T. I./I. M. 2019.11.14 18:42 Frissítve: 2019.11.14 19:29

UEFA: eldőlt, hogy kizárják-e a BL-ből a Man. Cityt – sajtóhír

A The Athletic információi szerint megszületett a döntés a gyanú szerint a szponzorpénzekkel trükköző Manchester City esetleges kizárásáról a Bajnokok Ligájából – s nem túl meglepő módon a legsúlyosabb szankciókat elkerülik. A brit sportlap beszámolója szerint az UEFA decemberben küldi meg a hivatalos papírokat a City vezetőségéhez, ebben pedig pénzbírságra kötelezik majd a klubot a 2009-ben bevezetett pénzügyi fair play (FFP) szabályainak megsértése miatt.

Mahrezéknek nem kell lemondaniuk a Bajnokok Ligája-indulásról jövőre sem (Fotó: AFP)

 

Ahogyan arról korábban a Nemzeti Sport Online-on is beszámoltunk, a német Der Spiegel magazin 2018 decemberében írt leleplezőnek szánt cikket a City viselt gazdasági ügyeiről. A Football Leaks-sorozat részeként arról számoltak be, hogy az angol klub Gianni Infantino FIFA-elnök segítségével kerülte el a büntetést a pénzügyi fair play (FFP) korábbi megszegéséért. A City egyik vezető pénzügyi tisztségviselője, Jorge Chumillas egy elcsípett levélben arról írt, hogy az Etihad Airwaysnek tulajdonított, 76 millió euró körüli szponzori szerződést valójában a klub tulajdonosa, az Abu Dhabi United Group (ADUG) fizeti.

A lap azt is állította, hogy miután a Citynél elkezdtek attól tartani, hogy nem fognak megfelelni a pénzügyi fair play előírásainak, létrehoztak egy „zárt kifizetési kört”, amelyben az ADUG egy harmadik félnek fizetett, hogy az fizessen a klubnak a játékosok arculati jogaiért. A „Longbow-projekt” névre keresztelt ügylet éves szinten 13-15 millió euró közötti bevételt generált a klubnak.

Az UEFA ezt követően egy független vizsgálóbizottságot állított fel az ügy megoldása érdekében.

Eme munkacsoport tagjai április végén találkoztak a svájci Nyonban, hogy levonják a következtetéseket. A vizsgálóbizottság vezetője Yves Leterme, Belgium korábbi miniszterelnöke. A New York Times azt írta, itt kezdeményezték először, hogy a Manchester Cityt legalább egy idényre zárják ki a Bajnokok Ligájából. A kezdeményezést viszont nem követte gyors döntés, sőt, az UEFA inkább „továbbadta” a vizsgálatot a bírósági kamarához.

„A Klubok Pénzügyi Kontrollját Végző Testület (CFCB) vezetője a szervezet független nyomozóival konzultálva úgy döntött, a bírósági kamarához küldi a Manchester City ügyét. A CFCB március hetedikén indított vizsgálatot a Manchester City ellen a pénzügyi fair play potenciális megszegése miatt, amit több sajtóorgánum is megjelentetett. Az UEFA a továbbiakban nem kommentálja az ügyet, amíg a bírósági kamara nem hozza meg döntését” – írta az európai szövetség a május közepén kiadott közleményében.

A The Athletic által megszerzett információk szerint ez a vizsgálat ért most a végére, és bár elmarasztaló határozat született, végül a legszigorúbb büntetést, vagyis a kizárást megúszta Pep Guardiola együttese. A City vélhetően egy jelentősebb pénzbírságot kap, emellett az UEFA a jövőben szigorúbban ellenőrzi majd az egyesület szponzorációs szerződéseit.

Öt éve egyszer már megbüntették a Cityt a pénzügyi szabályok megsértése miatt mintegy 55 millió euróra, de akkor a súlyosabb szankciókat elkerülte a klub, ráadásul a bírságot később lecsökkentették valamivel több mint 20 millió euróra. 

Az elmúlt nyolc Premier League-idényből négyben bajnoki címet nyerő Man. City tulajdonosa, az Egyesült Arab Emírségek uralkodójának testvére, Manszúr sejk milliárdokat invesztált a klubba – 2008-as színre lépése óta a manchesteri kékek az egyik legnagyobb és legsikeresebb csapattá váltak Európában. 

2019.12.07 18:11:31

Angol labdarúgás M. G.

Guardiola csapatát szétkontrázta a United az első 30 percben, a címvédő csak szépíteni tudott.

2019.12.04 20:55:42

Angol labdarúgás M. G.

Jürgen Klopp a kispadra tette Szalahot és Firminót, a listavezető így is lelépte városi riválisát.

2019.12.04 12:57:18

Angol labdarúgás B. L.

A portugál a Tottenham trénereként tért vissza az MU otthonába, de csapata nem bírt Rashforddal.

2019.11.23 18:15:50

Angol labdarúgás M. G.

A londoniak vezettek az Etihadban, ám a címvédő, ha verejtékesen is, de begyűjtötte a fontos három pontot.

2019.11.10 12:00:34

Angol labdarúgás H. D.

A kérdéses szituációkból rosszul jött ki a Manchester City, amely két góllal kikapott az Anfielden.