PL: a Liverpool kémbotrányának vizsgálatát sürgetik a klubok

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2019.09.23. 17:18
null
Damian Collins, a brit parlament sportbizottságának elnöke is vizsgálatot sürget (Fotó: AFP)
A Premier League több csapata, valamint a brit parlament sportbizottságának elnöke, Damian Collins is a Liverpool hekkerbotrányának kivizsgálását sürgeti a PL és az angol Labdarúgó-szövetség illetékeseitől.


Mint korábban megírtuk
, a The Times hétvégén számolt be arról, hogy a Liverpool lehetett az a klub, amely miatt 2013-ban a Manchester City etikus hekkerek bevonásával vizsgáltatta számítógépes rendszereit. A teszt során kiderült, hogy illetéktelenek több mint százszor léptek be nyáron a Scout7 nevű megfigyelő- és átigazolási rendszerükbe, mindezt a Liverpool által abban az évben szerződtetett, korábbi manchesteri szakemberek – köztük a mostani sportigazgató, Michael Edwards – „segítségével”.

A City a beszámolók szerint emiatt kényszerült hamarabb lezárni 2013-ban az akkor még a Sahtarban futballozó Fernandinho, valamint a sevillai Jesús Navas átigazolásáról folyó tárgyalásokat – attól tartva, hogy a megszerzett információk alapján esetleg a Liverpool megpróbálja beelőzni őket.

A Liverpool állítólag nem akarta elismerni a csalást, viszont mégis kifizetett egymillió fontot a Citynek azért, hogy az ne hozza nyilvánosságra az ügyet és ne forduljon a hatóságokhoz. Emellett garanciát vállalt arra, hogy a jövőben nem próbálkozik semmi hasonlóval.

„Maguk a vádak is olyan súlyúak, hogy a Premier League vezetői véleményem szerint nem engedhetik meg maguknak, hogy ne tisztázzák őket. A vizsgálatok fényében pedig dönteniük kell a következményekről is” – nyilatkozta a Timesnak az egyik élcsapat, neve elhallgatását kérő munkatársa, aki szerint egyértelműen a bajnokság kiírásával és szellemiségével szembemenő, így pedig szabálytalan volt a Liverpool lépése.

A brit lap egy, a kiírásba 2012-ben bekerült pontra hivatkozik, mely általánosságban kijelenti, hogy a résztvevő csapatoknak a „legnagyobb jóhiszeműséggel kell viselkednie egymás és a liga iránt”.

Damian Collins, aki a parlamenti digitális, kulturális, média- és sportbizottság elnöke amondó, az eset túl is léphet a Premier League és az FA hatáskörén.

Fontos kérdés, hogy a játékosok bizalmas adataihoz hozzáférhettek-e illetéktelenek – jelentette ki a politikus, aki szerint minél részletesebben fel kell tárni az ügyet. – A liga nem teheti meg, hogy ne vizsgálja ki az ügyet és azt, hogy a klubok miként jutottak egymással megállapodásra.”

A City és a Liverpool hivatalosan továbbra sem kommentálta a híreket. A Times szerint az ügy a Premier League történetének legsúlyosabb hekkerbotránya.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik