PL: Most tényleg összejön? Szaúdi kézbe kerülhet a Newcastle

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.04.15. 07:53
null
Mike Ashley ezúttal tényleg túladhat a Newcastle Unitedon (Fotó: AFP)
Az angol Labdarúgó-szövetség (FA) és a Premier League illetékesei előtt vannak a Newcastle United eladásáról szóló dokumentumok, már csak nekik kell áldásukat adniuk az üzletere – írja a The Telegraph. Az észak-angol klub 300 millió fontért cserébe kerülhet szaúdi többségi tulajdonba. 

 

A brit konzervatív lap beszámolója szerint megszületett az előszerződés a Newcastle jelenlegi tulajdonosa, Mike Ashley és egy Szaúd-Arábiából érkező, a tárgyalásokon pedig az angol üzletasszony, Amanda Staveley képviselte befektetőcsoport között. A szaúdiak 300 millió fontért cserébe 80 százalékos tulajdonrészt vásárolnának a Newcastle Unitedben.

A hírrel ugyanakkor óvatosan kell bánni. A balhéiról és a kelleténél talán fukarabb üzleti szokásairól híres Ashley tizenhárom esztendeje tulajdonos a klubnál, ezalatt többször tüntettek ellene a szurkolók, s nemegyszer úgy tűnt, valóban el is adja a csapatot, végül viszont rendre kútba estek ezek a megállapodások. Állítólag már másfél évvel az érkezése után, 2008 telén az eladásról tárgyalt.

Tavaly nyáron – a mostani esethez hasonlóan – már előszerződése volt egy dohai befektetőcsoportnak Ashleyvel, ám végül az FA visszásnak találta az egyezséget, Ashleyék pedig visszatáncoltak tőle. Akkor a Manchester City tulajdonosának unokatestvére, Kaled bin Zajed al-Nahjan sejk vette volna át a Newcastle irányítását. Képviselői már a közleményt is kiadták, hogy 350 millió fontért cserébe felvásárolták a „szarkákat”. Vélhetően a rokoni kapcsolatok nem tetszettek az angol szövetségnek.

Ilyesmiről viszont a jelenlegi ügyletnél szó sincs. A Telegraph hozzáteszi, Ashleynek semmi szerepe nem maradna Newcastle-ban, a szaúdi csoport mellett Staveley cégei, illetve a Reuben testvérek, Davis és Simon Reuben szereznének tíz-tíz százalékos tulajdonrészt.

Ashley a koronavírus-járvány alatt azzal „lopta magát” ismét a newcastle-i szívekbe, hogy a felfüggesztett bajnokság miatt nemhogy kárpótolni próbálta volna a csapat bérleteseit, hanem azon tagok számláiról, akik nem jelezték előre, hogy felfüggesztenék bérletüket, már a következő idényre szóló éves belépők árát is levonták.

Az üzletember néhány hete a Sports Direct vezérigazgatójaként is a támadások kereszttüzébe került. Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke szerint Mike Ashley nem tartatja be a munkavállalókra vonatkozó szabályokat, és az sem váltott ki sikert, hogy üzleteiben (amelyeket a kijárási tilalom ellenére nyitva tartott volna, de meghátrált) az árukat jelentősen túlárazva hirdette meg eladásra.

A Newcastle korábban négyszer nyerte meg az angol bajnokságot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik