nemzetisport.hu 2019.01.25 10:55 Frissítve: 2019.01.29 21:01

PL: vizsgálják a Salát szállító repülő és a pilóta engedélyeit

Brit sajtóértesülések szerint a hatóságok vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék, vajon a hétfő este a Cardiff klubrekordot jelentő új igazolásával, Emiliano Salával és a pilótával, Dave Ibbottsonnal a fedélzetén a radarról eltűnt kisgép, illetve maga a pilóta rendelkezett-e a repüléshez szükséges összes engedéllyel.

 

Nem adják fel a reményt a franciák (Fotó: AFP)

 

A Cardiff frissen igazolt labdarúgójával a fedélzetén hétfőn este tűnt el a Piper PA-46 Malibu típusú kisrepülő a Csatorna-szigetek térségében a La Manche csatorna fölött, s a hatóságok csütörtökön este bejelentették a keresés befejezését.

A brit légi baleseteket vizsgáló hatóság péntek reggel közölte, minden lehetséges szempontot szerint, alaposan megvizsgálják, hogy a repülő, illetve a pilóta rendelkezett-e a megfelelő engedélyekkel, vagy sem.

A 60 éves pilóta, Ibbottson a nyilvántartás szerint magánpilóta-engedéllyel repült, s volt érvényes orvosi alkalmasságija is, miután legutóbb novemberben esett át a kötelező ellenőrzésen.

 
Sala eltűnéséről szóló cikkeinket ide kattintva olvashatja.

Ugyanakkor éppen ez, vagyis a magánengedély okozhat gondot. Ibbottson nem szállíthatott volna utast ezzel a géppel, miután azt a Brit Civil légügyi Hatóság szerint az Egyesült Államokban regisztrálták, így az ottani törvények vonatkoznak rá, amelynek értelmében a magánpilóták nem szállíthatnak kereskedelmi célból utasokat.

Szigetországi lapértesülések szerint Ibbottson az utolsó pillanatban kapta a megbízást, hogy Salát Nantes-ból Cardiffba vigye a géppel, s egyik utolsó Facebook-bejegyzésében azt írta: „egy kicsit be vagyok rozsdásodva”.

A BBC Radio Wales „Jó reggelt, Wales” című műsorának nyilatkozó légügyi szakértő, Alastair Rosenchein szerint már azt is vizsgálni kellene, hogy egyáltalán miért kaphat repülési engedélyt egy kicsi, egymotoros gép a csatorna fölötti útvonalra, utassal a fedélzetén, télen, az éjszakai sötétben.

„Ez az igazi probléma, hiszen ez egy rendkívül rossz kombináció” – jelentette ki Rosenchein.

2020.02.18 22:07:07

Angol labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. „A mobil eszközök világában a nagy sportesemények az egyedüliek, amelyek ilyen magas nézettséget tudnak elérni, illetve egy időben, egyszerre tudnak eljutni több speciális célcsoporthoz is.”

2020.02.18 09:42:18

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

A Liverpool élt, a Man. City a jelek szerint csak visszaélt az UEFA pénzügyi fair play-szabályaival. Amit most látunk, csak a régen érő következmény.

2020.02.17 18:35:59

Angol labdarúgás B. L.

Két sérülés, Maguire kétes esete, két érvénytelenített találat, Mount kapufája. Nem a londoniak napja volt.

2020.02.16 23:37:40

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Az olasz mester az Evertonnál eltöltött első két hónapjával jó néhány kritikust megcáfolt.

2020.02.16 21:08:20

Angol labdarúgás SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Kínos, hogy a City részben saját e-mailjei miatt bűnhődik.