Sir Alex Ferguson súlyos büntetést kapott

Vágólapra másolva!
2009.11.12. 16:09
null
Ferguson megbánta a Sunderland ellen tett, játékvezetőt bántó nyilatkozatát (Fotó: Reuters)
Címkék
Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) négymeccses eltiltással és húszezer fontos pénzbírsággal sújtotta a bajnoki címvédő Manchester United labdarúgócsapatának skót szakvezetőjét, Sir Alex Fergusont. Ebből azonban csak két mérkőzés a „letöltendő”, hiszen a fennmaradó két találkozóra szóló eltiltást 2010–2011-ig felfüggesztették.

Ferguson az október elején, a nyolcadik fordulóban hazai pályán lejátszott, 2–2-re végződő, Sunderland elleni bajnokit követően kritizálta nyíltan a találkozón közreműködő Alan Wiley játékvezető erőnléti állapotát, mondván: képtelen volt felvenni a meccs iramát, és többször pihenőre volt szüksége.

A skót szakembert az FA fegyelmi bizottsága is beidézte, ő pedig elnézést kért a játékvezetőtől.

„Szeretnék elnézést kérni Wiley úrtól a nyilatkozatomért. Egyáltalán nem kérdőjeleztem meg szakmai hozzáértését, amint azt több helyen olvasni lehetett, és egy szóval sem mondtam, hogy ő rossz játékvezető lenne."

Ferguson ominózus nyilatkozatában a külföldi játékvezetőket hozta fel példának, akik szerinte kitűnő erőnlétűek, ellenben Wileynak harminc másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy egy sárga lapot elkönyveljen.

Az FA részéről nyilatkozó Peter Griffiths hozzáfűzte: Sir Alex Ferguson felelőssége és viselkedése fokozott az ilyen kényes szituációkban. A bizottság tudomásul vette, hogy a vétkes megbánta nyilatkozatát, amit abban a felfokozott állapotban tett. Ám ez nem mentség számára, hiszen helytelenül és sportszerűtlenül viselkedett. Tanácsosabb lett volna, ha akkor inkább nem mondja ki azt, amire gondolt.

Az MU legközelebb november 21-én lép pályára az angol bajnokságban, a „vörös ördögök" az Evertont fogadják, a rá következő hétvégén pedig a Portsmouth csapatához látogatnak. Az erőviszonyok ismeretében a Manchesternek akkor is nyernie kellene, ha Sir Ferguson tíznapos spanyolországi borkóstoló túrára utazna, ilyen szempontból a kétmeccses eltiltással – és persze a 20 ezer fonttal – nem is büntették meg nagyon. Ám nagycsapatok esetében így sem szokványos, hogy egy menedzser a lelátóról kénytelen csapatának soros mérkőzését megnézni nyilatkozata miatt.

A skót szakembernek az utóbbi időkben igencsak elege lett a játékvezetőkből: a Liverpool ellen 2–0-ra elbukott rangadót követően Andre Marriner ítéleteivel sem volt megelégedve, róla azt mondta: fiatalként nem volt meg a kellő rutinja ilyen rangadó levezényléséhez. Legutóbb a Chelsea elleni vesztes találkozót követően kelt ki Martin Atkinson játékvezető ellen a MU-tréner, rajta a kapott góljuk előtti szituációt kérte számon.

A TALÁLKOZÓ ÖSSZEFOGLALÓJA VIDEÓN
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik