PL: Jogtalanul bírálnak, nem minden a gólpassz - Fabregas

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.19. 14:13
Cesc Fabregas, az angol Premier League-ben szereplő Chelsea spanyol labdarúgója parádésan szerepelt a szezon első felében, miután nyáron visszatért Angliába a Barcelonától, de 2015-re megtorpant a lendülete. 

A katalán klasszisnak idén elmaradnak a gólpasszai, ritkán talál be, a szigetországi sajtó pedig kikezdte, valamint a Southampton ellen 1–1-re végződő bajnoki után a szurkolók is kifütyülték. Fabregast azonban nem zavarja a kritika, saját bevallása szerint az ő játéka nem csak asszisztokból áll és élvezi régi-új szerepkörét a „kékeknél”.Southampton ellen 1–1-re végződő bajnoki után a szurkolók is kifütyülték. Fabregast azonban nem zavarja a kritika, saját bevallása szerint az ő játéka nem csak asszisztokból áll és élvezi régi-új szerepkörét a „kékeknél”.

„Nem számítok arra a pálya közepén, hogy minden mérkőzésen gólpasszt adok. Ha Diego Costa, Didier Drogba vagy Eden Hazard mellett szerepelnék az összes meccsen, talán lenne erre esély, de többnyire hátrébb játszom, John Terrytől veszem át a labdát – idézi Fabregast a London Evening Standard. – A játékom nem csak gólpasszokból áll. A feladatom a csapat szervezése, a játék elindítása, el kell juttatnom a labdát Hazard-hoz, Oscarhoz, Willianhoz vagy éppen Cuadradóhoz. Mozgatom a társaimat, és megindulok, ha üres területet látok.”

„A poszt, amelyen játszom, komplett középpályást kíván. Védekezni, támadni és passzolni kell, irányítani a középpályát, valamint szabályozni a ritmust. Nehéz feladat, de élvezem. Ha irányítót játszanék a támadók mögött, akkor joggal bírálhatnának a gólpasszaim száma alapján, ám tíz méterrel az irányító és húsz méterrel a csatár mögött nem kerülök gyakran helyzetbe. Mélyebbről jóval nehezebb asszisztot adni, ezért lenyűgöző a gólpasszaim száma. Boldog vagyok a szerepkörömmel, remélem sokat tanulhatok még José Mourinhótól.”

„Ebben a szezonban hasonló feladatom van, mint karrierem kezdetén. Tizenhat-húsz évesen ugyanezen a poszton kaptam lehetőséget, azóta inkább irányítót és néha támadót játszottam. Most egészen hátulról szervezhetem a csapat játékát. Nem érdekel, ha zsinórban öt meccsen adok gólpasszt vagy egyiken sem, a felvételeken azt látom, hogy sokkal nagyobb részt vállalok a játék felépítésében, mint az elmúlt években. A védekezésemen, a helyezkedésemen és a fegyelmezettségemen szeretnék javítani.”

Fabregas 38 mérkőzésen 20 asszisztnál jár a 2014–2015-ös szezonban a bajnoki éllovas és Ligakupa-győztes Chelsea színeiben, de az új évben a legutóbbi tizenegy meccsén csak két átadásából született gól. A 94-szeres válogatott középpályásnál azonban ez a jelenség tendenciává vált, az elmúlt években rendre visszaesett a termelése az idény második felében. Utolsó barcelonai idényének első részében tizenhat gólpassza volt, tavasszal azonban csak öt. Előtte, 2012–2013-ban ősszel tizenegy, a hajrában csupán öt assziszt szerepelt a neve mellett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik