztól, az U-válogatottak erősségeként, azóta viszont kölcsönben vagy a kispadon hányódott a jól megtermett legény. Aki az új Per Mertesacker lehet.

A HÉT MONDATA...

... „Khhh, pityipűűűű" – vagy valami ilyesmi hangok hagyták el annak a Manchester United-szurkolónak a torkát, orrát és száját, aki a legőszintébben reagált kedvencei játékára: elaludt mérkőzésükön. Akár megrendezett videó, akár nem: szavak nélkül is átjön a mondanivaló.

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy a Chelsea megszerezte kölcsönbe a Dinamo Moszkvától a portugál labdarúgás Jim Carreyjét, az 1977-es születésű Maniche-t. A Benfica neveltje a Portóban futott be, nyert Bajnokok Ligáját is, az oroszok 16 millió eurót fizettek érte. A londoniak holmi 300 ezerért kapták meg, és ugyan 11-szer pályára is lépett a középpályás, és erre korábban kikötött egy opciót is a Chelsea, nem maradhatott. Az Atlético Madridnak ellenben megért kilencmilliót a középpályás, aki az Interben, az 1.FC Kölnben és a Sporting CP-ben is játszott 2011-es visszavonulásáig – inkább a válogatottból emlékszünk Maniche-ra, amelynek színeiben rendre jól és gólerősen futballozott, a 2004-es Európa- és a 2006-os világbajnokság álomkeretébe is beszavazták. Az utolsó Világkupa-döntő legjobbját is személyében tisztelhetjük.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy az akkor 46 éves (nem elírás, 1949-ben született) kapusgéniusz, a kesztyűs emberek tartós eleme, Peter Shilton a Coventry Citytől aláírt a West Ham Unitedhez. Mindez olyan régen történt, hogy akkoriban került fel a „kalapácsosok" első csapatához két tejfölös szájú ifjonc, Rio Ferdinand és Frank Lampard. Ugyan Shilton akkoriban már inkább a menedzseri pályára vágyott, és csak csereként vették számításba Ludek Miklosko mellett, bizony nem akármilyen tettet hajtott végre magával az átigazolással is, hogy mást ne mondjunk: akkori csapat- és vetélytársa, szegény Les Sealey 2001-ben, 43 évesen elhunyt. A csak a kispados Shilton majdnem egy év után továbbállt a Leytonhoz, onnan is vonult vissza hamarosan, hogy minden vagyonát elveszítve (szerencsejáték-függő volt) új párja mellett kezdjen tavaly új életet, mint jó humorú motivációs tréner.

A PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2016 TELE

CHELSEA
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Jordan Houghton (Gillingham), Patrick Bamford (Crystal Palace), Ulises Dávila (Vitória Setúbal), Alex Davey (Peterborough), Christian Atsu (Bournemouth), Wallace (Carpi)
Marco Amelia (egyesület nélküli)
Távozott: Ulises Dávila (Santos Laguna)
Kölcsönbe: John Swift (Brentford, kölcsönbe), Wallace (Gremio)

MANCHESTER CITY
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Bruno Zuculini (Middlesbrough), Brandon Barker (Rotherham), Ian Lawlor (Barnet), George Evans (Walsall), Luke Brattan (Bolton)
James Horsfield (Doncaster), Luke Brattan (Brisbane, ingyen), Shay Facey (New York), Angelino (New York)
Távozott:
Kölcsönbe: Ian Lawlor (Bury)

ARSENAL
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Gedion Zelalem (Rangers), Stefan O'Connor (York), Isaac Hayden (Hull)
Dan Crowley (Barnsley)
Távozott:

MANCHESTER UNITED
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Donald Love (Wigan), Ben Pearson (Barnsley), Joel Castro Pereira (Rochdale), Liam Grimshaw (Motherwell), Will Keane (Preston), Adnan Januzaj (Borussia Dortmund), Donald Love (Wigan)
Joe Rothwell (Barnsley), Kieran O'Hara (Morecambe)
Távozott: Vanja Milinkovics-Szavics (Lechia Gdansk, i.)
Kölcsönbe: James Wilson (Brighton)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Grant Ward (Rotherham), Christian Maghoma (Yeovil), Connor Ogilvie (Stevenage), Kenny McEvoy (York)
Shaq Coulthirst (Wigan), Harry Voss (Stevenage)
Távozott: Kenny McEvoy (York) (szerződését felbontották)

LIVERPOOL
Érkezett:
Marko Grujics (Crvena zvezda, 7.000.000)
Kölcsönből vissza: Harry Wilson (Crewe Alexandra), Ryan Kent (Coventry City), Allan (Seinäjoen JK), Kevin Stewart (Swindon), Sheyi Ojo (Wolverhampton), Tiago Ilori (Aston Villa), Ryan McLaughlin (Aberdeen), Danny Ward (Aberdeen)
Távozott:
Kölcsönbe: Marko Grujics (Crvena zvezda)

SOUTHAMPTON
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Lloyd Isgrove (Barnsley), Jason McCarthy (Wycombe), Jack Stephens (Middlesbrough), Sam Gallagher (MK Dons)
Távozott:

SWANSEA CITY
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Josh Sheehan (Yeovil), Oliver Davies (Kilmarnock), Alex Samuel (Morton), Adam King (Crewe Alexandra)
Oliver McBurnie (Newport County), Connor Roberts (Yeovil Town), Jay Fulton (Oldham), Stephen Kingsley (Crewe Alexandra)
Távozott: James Loveridge (Port Talbot, i.), Michu (UP Langreo, i.)

STOKE CITY
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Daniel Bachmann (Bury), Dionatan Teixeira (Fleetwood Town)
Dale Eve (Forest Green), Oliver Roberts (Tamworth), Dominic Kurasik (Stafford Rangers)
Távozott: Andy Wilkinson (szerződését felbontották)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Jonathan Williams (Nottingham), Christian Scales (Crawley), Jake Gray (Hartlepool), Keshi Anderson (Doncaster), Sullay Kaikai (Shrewsbury), Hiram Boateng (Plymouth), Luke Croll (Plymouth), Patrick McCarthy (Preston)
Chris Kettings (Bromley)
Távozott:
Kölcsönből vissza:Connor Dymond (Newport)
Kölcsönből vissza: Patrick Bamford (Chelsea)

EVERTON
Érkezett:
Matty Foulds (Bury), Shani Tarashaj (Grasshoppers, 4.000.000)
Felipe Mattioni (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Ryan Ledson (Cambridge), Francisco Júnior (Wigan)
Jordan Thorniley (Stockport), Conor McAleny (Charlton), Russell Griffiths (Halifax), Felipe Mattioni (Doncaster)
Távozott:
Kölcsönbe: Conor Grant (Doncaster), Shani Tarashaj (Grasshoppers), Liam Walsh (Yeovil)
David Henen (Fleetwood Town)

WEST HAM UNITED
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Martin Samuelsen (Peterborough), Matt Jarvis (Norwich), Doneil Henry (Blackburn), Josh Pask (Dagenham), Reece Burke (Bradford), Elliot Lee (Blackpool), Diego Poyet (Dons)
Nathan Mavila (Aldershot)
Távozott:
Matt Jarvis (Norwich City, 3.400.000 euró)
Morgan Amalfitano (szerződését felbontották)

WEST BROMWICH ALBION
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Adil Nabi (Delhi Dynamos), Alex Palmer (Kidderminster)
Jack Fitzwater (Chesterfield), Andre Wright (Kidderminster), Joe Ward (Kidderminster), Tahvon Campbell (Kidderminster), Kyle Howkins (Kidderminster)
Távozott:

LEICESTER CITY
Érkezett:
Demarai Gray (Birmingham City, 5.100.000)
Kölcsönből vissza: Ryan Watson (Northampton), Dean Hammond (Sheffield United), Liam Moore (Bristol), Joe Dodoo (Bury), Tom Lawrence (Blackburn), Ben Chilwell (Huddersfield), Joe Davis (Fleetwood), Callum Elder (Peterborough)
Alie Sesay (Cambridge), Ben Hamer (Bristol), Jack Barmby (Notts)
Távozott:

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Shane Ferguson (Millwall), Ivan Toney (Barnsley), Gaël Bigirimana (Coventry), Adam Armstrong (Coventry), Mike Williamson (Wolverhampton)
Freddie Woodman (Crawley)
Távozott:

SUNDERLAND
Érkezett: Jan Kirchhoff (Bayern München, 1.000.000)
Kölcsönből vissza: Jordan Blinco (Boston United), Liam Bridcutt (Leeds), Mikael Mandron (Hartlepool)
George Honeyman (Gateshead), Dylan McEvoy (Boston United), Will Buckley (Leeds)
Távozott: Ricardo Álvarez (Sampdoria, i.)

ASTON VILLA
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Riccardo Calder (Dundee), Joe Bennett (Bournemouth), Aly Cissokho (Porto), Callum Robinson (Bristol), Joe Cole (Coventry)
Kevin Toner (Kidderminster)
Távozott: Joe Cole (Coventry, i.)
Kölcsönbe: Jed Steer (Huddersfield), Gary Gardner (Nottingham)
Benjamin Siegrist (Solihull, k.)
Kölcsönből vissza: Tiago Ilori (Liverpool)

BOURNEMOUTH
Érkezett:Juan Iturbe (AS Roma, k., 1.200.000), Benik Afobe (Wolverhampton, 13.000.000)
Kölcsönből vissza: Elliott Ward (Huddersfield), Harry Cornick (Yeovil), Jayden Stockley (Portsmouth), Joe Quigley (Woking)
Elliott Ward (Huddersfield), Ben Whitfield (Kidderminster), Josh O'Hanlon (Chester)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Joe Bennett (Aston Villa), Christian Atsu (Chelsea)

WATFORD
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Sean Murray (Wigan), Mathias Ranégie (Jifang), Jorell Johnson (St. Albans), Uche Ikpeazu (Port Vale)
Connor Smith (Stevenage)
Távozott:

NORWICH CITY
Érkezett:
Matt Jarvis (West Ham, 3.400.000 euró), Ivo Pinto (Dinamo Zagreb, 3.700.000)
Kölcsönből vissza: Elliott Bennett (Bristol), Anthony Andreu (Rotherham), Cameron Norman (Woking), Harry Toffolo (Rotherham), Louis Thompson (Swindon), Remi Matthews (Burton), Gary Hooper (Sheffield Wednesday)
Vadis Odjidja-Ofoe (Rotherham), Jamar Loza (Stevenage)
Távozott:
Kölcsönbe: Jake Kean (Colchester)

Dőlt betűkkel az ősszel történt átigazolások, az egyszerűség kedvéért az ősszel történt kölcsönadásokat nem jeleztük a „Távozott” sorban, ha a játékos már januárban visszatért onnan.
Pirossal szedtük a legfontosabb érkezőket, vastaggal az elmúlt hét nap átigazolásait.

Lezárva január 10-én.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik