Stagnál a Premier League téli vásárlóereje - messze a 2011-es csúcs

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.03. 12:20
null
André Schürrle: nagy reményekkel érkezett Londonba, másfél év után nagy reményekkel távozik onnan (Fotó: Reuters)
A Deloitte könyvvizsgáló gazdasági elemzés szerint az angol élvonalban szereplő labdarúgóklubok a 2015-ös téli átigazolási időszakban 130 millió fontot költöttek új igazolásokra. Ez megfelel a 2013-as, valamint a 2014-es nagyságrendnek – tavaly fontra ennyi jött össze –, viszont messze elmarad a 2011-es csúcstól.



Négy évvel ezelőtt 225 millió fontos rekordösszeget könyveltek le, viszont azt közvetlenül megelőzően, illetve utána az átlagostól jelentősen elmaradó összeggel zárt Angliában a téli piac.

Az utóbbi években ennyit költöttek télen átigazolásokra a PL-klubok (Fotók: bbc.co.uk)
Az utóbbi években ennyit költöttek télen átigazolásokra a PL-klubok (Fotók: bbc.co.uk)


Gazdasági elemzők a tavaly nyári jelentős kiadások után nem is vártak újabb nagy bevásárlói rohamot a télen: az akkori 835 millió fonthoz jövő plusz 130 millióval a szezont így is végül csaknem egymilliárd fontos (965 millió) pénzmozgással zárja az angol piac. (Összehasonlításképpen álljon itt: az előző idényben 760 millió volt a végösszeg, amire ugye már a nyáron sikerült jócskán ráemelni.)

Egy-két nagy névre, nagyobb átigazolásra ettől függetlenül számítani lehetett, akár a záró napon is, viszont a pálmát most Juan Cuadrado és André Schürrle vitte el. Jó játékosok, a maguk posztján klasszisok, de egyikük sem a húzónév kategória. Mindkét futballista kapcsolatba hozható a Chelsea-vel. A Fiorentina kolumbiai szélsője 30 millió fontért érkezett Londonba, míg a nyáron 20 millió fontért szerződtetett André Schürrlét 28 millió fontért adták el az angolok a Wolfsburgnak.

A PL-klubok a télen 35 játékost igazoltak át, ebből tizenhármat hagytak az utolsó napra, mindezt 45 millió fontért. Mind közül a legnagyobb aktivitást a Crystal Palace mutatta – Nikolics Nemanját is hírbe hozták a klubbal, ám a válogatott támadó, akinek nyáron lejár a szerződése, egyelőre maradt a fehérváriaknál –, nyolc transzfert ütött nyélbe, ennek a felét a hétfői záráskor. A teljes téli átigazolási pénzösszeg felét három nagy klub, az Arsenal, a Chelsea és a Man. City költötte el.

Európára kitekintve azt láthatjuk, hogy a topbajnokságok közül a PL-hez képest a Serie A téli átigazolási piaca 50 százalékos összeget generált, a Bundesliga és a Primera División 40 százalékot, míg a francia Ligue 1 25 százalékot.

…és ennyit költöttek az európai topbajnokságok klubjai
…és ennyit költöttek az európai topbajnokságok klubjai

Érdekes párhuzamba állítani egymással az átigazolási piacon is versenyben lévő két manchesteri klubot. Amíg a City megszerezte 28 millió fontért Wilfried Bonyt, addig a United dérrel-dúrral beharangozott nagybevásárlása elmaradt. Az angol sajtó megszellőztette, hogy Louis van Gaal a nyárihoz hasonlóan a télen is 150 millió fontot költ el erősítésekre. Nos, a nyári megszerzett klasszisok névsorához télen csak a kiszemelt játékosok névsora volt mérhető, a megszerzetteké már nem. Érkezett a City-nevelésű líbiai védő, a 20 éves Sadiq El Fituri – ezt inkább tudjuk be a riválisnak való odabökésnek –, szerződést kapott a hosszú sérülés után visszatérő, a cserekapus szerepét vállaló Víctor Valdés – érte egyébként sem kellett fizetni, szabadon igazolható volt –, valamint a tavaszra kölcsönvették a Bolton védőjét, Andy Kellettet.

A brit átigazolási piac érdekességei közül említést kapott, hogy a Leicester City klubrekordot jelentő összeget, 9 millió fontot fizetett a horvát centerért, Andrej Kramaricért. A Newcastle United öt játékost – Kevin Mbabu, Remie Streete, Haris Vuckic, Shane Ferguson, Gaël Bigirimana – adott kölcsönbe a skót másodosztályban lévő Rangersnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik