Louis van Gaal lehet a Liverpool újjáépítője

Vágólapra másolva!
2012.05.23. 12:39
null
Louis van Gaal először lehet angol futballklub alkalmazottja (Fotó: Action Images)
Címkék
Louis van Gaal az új sportigazgatói poszt fő várományosa a legutóbbi angol labdarúgó-bajnokságban csalódást keltően szereplő, csupán a 8. helyen végző Liverpoolnál – írja a Guardian című angol lap.

 

Van Gaal neve nem először bukkan fel a „vörösökről" szóló hírekben – áprilisban a távozó futballigazgató, Damien Comolli lehetséges utódjaként emlegették.

A klubnál azóta szerkezetváltásról határoztak, Van Gaalnak az immár nagyobb befolyással járó sportigazgatói pozíciót ajánlják, és a Guardian fejtegetése szerint a 60 esztendős holland szakember szívesen is költözne a Mersey partjára.

Van Gaal afféle modellteremtő tevékenységet folytatna, a felépítmény minden szintjén beavatkozhatna a folyamatokba – valahogy úgy, ahogyan korábbi klubjánál, az Ajaxnál is csinálta volna, ha régi ellenlábasa, Johan Cruyff nem fúrja meg a visszatérését néhány hónapja –, de munkája sikerét elsősorban természetesen az első csapat teljesítményén mérnék.

A Barcelonánál és a Bayern Münchennél megosztó személyiségnek bizonyuló, ám tagadhatatlanul nagy tudású és tapasztalt holland mester érkezésétől függetlenül menedzsert is találnia kell a Poolnak. Ha hinni lehet a Guardiannek, a célszemélynek fiatalnak, sikeresnek – és ha jön Van Gaal, vele együttműködni képes szakembernek kell lennie.

Ismervén e feltétel együttest, nem meglepő a Liverpool Echo szerdai híre, miszerint Fabio Capello – bármit állítson is az olasz szakember ügynöke – nem szerepel a kiszemeltek listáján. Jürgen Klopp (Dortmund) és Frank de Boer (Ajax) szóba került, de mindketten elhárították a lehetőséget.

A legfrissebb hírek szerint három külföldinek, a Chelsea-vel vakvágányra futó portugál André Villas-Boas, a Wigannel nagyszerű tavaszt produkáló spanyol Roberto Martínez és a Swansea Cityt a Premier League-ben tartó északír Brendan Rodgers esélyei a legjobbak arra, hogy a nemrégiben elbocsátott Kenny Dalglish utódja legyen.

Rodgers egyszer már nyilvánosan leszerelte a „vörösök" próbálkozását, de állítólag az újabb ajánlaton már elgondolkodna. Kérdés, megkapja-e és ha igen, mikor – a liverpooli csapatot működtető Fenway Sports Group vezetőinek határidőnaplójában ugyanis szerepel egy 48 órán belüli egyeztetés a Wigant új életre keltő, jelenleg Barbadoson nyaraló Martínezzel.

Legyen bárki is a befutó, a tulajdonosoknak érdemes megfontolniuk az ügyben megszólaló egyik klublegenda kritikáját. John Barnes szerint újabb két évtized telik majd el Liverpoolban bajnoki cím nélkül, ha a menedzser nem kap elegendő időt arra, hogy megvalósítsa szakmai elképzeléseit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik