SOMOGYI ZSOLT 2019.08.08 22:23

Osztálykülönbség – Somogyi Zsolt jegyzete

 

 
Nagy Ádám az angol másodosztályba igazolt
Nagy Ádám: Sokat tudok futni, de sokszor pazarlom az energiám
Nagy Ádám: Én vagyok az első számú jelölt

Nagy Ádám klubot váltott. Országot és ligát is: a Serie A-ból a Championshipbe, az olasz élvonalból az angol másodosztályba szerződött. Persze, a kommentelés azonnal elkezdődött: visszalépett, hibázott, miért oda megy, miért nem ide – a szokásos.

Lapunknak adott nyilatkozatában elmondja a döntése hátterét, amelyet a józanabb hozzászólók maguktól is tudtak: Bolognában Szinisa Mihajlovics nem számított rá, már a tavasz végén egyértelmű volt, lépnie kell. Még akkor is, ha Marco Rossi döntései jelezték: Nagy Ádám talán az egyetlen embere, aki akkor is játszik a válogatottjában, ha a klubjában egyáltalán nem. A bizalom fontos, egyetlen ilyen játékos elfér a nemzeti csapatban, de ez az állapot nem volt hosszan fenntartható.

A 24 évesen már 33 válogatott meccsnél járó fedezet három olaszországi éve alatt sokat tapasztalt: kezdett a San Siróban az Inter és a Milan, Torinóban a Juve, a Stadio Olimpicóban a Roma ellen – és átélte a mellőzés kegyetlen hónapjait is. Játszani akar, minden más mellékes, és ne tévedjünk: a top 5 európai bajnokság után, ha minden tényezőt fi gyelembe veszünk (a klubok rendelkezésére álló pénz, médiafi gyelem, az innen a csúcsligákba szerződők száma, a nézői érdeklődés, az általános marketingérték), bizony a legjobbak között van az angol másodosztály is.

A szerződés négy évre szól, de aligha tévedünk, ha azt tippeljük: Nagy Ádám 2023-ban már egy másik osztályban futballozna – erre pedig a Bristol City remek lépcsőfok lehet. Ehhez persze sok munka és jó teljesítmény kell, de a magyar futball jelenlegi helyzetében megsüvegelendő, ha egy játékosunk ebbe az ligába szerződik.

Lehet ezért kritizálni, de tudjuk jól, haza is jöhetett volna, mint oly sok pályatársa – ő azonban egy új, számára ismeretlen közegben szeretné kipróbálni magát. Bárcsak lenne még száz játékosunk, aki az olasz bajnokságot az angol ligára cserélheti, akár osztályváltással is! Ezt, azt hiszem, Marco Rossi sem bánná... Új kaland kezdődik Nagy Ádám karrierjében. A szombati Birmingham City–Bristol City angol második ligás bajnokin már ott lehet a pályán a csütörtökön szerződtetett magyar labdarúgó. A magunk részéről – mint minden külföldön játszó magyar játékosnak – nagyon szurkolunk neki.

2019.09.22 16:20:56

Angol labdarúgás H. D.

Kloppék sorozatban a 15. bajnokijukat nyerték meg • A hajrában fordított az Arsenal.

2019.09.21 13:24:42

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Fordított a szünet után odahaza a Leicester City, a VAR egy-egy gólt elvett mindkét csapattól.

2019.09.13 20:51:42

Angol labdarúgás H. D.

Hamar vezetést szereztek a „szarkák”, de Jürgen Klopp csapata három góllal válaszolt.

2019.09.12 22:12:33

Angol labdarúgás B. Á.

Londonban a szurkolók gyorsan a szívükbe zárták a középpályást, aki életre szóló tapasztalatot szerzett az Anfielden.

2019.09.05 18:01:28

Angol labdarúgás ILKU MIKLÓS

Angol helyzetkép: virágzik a Premier League, miközben a kisebb klubok sorra csődölnek be.