Wenger kezdésként meglengette a nívópálcát

Vágólapra másolva!
2016.01.05. 13:53
null
Pierre-Emerick Aubameyang és Javier Hernández is Arsene Wenger kiszemeltjei között szerepel (Fotó: AFP)
Minden rosszban van valami jó: ismét tárt karokkal vár bennünket munkahelyünk, ismét kinyitották hívogató kapuikat az iskolák, ismét váratlanul érte a tél a közlekedőket, ismét feleannyiba kerül a karácsony előtt megvett bármi, mint amennyiért ránk sózták, ismét közeledik a félév, az adóbevallás és a csekkfizetési határidő, megőrülésünk és nyugdíjazásunk egymással versengő időpontja – ellenben újfent egy hónapig rághatjuk körmeinket bis zum tövig amiatt, hogy vajon kedvenc csapatunk mely labdarúgókkal erősít a tavaszi idényre. Téli transzfersorozatunkat is az angliai eseményekkel kezdjük.

 

A nyarat képes volt Arsene Wenger úgy letudni, hogy nem igazolt felnőtt korú mezőnyjátékost, holott ha valaki, ő aztán nagyon jól tudja, hogy képtelen lesz a klubja úgy végigvinni az idényt, hogy ne tizedelődjön, vagy inkább ne ötödölődjön meg hétről hétre a keret. A legutóbbi bajnokit például mindössze Santi Cazorla, Mikel Arteta, Alexis Sánchez, Tomás Rosicky, Danny Welbeck, Jack Wilshere és Francis Coquelin nélkül kellett megvívnia a csapatnak, igaz, az mindenképpen optimizmusra ad okot, hogy éppen a bajnokok sajátja, hogy ha nem parádéznak, akkor is képesek három pontot szerezni – és ezúttal is ez történt.

„Szeretnénk, és remélhetőleg képesek is leszünk arra, hogy csináljunk valamit a következő tíz napban. A mennyiség helyett a minőségen, a nívón van a hangsúly, mivel a játékosaink nem örökre dőltek ki. Remélhetőleg tudunk egy, vagy ha szükséges, akkor maximum két futballistát szerződtetni” – mondta az igazolásokkal kapcsolatban a minap Wenger, aki tulajdonképpen a kapusposzt kivételével minden csapatrészét nyugodt szívvel megerősítheti (sőt mivel a mellőzést nehezen viselő David Ospina állítólag megkapta a távozási engedélyt, és Franciaországból érdeklődnek is iránta, még itt is történhet változás).

A kölcsönből visszatértek névsora nem éppen veretes, de csatlakozhat még hozzájuk a szélső Serge Gnabry a West Bromtól, és több forrás is megerősítette, hogy a védekező középpályás Mohamed el-Neni már csak a munkavállalási engedély kiadására vár. A 23 éves egyiptomi, aki támadó szellemben is képes futballozni, 7-9 millió euróért hagyhatja ott Bázelt – tengelyét tekintve igen acélos az Arsenal, ám mint tudjuk, a ma labdarúgásában egyszerűen nem lehet túl sok „erőközéppályás" a keretben.

Sokatmondó, hogy a svájciak vettek a hétvégén egy fiatal svéd középső középpályást Alexander Fransson személyében.

Régóta Wenger-célpont a lapok szerint a párizsi Adrien Rabiot, aki a múlt nyár egyik legunalmasabb átigazolási sagáját variálta össze, most pedig kölcsönbe kerülhetne Londonba, hiszen a francia játékos szeretne ott lenni a nyári Európa-bajnokságon, és ehhez többet kellene futballoznia. Német és olasz források szerint a C-terv lenne a legdrágább, hiszen az Arsenal egy ideje szemez már a svájci Granit Xhakával, akinek értéke húszmillió euró.

Decemberben még sok szó esett arról, hogy a sevillai Grzegorz Krychowiak „ágyús” lesz, a 45 millió eurós kivásárlási ár ellenében, de ez a hullám elült az ünnepek alatt, tényleg kissé túlzásnak tűnik az összeg. Csakis a kuriózum kedvéért jegyezzük meg, hogy az angol sajtóban felvetődött még William Carvalho (Sporting CP), Lars Bender (Bayer Leverkusen), Jusszef Ait Bennasszer (Nancy), a 2012-ben a Besiktasnak eladott Oguzhan Özyakup, a leicesteri N'Golo Kanté és Victor Wanyama (Southampton) neve is mint lehetséges érkezőké.

A rutinos Arsenal-drukkereknek minden bizonnyal már szemük sem rebben, és biztosra veszik a legolcsóbb középpályás érkezését, mint ahogyan legbelül nyilván lemondtak a nyárra várt nagy csatár (Edinson Cavani? Gonzalo Higuaín? Karim Benzema? Zlatan Ibrahimovic?) téli megérkezéséről is.

Náluk egyébként is sokkal jobban illeszkedne a Wenger-rendszerbe a Dortmundban magára találó villámlábú csatárszélső, Pierre-Emerick Aubameyang, bár tegyük hozzá gyorsan, hogy érte is meg kellene mozgatni jó ötvenmillió eurót. Noha Alexis Sánchez „ezerrel nyomul” az érdekében, manchesteri napjai miatt aligha meri a francia megvenni a Leverkusentől Javier Hernándezt, úgy meg különösen, hogy a németek pár hónapja 12 millió eurót fizettek érte a Unitednek; az egykori ördöngös szélső, Andrej Kancselszkisz is hiába ajánlgatja Alekszandr Kokorint. Legalábbis most, mert az a 24 éves orosz mellett szól, hogy a nyáron lejár a szerződése, ám elmondhatja ezt magáról a 19 esztendős francia Moussa Dembélé is, aki egyre gólerősebb a Fulham színeiben.

Könnyen előfordulhat, hogy a Wolfsburg lecsapja Wenger kezéről az új Nwankwo Kanut, a nigériai Victor Osimhent (a 17 éves ék valósággal letarolta az U17-es vb-t), de Ezequiel Lavezzi és Lorenzo Insigne neve is felvetődött.

A védelmet illetően konkrét jelöltek még nem bukkantak fel a lehetséges érkezők között, de a helyzet változhat, hiszen azt maga Wenger is megerősítette, hogy Mathieu Debuchy távozhat még a télen.

EKÖZBEN A PIACON...

... tarolnak a kv-k. Így rövidítettük régen a kölcsönből visszatért játékosokat, de mint láthatjuk alant, elköszöntünk a még 2008-ban kitalált formulától, reméljük, sokkal áttekinthetőbb lesz így átigazolási táblázatunk, amelyben igyekeztünk fogyaszthatóbbá tenni az angolokra oly jellemző idény közbeni kölcsönadásokat. Illetve már nem is táblázatban utazunk, mert az okostelefonról bennünket elérő tömegek kedvéért elbúcsúztunk az átigazolási tábláktól. Emeljünk ki mindenképpen három üzletet: a talán már legendának nevezhető, 34 éves Joe Cole megtért az Aston Villához a Coventrytől, hogy egy szép tavasszal búcsúzzon a PL-től, a 29 éves angol válogatott szélsőért, Matt Jarvisért 3.4 milliót fizetett a Norwich City, a Leicester pedig a tárgyalóasztalok mellett sem viccel már, ezt jelzi a 19 esztendős angol szélsőért, Demarai Grayért a Birminghamnek átutalt 5.1 millió euró.

A HÉT MONDATA...

... szerintünk az Adidas vezérigazgatójáé, Herbert Haineré: „Több mezt adtunk el a vártnál, de a Manchester United jelenlegi futballja nem pontosan olyan, mint amilyet szeretnénk”. Így nem lesz nehéz plusz pénzt szerezni tőlük erősítésre az évi 100 millió eurón felül...

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy a Chelsea képes volt egy 16 éves tehetségért 5.2 millió eurót fizetni. A transzfer alanya a szerb középső és bal oldali védő, Szlobodan Rajkovics volt, aki természetesen megjárta az ilyenkor szokásos kölcsönköröket (az eladó OFK Beograd után jött a PSV, a Twente és a Vitesse), a türelem végül 2011-ben fogyott el a londoni vezetőkben. A Hamburg kétmilliót fizetett a bekkért, akivel tavaly nyáron nem hosszabbított, majd rövid pihenő után a Darmstadthoz írt alá a sokszoros válogatott, igen forróvérű játékos.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy megkötötte története egyik legjobb üzletét a Middlesbrough, amely kicsivel fizetett csak többet Juninho Paulistáért, mint Rajkovicsért a Chelsea. Tény, az európai topligákat nem a kicsinyke brazil zseninek találták ki, de a karmester hamar népkedvenc lett a technikás megmozdulásokért mindig hálás angol nézők között; a klub pedig csodás napokat élt meg, a fedélzeten Brancóval, Bryan Robsonnal, Nick Barmbyval (akinek fia, a húszesztendős Jack nemrégiben tért vissza a Leicesterhez!), Jan Age Fjörtofttal, Mark Schwarzerrel, Émersonnal, Gianluca Festával és Fabrizio Ravanellivel. A kiesés után Juninho nem várta már meg Paul Merson és Paul Gascoigne érkezését, majd az Atlético Madridot és a Celticet is megjárta Európában, mielőtt 2010-ben vissza nem vonult.

 

A PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2016 TELE

CHELSEA
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Jordan Houghton (Gillingham), Patrick Bamford (Crystal Palace), Ulises Dávila (Vitória Setúbal), Alex Davey (Peterborough), Christian Atsu (Bournemouth)
Marco Amelia (egyesület nélküli)
Távozott: Ulises Dávila (Santos Laguna)
Kölcsönbe: John Swift (Brentford, kölcsönbe)

MANCHESTER CITY
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Bruno Zuculini (Middlesbrough), Brandon Barker (Rotherham), Ian Lawlor (Barnet), George Evans (Walsall), Luke Brattan (Bolton)
James Horsfield (Doncaster), Luke Brattan (Brisbane, ingyen), Shay Facey (New York), Angelino (New York)
Távozott:

ARSENAL
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Gedion Zelalem (Rangers), Stefan O'Connor (York), Isaac Hayden (Hull)
Dan Crowley (Barnsley)
Távozott:

MANCHESTER UNITED
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Donald Love (Wigan), Ben Pearson (Barnsley), Joel Castro Pereira (Rochdale), Liam Grimshaw (Motherwell), Will Keane (Preston)
Joe Rothwell (Barnsley), Kieran O'Hara (Morecambe)
Távozott: Vanja Milinkovics-Szavics (Lechia Gdansk, i.)
Kölcsönbe: James Wilson (Brighton)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Grant Ward (Rotherham), Christian Maghoma (Yeovil), Connor Ogilvie (Stevenage), Kenny McEvoy (York)
Shaq Coulthirst (Wigan), Harry Voss (Stevenage)
Távozott: Kenny McEvoy (York) (szerződését felbontották)

LIVERPOOL
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Harry Wilson (Crewe Alexandra), Ryan Kent (Coventry City), Allan (Seinäjoen JK)
Távozott:

SOUTHAMPTON
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Lloyd Isgrove (Barnsley), Jason McCarthy (Wycombe), Jack Stephens (Middlesbrough)
Távozott:

SWANSEA CITY
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Josh Sheehan (Yeovil), Oliver Davies (Kilmarnock), Alex Samuel (Morton), Adam King (Crewe Alexandra)
Oliver McBurnie (Newport County), Connor Roberts (Yeovil Town), Jay Fulton (Oldham), Stephen Kingsley (Crewe Alexandra)
Távozott: James Loveridge (Port Talbot, i.), Michu (UP Langreo, i.)

STOKE CITY
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Daniel Bachmann (Bury), Dionatan Teixeira (Fleetwood Town)
Dale Eve (Forest Green), Oliver Roberts (Tamworth), Dominic Kurasik (Stafford Rangers)
Távozott: Andy Wilkinson (szerződését felbontották)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Jonathan Williams (Nottingham), Christian Scales (Crawley), Jake Gray (Hartlepool), Keshi Anderson (Doncaster), Sullay Kaikai (Shrewsbury), Hiram Boateng (Plymouth), Luke Croll (Plymouth), Patrick McCarthy (Preston)
Chris Kettings (Bromley)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Patrick Bamford (Chelsea)

EVERTON
Érkezett:
Matty Foulds (Bury)
Felipe Mattioni (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Ryan Ledson (Cambridge), Francisco Júnior (Wigan)
Jordan Thorniley (Stockport), Conor McAleny (Charlton), Russell Griffiths (Halifax), Felipe Mattioni (Doncaster)
Távozott:
Kölcsönbe: Conor Grant (Doncaster)
David Henen (Fleetwood Town)

WEST HAM UNITED
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Martin Samuelsen (Peterborough), Matt Jarvis (Norwich), Doneil Henry (Blackburn), Josh Pask (Dagenham), Reece Burke (Bradford), Elliot Lee (Blackpool), Diego Poyet (Dons)
Nathan Mavila (Aldershot)
Távozott:
Matt Jarvis (Norwich City, 3.400.000 euró)
Morgan Amalfitano (szerződését felbontották)

WEST BROMWICH ALBION
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Adil Nabi (Delhi Dynamos), Alex Palmer (Kidderminster)
Jack Fitzwater (Chesterfield), Andre Wright (Kidderminster), Joe Ward (Kidderminster), Tahvon Campbell (Kidderminster), Kyle Howkins (Kidderminster)
Távozott:

LEICESTER CITY
Érkezett:
Demarai Gray (Birmingham City, 5.100.000)
Kölcsönből vissza: Ryan Watson (Northampton), Dean Hammond (Sheffield United), Liam Moore (Bristol), Joe Dodoo (Bury), Tom Lawrence (Blackburn), Ben Chilwell (Huddersfield), Joe Davis (Fleetwood), Callum Elder (Peterborough)
Alie Sesay (Cambridge), Ben Hamer (Bristol), Jack Barmby (Notts County)
Távozott:

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Shane Ferguson (Millwall), Ivan Toney (Barnsley), Gaël Bigirimana (Coventry), Adam Armstrong (Coventry), Mike Williamson (Wolverhampton)
Freddie Woodman (Crawley)
Távozott:

SUNDERLAND
Érkezett:
Kölcsönből vissza:
Jordan Blinco (Boston United), Liam Bridcutt (Leeds), Mikael Mandron (Hartlepool)
George Honeyman (Gateshead), Dylan McEvoy (Boston United), Will Buckley (Leeds)
Távozott: Ricardo Álvarez (Sampdoria, i.)

ASTON VILLA
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Joe Cole (Coventry), Riccardo Calder (Dundee), Joe Bennett (Bournemouth), Aly Cissokho (Porto), Callum Robinson (Bristol)
Kevin Toner (Kidderminster)
Távozott:
Kölcsönbe: Jed Steer (Huddersfield)
Benjamin Siegrist (Solihull, k.)

BOURNEMOUTH
Érkezett:Juan Iturbe (AS Roma, k., 1.200.000)
Kölcsönből vissza: Elliott Ward (Huddersfield), Harry Cornick (Yeovil), Jayden Stockley (Portsmouth), Joe Quigley (Woking)
Elliott Ward (Huddersfield), Ben Whitfield (Kidderminster), Josh O'Hanlon (Chester)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Joe Bennett (Aston Villa), Christian Atsu (Chelsea)

WATFORD
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Sean Murray (Wigan), Mathias Ranégie (Jifang), Jorell Johnson (St. Albans), Uche Ikpeazu (Port Vale)
Connor Smith (Stevenage)
Távozott:

NORWICH CITY
Érkezett:
Matt Jarvis (West Ham, 3.400.000 euró)
Kölcsönből vissza: Elliott Bennett (Bristol), Anthony Andreu (Rotherham), Cameron Norman (Woking), Harry Toffolo (Rotherham), Louis Thompson (Swindon), Remi Matthews (Burton), Gary Hooper (Sheffield Wednesday)
Vadis Odjidja-Ofoe (Rotherham), Jamar Loza (Stevenage)
Távozott:

Dőlt betűkkel az ősszel történt átigazolások, az egyszerűség kedvéért az ősszel történt kölcsönadásokat nem jeleztük a „Távozott” sorban, ha a játékos már januárban visszatért onnan.
Pirossal szedtük a legfontosabb érkezőket.

Lezárva január 4-én este.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik